Bezglutenowy placek drożdżowy może być pyszny i zarazem dietetyczny, jeśli …. dodasz do mixu zdrową mąkę i zrezygnujesz z tłuszczu. Mój najnowszy przepis ma kilka zalet: to bezglutenowy placek drożdżowy bez tłuszczu, z mąką gryczaną o niskim indeksie glikemicznym, łatwy w wykonaniu. Ten drożdżowy placek drożdżowy bez glutenu jest idealny dla osoby z celiakią, ale i dla glutenożerców oraz dla pacjentów z chorobami trzustki i wątroby (z uwagi na brak tłuszczu) lub z cukrzycą (obniżony indeks glikemiczny). Jest pyszny, delikatny i puszysty, zachowuje świeżość przez kilka dni. Nie jest też drogi, zwłaszcza jeśli użyjesz tanie jabłka lub inne sezonowe owoce z działki. Dieta bezglutenowa wymaga tanich rozwiązań i już.
Od lat niezmiennie jestem zachwycona tą recepturą, ale wczoraj po raz pierwszy odważyłam się dodać wyrazistą w smaku mąkę gryczaną. I od razu sukces! Mój drożdżowy placek gryczany bez glutenu przypadł mojej nastolatce z celiakią, która od dłuższego czasu protestuje przeciw gryce na talerzu.
I jeszcze jedno: ten bezglutenowy placek drożdżowy nie zawiera tłuszczu, ale jeśli marzysz o kruszonce, musisz ja przygotować na bazie masła. A osobie z celiakią i jednocześnie z chorobami trzustki serwuj część placka bez kruszonki.
DODATKI
NA KRUSZONKĘ BEZGLUTENOWĄ
Jeśli zdecydujesz się na upieczenie drożdżowego placka gryczanego z kruszonką, przygotuj ją na samym początku. Po prostu zagnieć w misce wszystkie składniki, uformuj placek lub kulę i staw do lodówki. Bezglutenowa kruszonka musi stężeć, użyjesz ją za około 2 godziny.
Z doświadczenia swojego i zaprzyjaźnionych osób z celiakią wiem, że bezglutenową kruszonkę można przygotować z mąki owsianej gluten-free, ale również z uniwersalnego mixu (np. Mehl FarineDr. Schär ). Nie sprawdzi się raczej mąka ryżowa, gdyż jest zbyt sypka, z kolei gryczana ma wyrazisty smak i może przytłoczyć inne nuty w drożdżowym cieście bezglutenowym. Nie próbowałam z mąką kukurydzianą, bo w ogóle rzadko ją stosuję w wypiekach bezglutenowych. W mojej kuchni najlepsza kruszonka bezglutenowa powstaje z mąki owsianej.
Jeśli Twoja dieta bezglutenowa wyklucza jednocześnie produkty mleczne, masło zastąp masłem klarowanym.
KOMENTARZE