Blog

10

Jak ulepić pierogi bezglutenowe z mąki Plain White Flour Doves Farm?

08/12/2021

Jak ulepić pierogi bezglutenowe z mąki Plain White Flour Doves Farm?

08/12/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przed Wigilią, na Wasze życzenie, sprawdziłam, jak ulepić pierogi z naturalnej i taniej mieszanki bezglutenowej  – Plain White Flour – marki Doves Farm. Przybywa w Polsce fanów tych angielskich mieszanek naturalnych, gdyż są już one dostępne w w wielu sklepach i mają doskonały skład. Wzięłam na tapetę najtańszą mieszankę mąk, właśnie Plain White Flor. Po wielu próbach mogę śmiało powiedzieć, że już teraz wiem, jak ulepić pierogi bezglutenowe Doves Farm. Mam dwie receptury, podaję obie: pierogi bezglutenowe bez jajek oraz pierogi na bazie jaj. Oczywiście z tego samego ciasta można ulepić uszka bezglutenowe na Wigilię. 

Zwolennicy przepisów bezglutenowych bez miksów, czyli przepisów bezglutenowych z mąk jednorodnych, będą zachwyceni: mieszanka Plain White Flour nie zawiera żadnego, ale to żadnego zamiennika glutenu. W jej składzie są wyłącznie mąki, ale tak połączone, że tworzą świetną bazę do wielu dań bezglutenowych. Trzeba jednak przyznać, że pierogi z tej mąki nie lepią się tak doskonale, jak z mixu B. Mimo wszystko nie ma porównania …..

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki 20 pierogów bezglutenowych bez jajek – z mąki Doves Farm

  • 200 g naturalnej mieszanki bezglutenowej
    Plain White Flour Doves Farm
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżki oliwy

Składniki 20 pierogów bezglutenowych Doves Farm – na bazie jaj

  • 180 g naturalnej mieszanki bezglutenowej
    Plain White Flour Doves Farm
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki oliwy

Jak ulepić pierogi bezglutenowe z mieszanki Plain White Flour Doves Farm?

W obu przepisach (pierogi bezglutenowe bez jajek i z jajkami) sposób wykonania ciasta jest identyczny. 

  • wymieszaj mąkę z solą
  • dodaj wrzątek lub 2 jajka
  • wyrabiaj ciasto energicznie dłonią, łyżką drewnianą, mikserem (haki) lub w thermomoxie / lidlomixie (20 sekund/ obroty 6) 
  • dodaj olej i wyrabiaj jeszcze przez moment
  • ciasto na pierogi bezglutenowe bez miksów owiń folią spożywczą i odstaw na około 10 minut
  • stolnicę i wałek oprósz bezglutenową mąką ryżową (lub mieszanką Plain White Flour Doves Farm)
  • Rozwałkuj cienko połowę ciasta i szklanką wycinaj kółka
  • nakładaj dowolny farsz (pomysły na farsz do pierogów bezglutenowych poznasz, klikając w pomarańczowe okienko poniżej)
  • energicznie zlepiaj brzegi pieroga – uwaga, to wymaga dużej delikatności
  • ulepione pierogi bezglutenowe układaj na deseczce oprószonej mąką i przykrywaj od razu bawełnianą ściereczką
  • surowe pierogi bezglutenowe możesz zamrozić
  • możesz je też od razu porcjami wrzucać do garnka z wrzątkiem, 1 łyżeczką soli i 2 łyżkami oleju
  • gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut (zobacz instrukcje na filmiku poniżej)
  • więcej porad dotyczących lepienia, gotowania i mrożenia pierogów bezglutenowych znajdziesz w poradniku Bezglutenowej Mamy 

Jak smakują pierogi bezglutenowe z mieszanki Plain White Flour Doves Farm?

Obie wersje pierogów są świetne, ale zauważyłam pewne różnice:

  • ciasto na pierogi bezglutenowe bez jajek jest jaśniejsze, delikatniejsze (trzeba bardziej uważać przy lepieniu), ale jednocześnie po ugotowaniu jest aksamitne
  • ciasto na pierogi bezglutenowe z jajkiem ma lekko żółty kolor, lepiej się lepi, można do nich nałożyć więcej farszu, ale po ugotowaniu jest delikatnie twardsze – to zasługa jajek 

Z ciasta na pierogi bezglutenowe z jajkami można przygotować świetny makaron bezglutenowy – wystarczy pociąć rozwałkowane ciasto na paski (tagiatelle) czy nitki (nitka rosołowa) lub poskręcać paski w świderki. Taki makaron suszymy porządnie i wrzucamy do wrzątku. Gotowe. 

Zobacz filmik, jak lepię bezglutenowe pierogi i uszka

Tutaj kupisz

Wyjątkowy prezent dla dziecka z celiakią i na diecie bezglutenowej

Tutaj kupisz

Wyjątkowy prezent dla dziecka z celiakią i dla jego rodziny

Tutaj kupisz

Pakiet 3 w 1

Tutaj kupisz

Pakiet Max

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (10)

Agnieszka 23/12/2021 19:15
Dwie próby zakończone w koszu na śmieci... Ciasto pękało przy próbie lepienia, wszystko robiłam zgodnie z Pani wskazówkami :(
Bezglutenowa Mama 23/12/2021 19:29
Czy to były Twoje pierwsze w życiu pierogi bezglutenowe? Z którego przepisu robiłaś ciasto - z jajkiem czy bez? Jeśli ciasto pękało, wystarczy dodać troszeczkę ciepłej wody i jeszcze raz wyrobić. Zanim poznałam wszystkie tajniki lepienia pierogów, też zmarnowałam sporo mąki, głowa do góry. A znasz mój poradnik o pierogach?
Justyna 13/12/2021 15:11
Chcialabym podzielic sie moim doswiadczeniem z proba generalna pierogow. Wykorzystalam make Doves Farm bread identycZnie wg przepisu na pierogi z mixem B Schar. Pierogi wyszly znakomite. Ciasto jest moze bardziej delikatne w lepieniu niz Schar ale zapach i smak pierogow jest delikatniejszy( zdaniem mojego glutenowego gustu) ; niestety Doves farm plain nie sprawdzil sie tak dobrze . Pierogi wysZly ale. Ciasto bylo bardZiej kruche, pekalo mi. Bylo mniej elastyczne. Zdecydowanie polecam Mix Doves Farm Breac.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/12/2021 18:29
Zgadza się, byłam pewna, że ta chlebowa mąka będzie lepsza, bo ma gumę ksantanową, czyli zamiennik glutenu. Jednak miałam pod ręką tylko Plain no i wiem, że sporo osób ma tę mieszankę - dlatego stworzyłam na jej bazie przepis. Teraz czekam na chlebową i też będę lepić :) Dzięki za cenne uwagi :)
Dorota 13/12/2021 12:54
Planuję zrobić po raz pierwszy uszka na Wigilę. Do tej pory robiłam pierogi z Pani przepisu z mąki Schara B. Ale teraz mam mętlik. W ostatnim artykule zalecała Pani bardziej mąkę Schara Mix it universal, albo Nutrifree. Teraz ta. Na którą postawić, pewnie przetestuję wszystkie, ale od której zacząć, bo do Świąt niedaleko.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/12/2021 18:30
Doroto, to nie jest tak, że zalecam :) Dzielę się z Wami doświadczeniami, spostrzeżeniami o różnych mąkach. To jest też tak, że różne mąki mają różną cenę, są mniej lub bardziej dostępne - dlatego na blogu mam kilka przepisów na bazie różnych mieszanek :)
Justyna 09/12/2021 15:19
Dziekuje za przepis! Bede probowac chociaz bardziej przymierzalam Sie do Mixu Doves Farm Bread( analogicZnie do mixu Schara b) ; zaskoczyla mnie Pani
Bezglutenowa Mama 09/12/2021 21:48
Mix B Doves na pewno będzie jeszcze lepszy, przepis raczej ten sam :) Ja akurat nie miałam pod ręką tego chlebowego mixu :)
gonia 08/12/2021 21:00
Dlaczego pisze pani o sobie w trzeciej osobie? bezglutenoffa mAmA poszła, zrobiła itd zamiast ja poszłam, zrobiłam xd
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 08/12/2021 21:13
Ale przecież piszę w 1 osobie :) No zobacz: Wzięłam na tapetę, Mam dwie receptury, - itd.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się