Przed świętami coraz częściej pytacie, jak przygotować domowy zakwas na żurek bezglutenowy na Wielkanoc. Mam trzy dobre wiadomości. Po pierwsze zakwas na żurek bezglutenowy z mojego przepisu zawsze i każdemu się udaje. Po drugie: wystarczy nam kilka podstawowych składników: bezglutenowa mąka ryżowa, jaglana lub gryczana, czosnek, ziele angielskie, majeranek bezglutenowy, liście laurowe, woda, słoik, bawełniana ściereczka. I trzecia sprawa: jeśli weźmiecie się do pracy pięć dni przed świętami, zdążycie przygotować zarówno znakomity, domowy zakwas na żur bezglutenowy, jak i pyszną zupę wielkanocną. Jeszcze coś: pewnym problemem może być zdobycie przypraw bezglutenowych, ale jeśli dziś zamówicie je przez internet, zdążycie ze wszystkim na czas. Zatem do dzieła!
DODATKOWO
słoik, bawełniania ściereczka, gumka-recepturka, drewnana łyżka
Wszystkie składniki na bezglutenowy zakwas na żurek umieść w wyparzonym, litrowym słoiku i dokładnie wymieszaj drewnianą, świeżo wyparzoną łyżką. Przykryj bawełnianą ściereczką (nigdy wieczkiem) i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce (u mnie na szafce kuchennej lub pod kaloryferem). Codziennie mieszaj zakwas świeżo wyparzoną, drewnianą łyżką, zbierając powstałą pianę z powierzchni. Uwaga: zakwas na żurek bezglutenowe NIE ROŚNIE tak, jak zakwas na chleb. On się kisi, ale nie powstają pęcherzyki powietrza, nie zwiększa się jego objętość. Natomiast z każdym dniem zaczyna coraz ładniej pachnieć – i to dowód, że nasz bezglutenowy żur jest OK.
Jeśli nie chcesz od razu użyć zakwasu, przelej go do czystego słoiczka, zakręcić i schowaj do lodówki. Wytrzyma 2-3 tygodnie. O tym, jak przygotować bezglutenowy żurek – KLIKNIJ. Zapewniam, że taki żurek smakuje identycznie, jak glutenowy – nikt z domowników nie wyczuje różnicy. Można też kupić gotowy, bezglutenowy zakwas na żurek na bezglutenową Wielkanoc – w sklepach internetowych lub ze zdrową żywnością, a także w marketach.
Pamiętajcie, że jeśli żurek ma jeść osoba z celiakią lub na ścisłej diecie bezglutenowej, do przygotowania zakwasu trzeba użyć mąk i przypraw wyraźnie oznaczonych jako bezglutenowe. A do żurku dodajemy białą kiełbasę bezglutenową, a nie pierwsza lepszą kupioną w sklepie. Ona również smakuje identycznie, jak glutenowa.