Blog

Kulinarne warsztaty bezglutenowe dla dzieci

07/09/2017

Kulinarne warsztaty bezglutenowe dla dzieci

07/09/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kulinarne warsztaty bezglutenowe dla dzieci to nasza specjalność. Dlatego nie mogło ich zabraknąć w programie Magicznych kolonii z Bezglutenową Mamą. Z grupą dziewcząt przygotowałyśmy pizzę, natomiast z chłopcami upiekliśmy wegańskie babeczki bezglutenowe z buraków. Przeczytajcie, jak chłopcy poradzili sobie z mikserem, foremkami i składnikami, a ja już teraz zapraszam na kulinarne warsztaty bezglutenowe dla dzieci w Poznaniu (odbędą się jesienią). 

Dziwne składniki, pyszne ciasto

Na kulinarnych warsztatach bezglutenowych dla dzieci z grupą chłopców przygotowaliśmy wegańskie babeczki bezglutenowe. Powstały na podstawie przepisu – piernik wegański bez glutenu. Zależało mi na tym, aby przygotować wypiek smaczny i bezpieczny dla dzieci na diecie bezglutenowej z dodatkowymi alergiami: jajko, mleko, orzechy, kakao itd.

W warsztatach na koloniach wzięli udział chłopcy w wieku od 7 do 13 lat. Uwierzycie lub nie, ale wszyscy bez wyjątku zaangażowali się w pracę. Wsypywali składniki, mieszali je mikserem, próbowali jak smakuje ciasto, a potem w skupieniu i zabawie nakładali je do papierowych foremek. Mieli przy tym mnóstwo radości i nowych doświadczeń smakowych. 

  • Jak to, upieczemy babeczki z buraków? Łeee, to będzie jakieś dziwne – protestowali na początku warsztatów. 
  • Hm, dziwnie wygląda, ale pysznie smakuje – mówili pół godziny później, gdy nie mogli się powstrzymać przed wyjadaniem ciasta z miski.

W tajemnicy przed dziewczynami

Na tych kulinarnych warsztatach bezglutenowych dla dzieci ustaliliśmy z chłopcami, że zachowamy w tajemnicy skład tych babeczek. Tym bardziej, że w oczach chłopaków ciasto w kolorze różu nie zapowiadało super smacznego i ładnego wypieku. Krótko mówić: byli sceptyczni. 

  • Jak się dowiedzą, że to z buraków, to nawet nie zechcą spróbować – argumentowali.
  • A one po upieczeniu też będą wyglądać jak z flaminga?
  • Powiemy im o tych burakach dopiero, jak zjedzą – ustalili ostatecznie. 

Wegańskie babeczki bezglutenowe (ZOBACZ PRZEPIS) zaplanowane zostały na drugi śniadanie następnego dnia. I było tak, jak przewidzieliśmy: dziewczyny zjadły babeczki z apetytem, a dopiero potem poznały skład. I wiecie co: nie uwierzyły chłopakom. 

Najbliższe kulinarne warsztaty bezglutenowe dla dzieci

Jeśli poszukujecie kulinarnych warsztatów bezglutenowych dla dzieci, na bieżąco zaglądajcie na blog i profil Bezglutenowej Mamy na Facebooku. Najbliższe takie warsztaty bezglutenowe są zaplanowane jesienią 2017 r w Poznaniu. Już teraz gorąco zachęcam do udziału. Bo dzieci na diecie bezglutenowej bardzo potrzebują kontaktu z rówieśnikami borykającymi się z tym samym problemem. A nic tak nie integruje, jak wspólne gotowanie. Szczegóły już wkrótce. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się