Blog

8

Jak przygotować domowy zakwas na żur bezglutenowy?

21/03/2018

Jak przygotować domowy zakwas na żur bezglutenowy?

21/03/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przed świętami coraz częściej pytacie, jak przygotować domowy zakwas na żurek bezglutenowy na Wielkanoc. Mam trzy dobre wiadomości. Po pierwsze zakwas na żurek bezglutenowy z mojego przepisu zawsze i każdemu się udaje.  Po drugie: wystarczy nam kilka podstawowych składników: bezglutenowa mąka ryżowa, jaglana lub gryczana, czosnek, ziele angielskie, majeranek bezglutenowy, liście laurowe, woda, słoik, bawełniana ściereczka. I trzecia sprawa: jeśli weźmiecie się do pracy pięć dni przed świętami, zdążycie przygotować zarówno znakomity, domowy zakwas na żur bezglutenowy, jak i pyszną zupę wielkanocną. Jeszcze coś: pewnym problemem może być zdobycie przypraw bezglutenowych, ale jeśli dziś zamówicie je przez internet, zdążycie ze wszystkim na czas. Zatem do dzieła!

Składniki

  • 100 g bezglutenowej mąki ryżowej
    lub jaglanej, gryczanej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 liście laurowe
    bez śladowych ilości glutenu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
    bez śladowych ilości glutenu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    bez śladowych ilości glutenu np. MAGROS

DODATKOWO

słoik, bawełniania ściereczka, gumka-recepturka, drewnana łyżka

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na bezglutenowy zakwas na żurek umieść w wyparzonym, litrowym słoiku i dokładnie wymieszaj drewnianą, świeżo wyparzoną łyżką. Przykryj bawełnianą ściereczką (nigdy wieczkiem)  i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce (u mnie na szafce kuchennej lub pod kaloryferem). Codziennie mieszaj zakwas świeżo wyparzoną, drewnianą łyżką, zbierając powstałą pianę z powierzchni. Uwaga: zakwas na żurek bezglutenowe NIE ROŚNIE tak, jak zakwas na chleb. On się kisi, ale nie powstają pęcherzyki powietrza, nie zwiększa się jego objętość. Natomiast z każdym dniem zaczyna coraz ładniej pachnieć – i to dowód, że nasz bezglutenowy żur jest OK.

Idealny żur na bezglutenową Wielkanoc – z bezpiecznych składników

Jeśli nie chcesz od razu użyć zakwasu, przelej go do czystego słoiczka, zakręcić i schowaj do lodówki. Wytrzyma 2-3 tygodnie. O tym, jak przygotować bezglutenowy żurek – KLIKNIJ. Zapewniam, że taki żurek smakuje identycznie, jak glutenowy – nikt z domowników nie wyczuje różnicy. Można też kupić gotowy, bezglutenowy zakwas na żurek na bezglutenową Wielkanoc – w sklepach internetowych lub ze zdrową żywnością, a także  w marketach.

Pamiętajcie, że jeśli żurek ma jeść osoba z celiakią lub na ścisłej diecie bezglutenowej, do przygotowania zakwasu trzeba użyć mąk i przypraw wyraźnie oznaczonych jako bezglutenowe. A do żurku dodajemy białą kiełbasę bezglutenową, a nie pierwsza lepszą kupioną w sklepie. Ona również smakuje identycznie, jak glutenowa.

KOMENTARZE (8)

Bezglutenowa Mama 29/03/2024 13:12
Najwazniejszy jest zapach i brak pleśni - spokojnie możesz przelewać do innego słoika :)
Kasia 27/03/2024 10:01
Użyłam za małego słoika i zakwas mi wykipiał, zrobił się różowy, ale ładnie pachnie po wymieszaniu. Czy jest nadal dobry? Czy w trakcie jak się robi, mogę go przelać do większego słoika?
Weronika 03/04/2021 10:27
Czy to normalne że zakwas z mąki gryczanej robi się lekko różowy/fioletowy na powierzchni? Ale pachnie dobrze, podobnie do ryżowego którego robiłam w tym samym czasie.
Bezglutenowa Mama 29/03/2024 13:11
tak, to naturalne; najważniejsze to sprawdzać, czy nie zaczyna pleśnieć i brzydko pachnieć :)
Kasia 27/03/2024 09:59
Podbijam pytanie. Miałam tak samo.
Bezglutenowa Mama 29/03/2024 13:11
tak, to naturalne; najważniejsze to sprawdzać, czy nie zaczyna pleśnieć i brzydko pachnieć :)
Julia 31/03/2021 08:20
Jaki zapach ma mieć ten zakwas? Zrobiłam z mąki ryżowej, po dwóch dniach stania mam wrazenie, ze unosi się z niego kwaśny zapach.
Bezglutenowa Mama 31/03/2021 10:08
Julio, zapach ma być kwaskowy, ale przyjemny, nie odór :) Mieszaj dwa razy dziennie, wtedy się nie zepsuje :) Ale masz jeszcze czas - na wszelki wypadek szybko, w osobnym słoiku, przygotuj nowy - najwyżej będziesz miała potem dwa :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się