Blog

Drożdże suszone czy świeże do bezglutenowych wypieków?

23/03/2022

Drożdże suszone czy świeże do bezglutenowych wypieków?

23/03/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Które drożdże są lepsze do bezglutenowych wypieków na Wielkanoc i nie tylko? Macie swoje upodobania? Znacie zamienniki wagowe suszonych na świeże? Wiecie, że bez względu na rodzaj drożdży ciasto przed wstawieniem do piekarnika MUSI WYROSNĄĆ prawie podwójnie, bo bez tego nie będzie chleba? Pytacie też często czy suszone i świeże drożdże bezglutenowe są zawsze czy mogą zawierać gluten? Jak się w tym odnaleźć? Garść bezcennych wskazówek znajdziecie poniżej, a szczegółowe informacje o wyrastaniu drożdży, o zasadach wypieku chleba bezglutenowego na drożdżach, bułek czy ciast znajdziecie w mojej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy„. 

Bez względu na to, czy żyjecie z celiakią tak jak ja  – od dziesiątków lat, czy dopiero zaczynacie przygodę z dietą bezglutenową, wiedzcie jedno: dziś, dzięki doskonałym mixom bezglutenowym, błonnikom, mąkom jednorodnym i przepisom bezglutenowe wypieki drożdżowe nie odbiegają od pszennych pierwowzorów. Kto nie wierzy, niech pierwszy rzuci kamieniem!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Drożdże suszone i świeże do bezglutenowych wypieków

Jedno jest pewne: jeśli marzą się Wam puszyste, smaczne i cudnie wyrośnięte wypieki bezglutenowe na Wielkanoc, bez spulchniacza ani rusz. Najpopularniejsze są drożdże. Suszone czy świeże – nie ma znaczenia. Oczywiście słodka bezglutenowa Wielkanoc uda się też na proszku do pieczenia czy sodzie oczyszczonej, ale drożdże to jednak podstawa tych świąt …. Które drożdże są bezglutenowe? Wszystkie świeże kupowane w sklepach oraz suszone, które są wolne od zanieczyszczeń krzyżowych:

  • Drożdże Babuni
  • Dr Oetker
  • marka własna Kaufland

Przed zakupem  drożdży suszonych, zawsze musicie sprawdzić na etykiecie, czy nie ma tam ostrzeżenia o glutenie. Jeśli nie ma – możecie śmiało kupować.

A dlaczego tak wiele mam boi się bezglutenowych wypieków drożdżowych? Ha, sama do nich należałam, bo nasłuchałam się dramatycznych opowieści, że ciasto drożdżowe jest delikatne, wymaga specjalnego traktowania, jest czasochłonne… Nic bardziej mylnego. Kupujecie drożdże bezglutenowe instant (czyli suszone) lub świeże, mieszacie z mąką, jajkami, cukrem, mlekiem, masłem i co tam jeszcze potrzeba – mieszacie i gotowe. Jedno rośnięcie, potem zagniecenie ciasta i drugie rośnięcie i do pieca. Efekt: domowe, pyszne bezglutenowe ciasta drożdżowe, o idealnym, prawdziwym składzie, jak od babci …

Świeże drożdże – wady i zalety

🥐 te kupowane w sklepie zawsze są bezglutenowe (nie używaj drożdży od zaprzyjaźnionego piekarza, na wagę)
🥐mają krótki termin (2-3 tygodnie); przed kupnem sprawdzaj termin ważności – im bliżej końca, tym ich siła może być słabsza, ale nie ma reguły – dlatego sprawdzamy to szykując rozczyn
🥐 rozczyn – wymieszaj porcję świeżych drożdży z 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody (jak będzie za gęsty, dodaj 1-2 łyżki wody więcej); wymieszaj i odstaw na kilka minut; jeśli się spulchni to znak, że drożdże są aktywne i będą działać w cieście; wyrośnięty rozczyn dodaj do składników i wyrabiaj ciasto
🥐trzeba je przechowywać w lodówce, szczelnie zapakowane
🥐można je mrozić (sprawdziłam na początku pandemii)
🥐 ciasto na świeżych drożdżach rośnie szybciej, niż na suszonych – bo one od razu są aktywne
🥐 25 g świeżych drożdży to 7-8 g suszonych (niektóre suszone drożdże są w opakowaniach po 7 g, inne – po 8); 10 świeżych to 4 g suszonych; 30 g świeżych to 10 g suszonych; pamiętajcie 1 gram w jedną czy drugą stronę nie zrobi różnicy 🍞
🥐 są tanie – 100 g (na 4 bochenki chleba) kosztuje około 1,20 zł

Suszone drożdże – wady i zalety

🥐uważaj, przed zakupem zawsze sprawdź etykietę: te bez glutenu to Drożdże Babuni, Dr Oetker, marki własnej Kaufland (najtańsze, około 40 gr)
🥐 producent Drożdży Babuni deklaruje bezglutenowość swoich suszonych drożdży (świeżych oczywiście też)
🥐 mają długi termin ważności, można je używać nawet jakiś czas po jego upływie (sama sprawdziłam)
🥐 nie przechowujemy ich w lodówce, lecz w szafce, sprawdzają się zatem również na wyjazdach, pod namiotem itp.
🥐 są bardzo łatwe w użyciu – wsypujesz do mąki i gotowe; nie trzeba przygotowywać rozczynu
🥐 ciasto na suszonych drożdżach wolniej wyrasta, bo żywe organizmy muszą się dopiero uaktywnić – nie jest to wada drożdży instant
🥐 te powszechnie dostępne – Oetker czy Babuni są droższe – około 1,20 zł za opakowanie 8 g, co wystarcza na jeden bochenek chleba bezglutenowego z 500 g mąki; tanie są jedynie drożdże suszone marki własnej Kaufland
🥐 nie trzeba ich bardzo precyzyjnie odmierzać; gdy otwierasz opakowanie i potrzebujesz tylko połowę, np. na 250 g mąki, odsyp na rękę połowę zawartości paczuszki na tzw. „oko”; opakowanie owiń gumka recepturką i włóż do małego słoika (np. po koncentracie pomidorowym)

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się