Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Nie wyrzucajcie po obiedzie nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej, lecz dorzućcie ją do mąk i upieczcie bezglutenowy chleb jaglany. Dziecko z celiakią lub mąż  na diecie bezglutenowej docenią jasny kolor i delikatny smak chleba, teściowa pochwali Was za gospodarność, portfel nie schudnie, a korzyść na zdrowiu odniosą wszyscy członkowie rodziny. Bo nie ma lepszego pieczywa, niż domowy chleb bezglutenowy z dobrych składników. A skąd wzięłam pomysł na bezglutenowy chleb jaglany? Po obiedzie została mi miseczka ugotowanej kaszy, której nie miałam sumienia wyrzucać. Pomieszałam ją zatem z mąkami, drożdżami i wodą i tak powstał jasny, bezglutenowy chleb jaglany. By uzyskać ładny kolor, dodałam w pierwszej wersji mąkę kukurydzianą. Ona jednak nie sprawdza się w pieczywie bezglutenowym, więc w kolejnych próbach zastąpiłam ją mąką owsianą bezglutenową. I to był strzał w dziesiątkę. A jeśli nie macie mąki owsianej ani płatków do zmielenia, użyjcie jakiejkolwiek jasnej mąki bezglutenowej. Eksperymentujcie jak najczęściej i pieczcie dla rodziny dobry i zdrowy chleb bezglutenowy. Oto mój przepis na chleb jaglany, ale na blogu znajdziecie też przepis na chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną.

 

Składniki na jaglany chlebek bezglutenowy

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
    bez glutenu
  • 200 g mąki jaglanej bezglutenowej
  • 200 mąki ryżowej bezglutenowej
  • 100 g owsianej bezglutenowej
    lub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
    bez glutenu
  • 50 g pestek słonecznika bez glutenu
  • 100 g płatków jaglanych bezglutenowych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 550 – 600 g wody
  • 30 g świeżych drożdży

Trzeba mieć celiakię i być na diecie bezglutenowej….

  1. Wymieszaj mąki bezglutenowe z solą i cukrem
  2. Poduś widelcem ugotowaną kaszę jaglaną i dodaj ją do mąk
  3. Świeże drożdże pokrusz i wymieszaj z 50 ml letniej wody (odejmując tę porcję z 500 ml)
  4. Wlewając stopniowo wodę wyrabiaj mikserem ciasto na jaglany chleb bezglutenowy dla dzieci
  5. Pod koniec wyrabiania dodaj olej i nasiona. W sumie miksuj około 5 minut.  Ciasto ma uzyskać konsystencję gęstego budyniu, nie może być zbite
  6. Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem
  7. Na powierzchni zrób kilka nakłuć widelcem
  8. Formę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia
  9. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Do wnętrza wstaw naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze
  10. Gdy ciasto podwoi objętość, skrop je delikatnie wodą i wstaw do piekarnika na godzinę
  11. Przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem, czy chleb jest gotowy. W razie potrzeby wydłuż pieczenie o kilka minut
  12. Formę zostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach
  13.  Gdy piekarnik ostygnie, wyjmij chleb na metalową kratkę
  14. Krój chleb dopiero, gdy ostygnie
  15. Jaglany chleb bezglutenowy przechowuj w lnianym worku do pieczywa, nigdy w folii
  16. Zachowa świeżość przez 5-7 dni. Porcję chleba w kromkach możesz zamrozić
  17. Ten chleb zasmakuje dorosłym i dzieciom na diecie bezglutenowej, ale również wszystkim glutenożercom
Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-02-14T15:23:53+00:0014 lutego 2019|

    2 komentarze

    1. Anna 26 lutego 2019 w 13:16 - Odpowiedz

      dobry w smaku ale dość kruchy i suchy. Czy wyroby denver food są warte zaufania.

      • Bezglutenowa Mama 26 lutego 2019 w 14:32 - Odpowiedz

        Chleby jaglane są zawsze bardziej suche. Aby zmniejszyć tę suchość, możesz zmniejszyć ilość mąki jaglanej na rzecz np. owsianej

    Zostaw komentarz