Ten przepis bezglutenowy uwielbiają wszystkie dzieci, z którymi pracuję na warsztatach.  Bo te babeczki nie mają żadnych alergenów, dlatego mogą je przygotować i zjeść wszyscy. Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej „Mama Alergika Gotuje”. W oryginale to piernik wegański, ale na potrzeby zajęć z dziećmi przerobiłam przepis na bezglutenowe babeczki wegańskie. Bo dzieci lubią wszystko, co malutkie. Zerknijcie: w składnikach nie ma żadnych alergenów, jest za to mnóstwo zdrowych składników. 

Składniki na około 20 babeczek

  • 300 g świeżych startych buraków (bez odciskania soku)
  • 50 g mielonego siemienia lnianego bez śladowych ilości glutenu (np. Amarello)
    + 175 ml gorącej wody
  • 150 g mąki z ciecierzycy bez śladowych ilości glutenu
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej bez śladowych ilości glutenu
  • 50 g mąki z tapioki lub skrobi kukurydzanej bez śladowych ilości glutenu
  • półtorej łyżeczki sody oczyszczonej bez śladowych ilości glutenu
  • pół łyżeczki sproszkowanej wanilii (użyłam domowego cukru waniliowego)
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników bez śladowych ilości glutenu (użyłam samego cynamonu)
  • 100-120g cukru ciemnego muscovado bez śladowych ilości glutenu
  • 225 ml oleju z pestek winogron (użyłam rzepakowego)
  • słoiczek dżemu żurawinowego (użyłam powideł bez śladowych ilości glutenu) 

Składniki na polewę karobową MAG

  • 75 g cukru trzcinowego nierafinowanego (z chwilowego braku – użyłam białego)
  • 50 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki karobu w proszku bez  śladowych ilości glutenu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
  • 4 łyżki mleka roślinnego bezglutenowego (ryżowe, jaglane, migdałowe)

Sposób przygotowania babeczek

Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Nie odciskaj soku. Mąki przesiej z sodą, cukrem waniliowym i przyprawą do piernika. Siemię lniane zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 minuty. Piekarnik nastaw na 170 stopni (termoobieg). Zmiksuj cukier z olejem i dodaj papkę z siemienia lnianego. Ponownie zmiksuj. Dodaj starte buraki wraz z sokiem oraz powidła. Miksuj na wolnych obrotach – do połączenia składników. Mokre składniki przelej do suchych i ponownie zmiksuj ciasto – ma być gęste. Przełóż je do papierowych foremek na babeczki i wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Patyczkiem sprawdź, czy Twoje bezglutenowe babeczki wegańskie są upieczone. Wystaw je do ostudzenia. 

Sposób przygotowania polewy karobowej

Połącz w garnku wszystkie składniki na polewą karobową i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Powstanie jednolita, niby-czekoladowa masa. Przepyszna! Polewa „czekoladopobobna” dość szybko gęstnieje – odczekaj chwilę, aż przestygnie i od razu dekoruj te przepyszne bezglutenowe babeczki wegańskie. 

Dzieci uwielbiają te muffinki bezglutenowe

Jeśli zależy Wam na dobrych składnikach, a jednocześnie chcecie sprawić dzieciom frajdę słodkimi wypiekami, to te muffinki bezglutenowe są idealne. Proponuję jednak, abyście nie zdradzali zbyt wcześnie ich składu…. Na moich koloniach z dietą bezglutenową serwowałam babeczki całej naszej grupie. Te wegańskie babeczki bezglutenowe przygotowali chłopcy na kulinarnych warsztatach bezglutenowych dla dzieci. I tylko oni znali ich skład. Wiedzieli jednakże, że będą pyszne i gorąco zachęcali dziewczyny do degustacji. I wiecie co? Gdy już dziewczyny poznały skład tego wypieku, stwierdziły, że takie same babeczki przygotują w domu. A że z buraka? Przez to są zdrowsze!

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!