To był wyjątkowy dzień na naszych bezglutenowych koloniach – wtorek, 4 lipca. Jestem pewna, że dzieci zapamiętają go na długo. Otóż oprócz całodziennych rarytasów (domowe rogaliki z makiem, placki ziemniaczane, lody bezglutenowe) na kolację przyjechała do nas jedyna w Polsce budka z hot-dogami bezglutenowymi! Zaprzyjaźniona Ania przez ponad godzinę serwowała nam hot-dogi gluten-free z dowolnymi sosami. Kolejce i dokładkom nie było końca.
Domowe rogale z makiem bezglutenowe to rarytas – zgodzą się z tym i dzieci na diecie bezglutenowej, i dorośli. Dlatego w naszym jadłospisie właśnie w poniedziałek, 3 lipca, pojawiły się domowe bezglutenowe rogale lux. Świeżo wypieczone, chrupiące, mięciutkie. Zeszły co do jednego! Ponieważ dzień nie należał do najcieplejszych, podałyśmy również ciepłą jajecznicę (dla alergików kiełbaskę na ciepło), owocowa herbatę i bezglutenową kawę Inkę.
Na stołach znalazły się również szynka bezglutenowa, ser żółty bezlaktozowy, dżem malinowy, masło i masło bezlaktozowe oraz warzywa: oliwki, pomidory ogórki zielone, surowa marchewka i papryka. Po pożywnym śniadaniu dzieci mogły – jak każdego ranka – podejść do szwedzkiego bufetu bezglutenowego i delektować się słodkimi, choć zdrowymi płatkami, jogurtami i mlekiem.
Po dwóch godzinach intensywnych zajęć cyrkowych, akrobatycznych i muzycznych dzieci dotarły na drugie śniadanie bezglutenowe. Na tarasie podałyśmy im mięciutkie, puszyste bułeczki bezglutenowe Bon Matin z marmoladą BIO, a dla alergików – bułeczki bezglutenowe bez jajek.
Nie wiem jak jest w Waszych domach, ale na naszym obozie z dietą bezglutenową nie miałyśmy kłopotu, by namówić dzieci do zjedzenia kapuśniaku z mięsem. Talerze szybko opustoszały, tym bardziej że z kuchni dobiegał zapach placków ziemniaczanych. Rumianych, z chrupiącymi brzegami, pysznych….
Jak w porządnych domach bywa, po ładnie zjedzonym obiedzie był deser. Długo oczekiwane lody bezglutenowe Anita na patyku. Lody, a w zasadzie sorbety, cieszyły się ogromnym wzięciem, a my nie żałowałyśmy dokładek. Świeciło słońce, szumiał pobliski las i jezioro – to najlepsza sceneria na lody. Wszyscy to potwierdzą:). A potem były kulinarne warsztaty bezglutenowe dla dzieci KLIKNIJ.
W scenerii polskich miast i miasteczek na próżno by szukać budki z hot-dogami bezglutenowymi. Nie popieram jedzenia fast-foodów, ale dzieci na diecie bezglutenowej naprawdę jedzą je sporadycznie, i to najczęściej za granicą. Dlatego jedną z niespodzianek na naszych bezglutenowych koloniach 2017 była budka z hot-dogami gluten-free. Przyjechała spod Leszna, specjalnie na zaproszenie Bezglutenowej Mamy. Ania, mama bezglutenowego studenta, przez niemal dwie godziny raczyła dzieci tym pysznym fast-foodem. Korzystała ze składników najwyższej jakości: z parówek bezglutenowych Balcerzak i Spółka, bagietek bezglutenowych Schaer, ketchupu, musztardy i sosów Roleski. Zobaczcie na zdjęciach: kolejka nie miała końca! Co ciekawe, próbowali się w niej ustawiać także glutenowi wczasowicze z ośrodka. Niestety, musieli się obejść smakiem… Naszym dzieciom Ania z uśmiechem serwowała hot-dogi bezglutenowe z rożnymi sosami, dopytując każdego „klienta” o rodzaj dodatków. By ta nietypowa kolacja bezglutenowa była jednocześnie zdrowym posiłkiem, dziewczyny z Bezglutenowa Mama Team roznosiły wśród dzieci talerze pełne warzyw.
Na koniec dnia dało się słyszeć rozmowy:
Wtorek, 4 lipca 2017 r.
Śniadanie: jajecznica, kiełbaska na gorąco, BEZGLUTENOWE ROGALE Z MAKIEM LUX, dżem truskawkowy, ser żółty bezlaktozowy, masło bez laktozy, masło klarowane, herbata owocowa Kawon, bezglutenowa kawa Inka, pomidor, ogórek, papryka;
BUFET SZWEDZKI BEZGLUTENOWY: mleko bezlaktozowe Mlekovita, jogurt grecki Mlekovita, musli Kolumba Amarello, Fruit Musli Schaer, fasolki z miodem Glutenex, płatki kukurydzane w czekoladzie Glutenex.
II ŚNIADANIE BEZGLUTENOWE: bułka bezglutenowa Bon Matin Schaer, bułka hamburgerowa Schaer, konfitura Fiordifrutta BIO.
OBIAD: kapuśniak z mięsem bezglutenowy, placki ziemniaczane bezglutenowe, jogurt grecki, woda Staropolanka.
PRZEKĄSKA: sorbety – lizak DUO – lody bezglutenowe Anita;
PODWIECZOREK: budyń i kisiel z owocami
KOLACJA: hot dogi gluten-free z sosami bezglutenowymi, zestaw warzyw, woda mineralna Staropolanka;
TALERZ PYSZNOŚCI: kanapki bezglutenowe z warzywami
Na Magicznych koloniach z Bezglutenową Mamą we Wieleniu korzystaliśmy m. in. z produktów (firmy i marki): Schaer, Denver Food, Glutenex, Mlekovita, Nik-Pol, Blacerzak i Spółka, Roleski, Staropolanka, Amarello, Biedronka, Italimport, Pescanova, Tygryski, Balviten, Piekarnia Bezglutenowa Putka, Piekarnia Bezglutenowa Hert, DialSi, Schnitzer BIO, Soligrano, Bakra, Jizerske Pekarny, Anita, Miran, SanProbi, Vitaldea, Inka, Seitz, Bakels, Celiko, ZeroGluten, Bezgluten, Kawon, Kresto.
KOMENTARZE