Blog

4

Najlepszy bezglutenowy zakwas z buraków

27/10/2017

Najlepszy bezglutenowy zakwas z buraków

27/10/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Rozwiewam mit, iż zakwas buraczany szykujemy tylko na bezglutenową Wigilię. Ten cudowny napój jest naturalnym lekarstwem, więc korzystajmy z niego przez cały rok. Dobrze jest zacząć od niego dzień- wystarczy 1/4 szklanki zakwasu na czczo. Najlepszy bezglutenowy zakwas z buraków przygotujemy we własnym domu, z trzech prostych składników. Potrzebne nam będą buraki, czosnek, woda i  5-7 dni cierpliwości. Przepis na najlepszy bezglutenowy zakwas z buraków usłyszałam rok temu w radiowej trójce, w audycji Grażyny Dobroń. Wypróbowałam go i wiem, że naprawdę jest najlepszy! Uwierzcie: nie potrzeba doń soli, chleba ani przypraw.

Zobacz, jak Bezglutenowa Mama szykuje zakwas z buraków

Składniki na około 2 litry zakwasu

  • 3 kg buraków, najlepiej podłużnych
  • około 3 l wody
    mineralnej lub przefiltrowanej
  • 1 główka czosnku 

Potrzebne będą również:

  • 2 słoiki o pojemności 2l
  • bawełniana ściereczka

Sposób przygotowania

Buraki umyj i obierz ze skórki. Obierz czosnek i przekrój ząbki na połówki. Pokrój buraki na cienkie plasterki i wsyp warstwowo, wraz z czosnkiem, do umytych słoików. Zalej wodą do takiej wysokości, by wszystkie buraki były zakryte. Owiń słoik ściereczką lub gazą i odstaw w zacienione miejsce, w pokojowej temperaturze. 

Najlepszy bezglutenowy zakwas z buraków będzie powstawał przez 5-7 dni, musisz go 2 razy dziennie mieszać, najlepiej końcem drewnianej łyżki. Pierwszego i drugiego dnia może być konieczne dolanie wody (również mineralnej lub przefiltrowanej) – bo buraki pracują i lekko się wypiętrzają. Jeśli nie masz kamienia, by je przydusić w słoiku, po prostu dolewaj kilka łyżek wody. Tyle, by przykryć ponownie buraki.  Drugiego lub trzeciego dnia bezglutenowy zakwas z buraków może zacząć mętnieć. Nie przejmuj się tym. Regularnie go mieszaj i zbieraj powstającą na powierzchni piankę. Po około 5-7 dniach zakwas będzie pachniał kwaskowo i czosnkowo, nabierze też nasyconego koloru.  Od razu będzie wiadomo, że jest gotowy. Wówczas przecedź go przez plastikowe sitko. Uzyskasz około 2 litry najlepszego bezglutenowego zakwasu buraczanego. Wlej go do słoików, zakręć wieczkiem i wstaw do lodówki. Kiszone buraki możesz wykorzystać do przygotowania sałatki z kiszonych buraków lub do  buraczanego pasztetu bez jajek KLIKNIJ.

 

Kuracja bezglutenowym zakwasem buraczanym

Kuracja zakwasem buraczanym powinna trwać 4 tygodnie. W tym czasie wypija się pół szklanki zakwasu dziennie (dorośli), dzieciom serwujemy ćwierć szklanki. Zaczynamy od mniejszych porcji i stopniowo dochodzimy do pełnej dawki. Picie zakwasu buraczanego zalecane jest osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej, a także wszystkim, którzy niedawno zażywali antybiotyki. Po kilku miesiącach taką kurację można powtórzyć. Picia zakwasu buraczanego nie zaleca się osobom z dolegliwościami żołądkowymi, np. cierpiącym na refluks lub wrzody. Najlepiej doradzić się w tej kwestii dobrego dietetyka lub lekarza. 

Barszcz z zakwasem – zawsze na święta

Pamiętajcie, że nie każdy zakwas buraczany będzie bezglutenowy. Niektórzy do przygotowania zakwasu buraczanego używają bowiem skórki żytniego chleba, a czasem przypraw nieznanego pochodzenia. W sklepach można też kupić zakwas buraczany, ale moim zdaniem on nie sprawdzi się w kuracji. Mimo wszystko jest produktem zapakowanym fabrycznie i zazwyczaj ma długi termin przydatności do spożycia. Będzie za to idealny do barszczu na Wigilię – ale sprawdźcie na etykiecie, czy nie zawiera glutenu. Bezpieczny dla nas jest m. in. barszcz czerwony z kiszonych buraków z firmy Kinga (na zdjęciu). 

 Tak, zakwas buraczany jest niezbędnym składnikiem wigilijnego barszczu. Dodaje mu smaku, koloru i charakteru. Do ugotowania barszczu możemy użyć zakwasu domowego lub ze sklepu.

Zakwas buraczany w diecie osób z celiakią

Domowy, bezglutenowy zakwas buraczany jest smaczny i orzeźwiający. Zawiera cenne bakterie kwasu mlekowego, a także mnóstwo wartościowych składników: wapń, żelazo, białko, potas, magnez i sód. Kwas buraczany  jest bogaty w witaminy z grupy B i witaminę C (zawiera ich dwukrotnie więcej jak surowe buraki). Dodatkowo jego zdrowotne działanie jest wzmocnione obecnością czosnku. Regularne picie kwasu, bądź przynajmniej czasowa kuracja poprawia odporność organizmu, przeciwdziała anemii, oczyszcza (odkwasza), działa mineralizująco. 

Burak należy do roślin najbogatszych w antocjany, które działają antynowotworowo. Czerwone warzywo obniża też ciśnienie krwi, ma działanie krwiotwórcze (ważne przy niskim poziomie hemoglobiny). Zwiększa też odporność organizmu w celiakii i nie tylko, leczy zaparcia (nękające wielu celiaków). Jak widać, ten napój jest bardzo cenny w diecie bezglutenowej, cenniejszy od produktów polecanych w aptekach.

KOMENTARZE (4)

Malvina 02/02/2024 17:29
To ile burakow na glowke czosnku zeby sie zakisilo i smaczne bylo? W video jest mowa o 1kg a w opisie 3kg na glowke. Zalac wystarczy woda w temperaturze pokojowej?
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 22:48
Przepraszam za rozbieżności .... Kiedy indziej był kręcony filmik, kiedy indziej powstał wpis ....Tak naprawdę można porcję czosnku dowolnie dozować - w zależności od upodobań; niektórzy lubią bardziej czosnkowy, wyrazisty posmak, inny nie. Nawet wystarczą 2-3 ząbki na 1 kg buraków :)
Anna 23/11/2020 17:14
Woda bez soli? To się nie zepsuje? Pierwsze słyszę, żeby kisić coś bez soli...
Bezglutenowa Mama 23/11/2020 21:15
Musisz pilnować - nie zepsuje się Oczywiście zakwas z solą ma lepszy smak, ale ten bez soli jest bardziej szlachetny, bogatszy w bakterie kwasu mlekowego.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się