Kefir to smaczny i naturalny probiotyk, podobnie jak domowy zakwas z buraków. Każdy z tych fermentowanych napojów jest pyszny i wspomaga odporność oraz odbudowuje naturalną mikrobiotę jelitową, co jest szczególnie ważne w leczeniu celiakii. A co powiecie na ich połączenie? Na przesilenie wiosenne polecam dziś zdrowy koktajl probiotyczny z kefiru i zakwasu buraczanego. To prawdziwa bomba priobiotyczna, naturalny eliksir młodości i urody. Co najważniejsze – to produkt naturalny, tani i łatwy do przygotowania w domu.
Potrzebne są zaledwie dwa składniki: naturalny kefir ze sklepu (lub wyhodowany w domu z grzybków kefirowych) oraz domowy, bezglutenowy zakwas z buraków. Mieszamy oba napoje w dowolnej proporcji (np. pół na pół) tuż przed spożyciem i gotowe :). Koktajl z kefiru i zakwasu buraczanego najlepiej smakuje na zimno. Jest orzeźwiający i lekko musujący. Można go pić między posiłkami, np. na bezglutenowy podwieczorek lub drugie śniadanie.
Zwróćcie uwagę, by kupić kefir o jak najkrótszym składzie, bez mleka w proszku. Oczywiście nie polecam również gotowego zakwasu z buraków – to zazwyczaj produkty pasteryzowane, a więc pozbawione bakterii kwasu mlekowego i innych pożytecznych składników. Najczęściej zawierają również gluten (np. z żytniego chleba razowego, dodawanego często do przemysłowej produkcji zakwasów). Dlatego polecam przygotowanie własnego zakwasu – oto przepis na Najlepszy bezglutenowy zakwas z buraków.
Mikrobiota jelitowa w celiakii jest zaburzona, co ma wpływ na nasza odporność, przemianę materii i wchłanianie substancji odżywczych. Dlatego warto wspomagać ją naturalnym i zdrowym probiotykiem. Jakie wartości ma koktajl probiotyczny z kefiru i zakwasu buraczanego? Najpierw zacytuję z Wikipedii wartości samego kefiru: „reguluje procesy przemiany materii, przyczynia się do usprawnienia procesów przyswajania białka i wapnia, powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto kefir ma zdolność rozkładania związków rakotwórczych przyswajanych przez organizm wraz z żywnością, dzięki dużej zawartości węglowodanów wspomaga transportowanie i absorbowanie cukrów złożonych i prostych np. laktozy u osób o złej wchłanialności tego cukru. Dzięki substancjom antybiotycznym hamuje też rozwój chorobotwórczych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym oraz dostarcza organizmowi witamin, głównie z grupy B.”
A jakie są zalety zakwasu buraczanego w leczeniu celiakii – KLIKNIJ? Zawiera bakterie kwasu mlekowego, a także mnóstwo wartościowych składników: witaminy B i C, wapnia, żelaza, białka, potasu, magnezu i sodu. Burak należy do roślin najbogatszych w antocyjany, które działają antynowotworowo. Czerwone warzywo obniża też ciśnienie krwi, ma działanie krwiotwórcze (ważne przy niskim poziomie hemoglobiny). Zwiększa też odporność organizmu, leczy zaparcia (nękające chorych na celiakię i na diecie bezglutenowej).
Powiedzcie teraz sami: czyż koktajl probiotyczny z kefiru i zakwasu buraczanego nie jest mega bombą probiotyczną? Na dodatek tanią i naturalną :).
KOMENTARZE