Bezglutenowe pyzy, zwane też pampuchami lub kluskami drożdżowymi, są nie do kupienia w Polsce. Na szczęście wiem, jak samodzielnie zrobić bezglutenowe pampuchy i dzielę się tą wiedzą przy każdej okazji. W styczniu, na warsztatach bezglutenowych pyzy drożdżowe aż dwukrotnie znalazły się w programie zajęć. Takie było zapotrzebowanie! Kilka mam przyznało, że gotuje pyzy z laptopem w kuchni, oglądając mój instruktażowy filmik na YouTube!
Jeszcze do około 2017 roku bezglutenowe pyzy drożdżowe miał w ofercie Glutenex, ale z przyczyn technologicznych produkt został wycofany. Nie wiadomo, czy kiedykolwiek wróci do oferty. Szkoda, bo cała Polska uwielbia pampuchy: z sosem i mięsem, na słodko, z owocami i śmietanką i cukrem ….
Firmą, którą od jakiegoś czasu zachęcam do wypieku pampuchów, jest Putka Bez Glutenu (sklep internetowy i stacjonarne w Warszawie i centralnej Polsce). To znany i zaufany producent, który lubi wyzwania i stale poszerza swoją ofertę o różne cuda, ułatwiające codzienne życie na diecie bezglutenowej. Trzymam kciuki i mam nadzieje, że któregoś dnia na fejsbukowym profilu Putki przeczytam o pyzach 🍲
Zanim to nastąpi, pozostaje nam domowe wytwarzanie pampuchów. Wiem, że trochę z tym roboty, ale jaka radość w oczach dziecka z celiakią i wszystkich domowników! Na blogu mam kilka przepisów na bezglutenowe kluski na parze: wegańskie, razowe, śnieżnobiałe, z dodatkiem mąk jednorodnych, na mixach różnych producentów (tak tak, każdy mix potrzebuje osobnej receptury) – korzystajcie 😁😁
KOMENTARZE