Przed Wigilią, na Wasze życzenie, sprawdziłam, jak ulepić pierogi z naturalnej i taniej mieszanki bezglutenowej – Plain White Flour – marki Doves Farm. Przybywa w Polsce fanów tych angielskich mieszanek naturalnych, gdyż są już one dostępne w w wielu sklepach i mają doskonały skład. Wzięłam na tapetę najtańszą mieszankę mąk, właśnie Plain White Flor. Po wielu próbach mogę śmiało powiedzieć, że już teraz wiem, jak ulepić pierogi bezglutenowe Doves Farm. Mam dwie receptury, podaję obie: pierogi bezglutenowe bez jajek oraz pierogi na bazie jaj. Oczywiście z tego samego ciasta można ulepić uszka bezglutenowe na Wigilię.
Zwolennicy przepisów bezglutenowych bez miksów, czyli przepisów bezglutenowych z mąk jednorodnych, będą zachwyceni: mieszanka Plain White Flour nie zawiera żadnego, ale to żadnego zamiennika glutenu. W jej składzie są wyłącznie mąki, ale tak połączone, że tworzą świetną bazę do wielu dań bezglutenowych. Trzeba jednak przyznać, że pierogi z tej mąki nie lepią się tak doskonale, jak z mixu B. Mimo wszystko nie ma porównania …..
W obu przepisach (pierogi bezglutenowe bez jajek i z jajkami) sposób wykonania ciasta jest identyczny.
Obie wersje pierogów są świetne, ale zauważyłam pewne różnice:
Z ciasta na pierogi bezglutenowe z jajkami można przygotować świetny makaron bezglutenowy – wystarczy pociąć rozwałkowane ciasto na paski (tagiatelle) czy nitki (nitka rosołowa) lub poskręcać paski w świderki. Taki makaron suszymy porządnie i wrzucamy do wrzątku. Gotowe.