Blog

Jak samodzielnie zrobić pierwsze w życiu pyzy bezglutenowe?

31/01/2022

Jak samodzielnie zrobić pierwsze w życiu pyzy bezglutenowe?

31/01/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe pyzy, zwane też pampuchami lub kluskami drożdżowymi, są nie do kupienia w Polsce. Na szczęście wiem, jak samodzielnie zrobić bezglutenowe pampuchy i dzielę się tą wiedzą przy każdej okazji. W styczniu, na warsztatach bezglutenowych w pensjonacie Moje Tatry, pyzy drożdżowe aż dwukrotnie znalazły się w programie zajęć. Takie było zapotrzebowanie! Kilka mam przyznało, że gotuje pyzy z laptopem w kuchni, oglądając mój instruktażowy filmik na YouTube! 

Do niedawna Glutenex produkował bezglutenowe pyzy na parze

Jeszcze do około 2017 roku bezglutenowe pyzy drożdżowe miał w ofercie Glutenex, ale z przyczyn technologicznych produkt został wycofany. Nie wiadomo, czy kiedykolwiek wróci do oferty. Szkoda, bo cała Polska uwielbia pampuchy: z sosem i mięsem, na słodko, z owocami i śmietanką i cukrem ….

Firmą, którą od jakiegoś czasu zachęcam do wypieku pampuchów, jest Putka Bez Glutenu (sklep internetowy i stacjonarne w Warszawie i centralnej Polsce). To znany i zaufany producent, który lubi wyzwania i stale poszerza swoją ofertę o różne cuda, ułatwiające codzienne życie na diecie bezglutenowej. Trzymam kciuki i mam nadzieje, że któregoś dnia na fejsbukowym profilu Putki przeczytam o pyzach 🍲

Zanim to nastąpi, pozostaje nam domowe wytwarzanie pampuchów. Wiem, że trochę z tym roboty, ale jaka radość w oczach dziecka z celiakią i wszystkich domowników! Na blogu mam kilka przepisów na bezglutenowe kluski na parze: wegańskie, razowe, śnieżnobiałe, z dodatkiem mąk jednorodnych, na mixach różnych producentów (tak tak, każdy mix potrzebuje osobnej receptury) – korzystajcie 😁😁

Zobacz, jak Bezglutenowa Mama gotuje pyzy

Bezglutenowe pyzy na parze – najważniejsze wskazówki

  • 👉 wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę (dotyczy zwłaszcza świeżych drożdży i jajka)
  • 👉 użyj konkretnej mąki, podanej w przepisie; każdy mix bezglutenowy ma bowiem inny skład, a co za tym idzie, potrzebuje konkretnego przepisu
  • 👉 woda – nie trzymaj się ściśle porcji podanej w przepisie, ponieważ mąki bezglutenowe są kapryśne i za każdym razem inaczej chłoną wodę; najpierw dodaj tyle, ile podaje przepis, a o wyrobieniu ciasta sprawdź konsystencję: powinno być nieco bardziej gęste, niż na bułki, ale nie może być zbite ani gliniaste, bo wyjdą kamienne pyzy  😁
  • 👉 ciasto na pyzy bezglutenowe powinno wyrastać w cieple (np. przy kaloryferze, w nasłonecznionym miejscu lub w piekarniku ustawionym na około 40 stopni C)
  • 👉 miska z ciastem powinna być przykryta folią lub ściereczką
  • 👉 czas rośnięcia to sprawa indywidualna, może wynieść 30 lub nawet 60 minut; ciasto jest gotowe do formowania pyz, gdy stanie się puszyste, porowate i niemal podwoi objętość
  • 👉 bezglutenowe pampuchy najlepiej formować dłońmi natłuszczonymi lekko olejem
  • 👉 jest wiele naczyń do parowania pyz: thermomix lub lidmomix, nakładki do gotowania parze na garnku, specjalne sitka – można je kupić przez Internet lub w sklepikach AGD
  • 👉 pyzy ułożone na naczyniu do parowania muszą być przykryte, by wyrosnąć; mają niemal podwoić objętość
  • 👉 w czasie parowania nie podnoś pokrywki przynamniej przez pierwszych 10 minut
  • 👉 nigdy, ale to nigdy nie zrażaj się niepowodzeniami; próbuj do skutku, modyfikuj przepis, lekko zmieniaj proporcje – by znaleźć złoty środek

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się