Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Buraki są jednym z najwartościowszych warzyw. Szczególnie cenny jest zakwas buraczany, zawierający naturalne bakterie kwasu mlekowego i mnóstwo witaminy C. Bakterie  odbudowują florę bakteryjną układu pokarmowego, są wręcz balsamem dla jelit nękanych celiakią lub antybiotykami. Zakwas wspomaga odporność, leczy zaparcia. Można prostym sposobem przygotować go w domu. Ale pamiętajcie, by użyć bezglutenowego chleba.

 

zakwas buraczany sloikiSkładniki:

– 2 kg buraków czerwonych;

– 2 l przegotowanej, letniej wody z 3 łyżkami soli;

– opcjonalnie kromka razowego, bezglutenowego chleba ( najlepszy jest na zakwasie, ale można też użyć drożdżowego) – można też zrezygnować z chleba;

– 4-7 ząbków czosnku -jeśli zakwas ma być dla dziecka, lepiej dać mniej czosnku;

– liść laurowy, ziele angielskie, może być czosnek niedźwiedzi;

 

zakwas buraczany garnek (5)Buraki myję, obieram i kroję na cieniutkie plastry. Wkładam je do wyparzonych słoików (może być kamienne naczynie lub emaliowany garnek), zalewam posoloną wodą – musi przykrywać buraki.

Dodaję czosnek i przyprawy. Na wierzch słoika kładę kromkę bezglutenowego chleba. Słoiki przykrywam bawełnianą ściereczką i owijam gumką recepturką lub związuję. Odstawiam w ciepłe, nieprzewiewne miejsce w kuchni.

 

zakwas buraczany garnekRaz dziennie zaglądam do wnętrza słoika. Wyparzoną, drewnianą łyżką zbieram pianę, delikatnie mieszam zawartość. Po 5-6 dniach zakwas jest gotowy. Zlewam go do słoika, zakręcam i wstawiam do lodówki. Jednocześnie przygotowuję w słoikach kolejny zakwas. By szybciej był gotów, dodaję parę łyżek gotowego zakwasu buraczanego z lodówki.

 

 

buraki surowkaZ kiszonych buraków można przyrządzić surówkę (cebula, bezglutenowe kiełki, oliwa, pieprz, papryka itp.). Pycha!

Kuracja zakwasem buraczanym powinna trwać 4 tygodnie. W tym czasie wypija się pół szklanki zakwasu dziennie (dorośli), dzieciom serwujemy ćwierć szklanki. Zaczynamy od mniejszych porcji i stopniowo dochodzimy do pełnej dawki.

 

zakwas buraczany szklankaPicie zakwasu buraczanego zalecane jest osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej, a także wszystkim, którzy niedawno zażywali antybiotyki. Po kilku miesiącach taką kurację można powtórzyć.

Bezglutenowy zakwas buraczany jest smaczny i orzeźwiający. Zawiera cenne bakterie kwasu mlekowego, a także mnóstwo wartościowych składników: witaminy B i C, wapnia, żelaza, białka, potasu, magnezu i sodu.

 

Burak należy do roślin najbogatszych w antocjany, które działają antynowotworowo. Czerwone warzywo obniża też ciśnienie krwi, ma działanie krwiotwórcze (ważne przy niskim poziomie hemoglobiny). Zwiększa też odporność organizmu, leczy zaparcia (nękające wielu celiaków).

Niestety, buraki zawierają dość dużo cukru, nie są więc zalecane w dietach odchudzających oraz cukrzycowej. Poza tym nie ma ograniczeń w ich spożywaniu.

Uwaga: znam przypadek z reklamowanego ośrodka nad morzem, który osobom z celiakią serwował każdego ranka pół szklanki zakwasu buraczanego, przygotowanego na… zwykłym, razowym chlebie! Zgroza! Widać, że dietetyczka i jej zespół nie przeszli szkolenia w programie MENU BEZ GLUTENU, prowadzonym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (celiakia.pl)…

 

 

 

Zobacz, jak przygotować bezglutenowy zakwas na barszcz wigilijny

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-04-08T09:58:27+00:0010 marca 2014|

    5 komentarzy

    1. Zielińska 28 maja 2014 w 19:09 - Odpowiedz

      jak się cieszę, że odkryłam ta stronę, na pewno zrobię sobie pozdrawiam

      • Marta Bezglutenowa Mama 29 maja 2014 w 23:02 - Odpowiedz

        Smacznego! Właśnie popijam zakwas zrobiony chyba przed miesiącem i odstawiony do lodówki w zakręconym słoiku. Stał tam sobie i dziś go odkryłam. Pyszne orzeźwienie 🙂 I się nie zepsuł 🙂

    2. gosiasit 10 października 2015 w 11:23 - Odpowiedz

      No właśnie ile może stać w lodówce,myślę że zrobię Oliwce,przyda jej się taka kuracja jak już wreszcie wyjdziemy ze szpitala,bo jest bardzo słaba i blada,tutaj dostaje Nutridrinki,są bezglutenowe-jest napis na opakowaniu.

    3. obi 19 grudnia 2016 w 08:51 - Odpowiedz

      Alez belkot kobeto nie wprowadzaj ludzi w bald po piersze buraki kroimy w grube plastry po drugie nigdy ale to nigdy nie moze nic plywac po wierzchu zaczynu bo bedzie plesn ,nalezy tak robic by nic nie plywalo po powierzchni plynu a te twoje wybauszanie galy ze ktos tam zrobil zakwas na chlebie razowym zwyklym dla ludzi z celiakja -KOPBIETO NA 20l DAJESZ KAWALEK SKORKI RAZOWEGO CHLEBA -TO JA SIE CIE PYTAM GDZIE TO MIALO KOMUKOLWIEK ZASZKODZIC
      Przepraszam ale nie moglem sie powstrzymac

      • Bezglutenowa Mama 19 grudnia 2016 w 09:57 - Odpowiedz

        OBI – na tym blogu rzadko pojawiają się tak napisane komentarze – tak rubasznie i z błędami…. Ale oczywiście odpowiem: taki zakwas robię od lat i nie powstaje żadna pleśń. Odnośnie chleba razowego – osoby chore na celiakię i będąca na diecie bezglutenowej z przyczyn zdrowotnych, muszą unikać wszelkiego kontaktu żywności z glutenem. Zakwas przygotowany na glutenowym chlebie razowym jest niedozwolony w diecie osób chorych na celiakię.

    Zostaw komentarz



    Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019