Blog

32

Klasyczna pizza bezglutenowa jest tylko jedna

30/10/2017

Klasyczna pizza bezglutenowa jest tylko jedna

30/10/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Klasyczna pizza bezglutenowa to danie, którego często brakuje osobom chorym na celiakię i na diecie bezglutenowej. Wiemy o tym chociażby z naszych kolonii z dietą bezglutenową. Można piec pizzę bezglutenową z mąk jednorodnych czy pizzę z kalafiora, ale klasyczna pizza bezglutenowa jest tylko jedna… Uprzedzam, że można ją upiec tylko z mixu bezglutenowego – wtedy będzie puszysta, biała i niemal glutenowa w smaku. Mój przepis jest prosty – spróbujcie i zaskoczcie rodzinę oraz gości tradycyjną pizzą bezglutenową. 



Chcesz zamówić świeżą, włoską pizzę bezglutenową do domu, do odpieku w 5 minut? Oto internetowy Sklep.pizzanaturalna.pl



Składniki na ciasto na pizzę o średnicy około 30 cm

  • 300 g bezglutenowego mixu *
  • płaska łyżeczka drożdży suszonych
    bez śladowych ilości glutenu
  • 200-220 ml letniej wody
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

* Używam Mix B Schaer lub Mix for bread Balviten

Dodatki dodaj ulubione

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kulka mozarelli
  • kilka paseczków papryki
  • ćwiartka cebuli
  • ½ szklanki startego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • bezglutenowa wędlina
    salami, szynka, szynka dojrzewająca
  • parę listków świeżej bazylii
    do dekoracji
  • pomidorki koktajlowe
    opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku

ZOBACZ FILM, JAK BEZGLUTENOWA BLOGERKA PIECZE PIZZĘ

Przygotowanie ciasta – 8 kroków

  1. Mąkę wymieszaj z solą i drożdżami (nie syp drożdży bezpośrednio na sól).
  2. Dodawaj stopniowo letnią wodę i porządnie wyrabiaj ciasto –najlepiej hakami miksera przez 3-4 minuty. 
  3. Pod koniec dodaj oliwę i jeszcze chwilę zagniataj ciasto na klasyczną pizze bezglutenową. Ma być napowietrzone, zwarte i elastyczne jak dobrze wyrobiona ciastolina. Nie może być tak gęste jak na pizzę glutenową.
  4. Ciasto zostaw w misce, by wyrosło przez około 20 minut.  Powinno podwoić objętość.
  5. W tym czasie przygotuj dodatki (patrz ramka obok).
  6. Wyrośnięte ciasto zagnieć i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natłuszczonymi rękami rozciągnij lub rozklep ciasto na placek o grubości około 0,5-1 cm. Spód powinien być raczej cienki.
  7. Brzegi pizzy lekko natłuść oliwą i ukształtuj z nich wałeczek.
  8. Możesz nakładać dodatki i nastawić piekarnik na 220 stopni C. Zostaw w środku blachę.

Ozdabianie pizzy

Koncentrat wymieszaj w miseczce z oliwą, solą, pieprzem i oregano, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie). Pokrój wędlinę i paprykę, podziel cebulę na piórka. Pokrój mozarellę na plastry, zetrzyj ser żółty. Uformowaną pizzę posmaruj sosem pomidorowym i posyp żółtym serem, rozłóż wędlinę i warzywa. Ułóż na wierzchu plastry mozarelli. Klasyczna pizza bezglutenowa powinna podrosnąć jeszcze przez kilkanaście minut.

Po kwadransie zsuń ją z papierem na gorącą blachę w piekarniku i piecz 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Wystaw pizzę z pieca i ułóż na drewnianej deseczce. Smacznego!

Jak smakuje klasyczna pizza bezglutenowa?

Z licznych w dzieciństwie prowokacji glutenem pamiętam smak glutenowej pizzy. I moim zdaniem ta tradycyjna pizza bezglutenowa, przygotowana z białego mixu bezglutenowego, smakiem, wyglądem, zapachem – dosłownie wszystkim – przypomina te glutenową. Podobnego zdania są wszyscy zjadacze mojej bezglutenowej pizzy w tym wydaniu –  chwalą ją dzieci na koloniach z dietą bezglutenową, chwalą nasi znajomi i przyjaciele, a także dorośli z celiakią i na diecie bezglutenowej. Zgodnie przyznają, że dzięki puszystemu ciastu smakuje bardzo glutenowo. I o to chodzi!

Znam kilka przepisów na pizzę bezglutenową z mąk jednorodnych – owszem, są zdrowe i mają więcej wartości odżywczych, a mniej chemii. Niestety, moim dzieciom taka pizza nie przypadła do gustu, więc przestałam marnować składniki i czas. Na co dzień odżywiamy się dość zdrowo, więc jedna tradycyjna pizza bezglutenowa w miesiącu krzywdy nie uczyni. 

KOMENTARZE (32)

Judyta 07/01/2023 17:11
Pizza przepyszna. Rozpływa się w ustach. Mniam
Bezglutenowa Mama 08/01/2023 10:14
Bardzo się cieszę, to też mój ulubiony przepis na pizzę bezglutenową :)
Justa 01/12/2022 14:13
Poradź proszę, jaka mąka mix jest bez mąki ryżowej?. Moja córka jest również uczulona na ryż, soję i żółtko jaja.
Bezglutenowa Mama 08/12/2022 12:30
Mąki ryżowej nie zawiera Multi Mix Incola - https://www.incola.com.pl/produkt-bezglutenowy/bezglutenowy-mix-uniwersalny/, kupisz go np. tutaj, w sklepie internetowym Jedzbezglutenu.pl : https://www.jedzbezglutenu.pl/produkt/bezglutenowy-mix-uniwersalny-500g-incola/
Zdrowe jedzenie 26/07/2022 17:58
Na dobrą pizze zawsze jest odpowiednia pora! Śliczne dzięki ze dobry przepis, z pewnością skorzystam :)
Sylwia 03/03/2021 22:27
Dziękuję za ten przepis. Ciasto zrobiłam z mix B schar. Wyszło puszyste i jest to w końcu udana pizza po kilku próbach.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 05/03/2021 11:08
Mix B Schar i Balviten to niemal tożsame mąki :) Bardzo się cieszę, że pizza się udała :)
Monika 03/11/2020 11:48
Gdzie można kupić te bezglutenowe mixy ? Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 03/11/2020 12:01
Moniko, znajdziesz je w specjalistycznych sklepach internetowych np Friendly Food, Smaki Diet, może też uzyć Mix B - Dr. Schär - kupisz go w dobrej cenie w Jedz Bez Glutenu.pl
Majka 23/08/2020 06:02
Pizza wyszła wspaniale. Gdyby ktoś położył mi taką na talerz, miałabym problem z rozpoznaniem, że to bezglutenowa
Bezglutenowa Mama 23/08/2020 12:37
To najwspanialsza opinia :)
Ewa 14/04/2020 15:26
Fajny przepis, ale te gotowe mixy są mega drogie :( Dlatego ostatnio skusiłam się wypróbować inny przepis wyszło super :D
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 15/04/2020 12:26
Ewo, owszem, nie są tanie, ale pizza czy in e wypieki na bazie mixów zawsze się udają i najbardziej przypominają pszenne wypieki, co jest ważne dla dzieci. Polecam lekturę wpisu o mixach: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowy-mix-co-to-jest/
SD 13/02/2020 15:04
Kurcze, a mi nie chce się udać z takiego miksu pizza. Jakos tak mi się zbija i twarda robi - jak guma do rzucia. Ale za to ja robię ze swojego wymyslonego miksu pizzówki z patelni:http://sekretydiety.blogspot.com/2020/02/szybkie-pizzowki-bezglutenowe-z-patelni.html Polecam wypróbować! Tylko smak oczywiście bedzie zależał od proporcji mąki - u mnie zawsze podstawą jest ryżowa :)
Marta Anna 10/11/2019 15:33
właśnie robiłam z mixB i ciasto mi się okrutnie lepiło do rąk :( oblepiało, że praktycznie nie dało się wyrabiać. Teraz leży w cieple... nie wiem co z tego wyjdzie :/ co zrobiłam źle?
Bezglutenowa Mama 10/11/2019 21:26
Zrobiłaś wszystko dobrze - ciasto bezglutenowe ZAWSZE lepi się do rąk :) Daj znać, jaki był efekt wypieku :)
Agata 08/08/2019 10:28
Czy można użyć droźdży świeżych? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Bezglutenowa Mama 08/08/2019 17:26
Na tę porcję użyj około 12 g świeżych drożdży :)
AGATA 27/10/2018 05:39
Potwierdzam, super mąką, ale ciasto na pizzę nie zwiększa mi objętości (nie rośnie), ani po użyciu drożdży suszonych, ani tradycyjnych. Mimo wszystko i tak jest super, po prostu pewnie ja coś robię źle (używam od tygodnia)
Agnieszka 03/01/2019 19:39
Mi na początku też nie wzrastało nic z mieszanek bezglutenowych, ale odkąd przestałam się trzymać przepisów na opakowaniu i dodaję bardziej ciepłą niż letnią wodę oraz wlewam jej dużo więcej niż w przepisie - ciasto pięknie wyrasta, chleby są duuuże i lekkie jak piórko
Bezglutenowa Mama 08/01/2019 19:50
Fajnie, że dopracowałaś się swojego systemu :) Trzymam kciuki za wszystkie udane wypieki :)
Mama Hani 07/12/2017 22:11
Dziś widzialam w Lidlu ten mix w promocji za 7.99 zl
Bezglutenowa Mama 07/12/2017 22:36
Wow, super cena, brawo Lidl i Balviten :)
Mama Hani 07/12/2017 22:10
Czekamy na przepis. Wprawdzie jest na opakowaniu ale chyba za duzo tam drożdży
Bezglutenowa Mama 07/12/2017 22:35
Już wkrótce, tylko napiszę relacje z trzech warsztatów i wrzucę pilne przepisy świąteczne :) Doba jest dla mnie za krótka :)
Bezglutenowa Mama 13/11/2017 09:41
Jasne, przepis na chleb pojawi się w najbliższych dniach :)
Oliwia 09/11/2017 14:52
Mogę poprosić o przepis na chleb z tego mixu.Pizza wyszła genialna.mam straszną ochotę sprawdzić też chleb
Magda 30/10/2017 18:51
Musze sprobowac, takiego sosu jeszcze nie jadlam. My czasami robimy na grubym ale nazywamy to raczej zapiekanka. Wolimy zdecydowanie na cienkim. Ale co kto lubi
Magda 30/10/2017 11:14
A sos do pizzy jest najlepszy z pomodorow gotowanych przez kilkanascie miniut z ziolami. Polecam
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 30/10/2017 11:25
Świetny jest także sos z dodatkiem pieczonej papryki - ale to wymaga czasu, którego brakuje rodzicom dzieci na diecie bezglutenowej. Stąd skrócona wersja.
Magda 30/10/2017 11:11
Klasyczna pizza jest na cienki a nie grubym ciescie
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 30/10/2017 11:25
Zgadza się - ale znam wiele dzieci, które jadają pizzę tylko na grubszym spodzie.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się