Klasyczna pizza bezglutenowa to danie, którego często brakuje osobom chorym na celiakię i na diecie bezglutenowej. Wiemy o tym chociażby z naszych kolonii z dietą bezglutenową. Można piec pizzę bezglutenową z mąk jednorodnych czy pizzę z kalafiora, ale klasyczna pizza bezglutenowa jest tylko jedna… Uprzedzam, że można ją upiec tylko z mixu bezglutenowego – wtedy będzie puszysta, biała i niemal glutenowa w smaku. Mój przepis jest prosty – spróbujcie i zaskoczcie rodzinę oraz gości tradycyjną pizzą bezglutenową.
Chcesz zamówić świeżą, włoską pizzę bezglutenową do domu, do odpieku w 5 minut? Oto internetowy Sklep.pizzanaturalna.pl
* Używam Mix B Schaer lub Mix for bread Balviten
Koncentrat wymieszaj w miseczce z oliwą, solą, pieprzem i oregano, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie). Pokrój wędlinę i paprykę, podziel cebulę na piórka. Pokrój mozarellę na plastry, zetrzyj ser żółty. Uformowaną pizzę posmaruj sosem pomidorowym i posyp żółtym serem, rozłóż wędlinę i warzywa. Ułóż na wierzchu plastry mozarelli. Klasyczna pizza bezglutenowa powinna podrosnąć jeszcze przez kilkanaście minut.
Po kwadransie zsuń ją z papierem na gorącą blachę w piekarniku i piecz 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Wystaw pizzę z pieca i ułóż na drewnianej deseczce. Smacznego!
Z licznych w dzieciństwie prowokacji glutenem pamiętam smak glutenowej pizzy. I moim zdaniem ta tradycyjna pizza bezglutenowa, przygotowana z białego mixu bezglutenowego, smakiem, wyglądem, zapachem – dosłownie wszystkim – przypomina te glutenową. Podobnego zdania są wszyscy zjadacze mojej bezglutenowej pizzy w tym wydaniu – chwalą ją dzieci na koloniach z dietą bezglutenową, chwalą nasi znajomi i przyjaciele, a także dorośli z celiakią i na diecie bezglutenowej. Zgodnie przyznają, że dzięki puszystemu ciastu smakuje bardzo glutenowo. I o to chodzi!
Znam kilka przepisów na pizzę bezglutenową z mąk jednorodnych – owszem, są zdrowe i mają więcej wartości odżywczych, a mniej chemii. Niestety, moim dzieciom taka pizza nie przypadła do gustu, więc przestałam marnować składniki i czas. Na co dzień odżywiamy się dość zdrowo, więc jedna tradycyjna pizza bezglutenowa w miesiącu krzywdy nie uczyni.