Blog

Czy można mrozić świeże drożdże do wypieków bezglutenowych?

28/03/2020

Czy można mrozić świeże drożdże do wypieków bezglutenowych?

28/03/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W sklepach od połowy marca brakuje drożdży: świeżych oraz suszonych bezglutenowych. Dlatego dzielę się pomysłem na czas koronawirusa, bo pytacie w e-mailach czy można mrozić świeże drożdże do wypieków bezglutenowych. Odpowiadam: świeże drożdże można mrozić, znakomicie to znoszą. Od razu podrzucam wskazówkę: nie warto mrozić całej kostki świeżych drożdży, nie zdążycie ich szybko zużyć. Poniżej krok po kroku zobaczcie, jak zamrozić świeże drożdże, a potem je rozmrozić i cieszyć się pysznymi wypiekami bezglutenowymi. Wiele komentarzy na ten temat znajdziecie na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK

Dieta bezglutenowa nie istnieje bez drożdży 😍

Generalnie dieta bezglutenowa nie istnieje bez drożdży (choć osoby z nietolerancją drożdży wiedzą, że da się żyć bez tego produktu). Dzięki drożdżom pieczemy w swoich domach bezglutenową pizzę, chleb, bułki bezglutenowe, kulebiaki, drożdżówki, rogaliki kruche, rogale marcińskie, cebularze i wiele, wiele innych potraw. 

W czasie epidemii koronawirusa osoby z celiakią mają jednak spory kłopot z kupieniem świeżych drożdży lub suszonych, gdyż nabywają je również glutenożercy, którzy na co dzień jedli pizzę i rogale poza domem. Dlatego jeśli uda nam się już znaleźć drożdże na sklepowej półce, warto kupić od razu kilka kostek. Sęk w tym, że świeże drożdże nie mogą leżeć w lodówce w nieskończoność. Jedynym rozwiązaniem pozostaje zamrożenie (o ile macie miejsce w zamrażarce, bo ja już nie mam). 

Mam swój sposób na mrożenie świeżych drożdży do bezglutenowych wypieków. Wypróbowałam go niedawno przez przypadek, ale okazuje się teraz bardzo przydatny. Jak wspomniałam, nie warto mrozić całej kostki świeżych drożdży. Bo przecież do upieczenia chleba bezglutenowego z 500 g mąki potrzeba zaledwie 25 – 30 g świeżych drożdży (lub 7-8 g suszonych drożdży bezglutenowych). Nie wiadomo, za ile dni będziemy znów coś piec na bazie drożdży – po co pozostałe 75 g rozmrożonych drożdży ma się zmarnować w lodówce?

Jak zamrozić świeże drożdże? Krok po kroku

  • Kostkę świeżych drożdży (100 g) pokrój na 4 części po 25 g (mniej więcej równe)
  • Ułóż je na deseczce i włóż do zamrażarki
  • Po godzinie, gdy drożdże lekko stwardnieją, możesz je wsypać do woreczka i włożyć do zamrażarki bez ryzyka, że porcje się skleją
  • Równie dobrze możesz zamrożone drożdże zsypać do woreczka dopiero następnego dnia lub jeszcze później
  • Przed planowanym pieczeniem wyjmij wymaganą porcję drożdży – np. kosteczkę o wadze 25 g
  • A jak rozmrozić świeże drożdże? Zerknij do ramki obok

Jak rozmrażać drożdże?

  • Jak rozmrozić świeże drożdże? Są dwa sposoby
  • Sposób pierwszy: zamrożoną porcję drożdży można włożyć w woreczku do lodówki, rano powinny być gotowe do użycia
  • Sposób drugi: porcję mrożonych drożdży można wyjąć z zamrażarki 1-2 godziny przed planowanym wypiekiem, ale trzeba ja zabezpieczyć przed wysychaniem, można też zalać drożdże ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem lub wodą
  • gdy drożdże będą miały temperaturę pokojową, są gotowe do użycia, nawet jeśli nieco zmienią konsystencję
  • Pamiętaj, że raz rozmrożonych drożdży nie można ponownie mrozić
  • Jeśli nie masz świeżych ani mrożonych drożdży, możesz użyć drożdże suszone, ale zwróć uwagę, by nie były zanieczyszczone glutenem

Oto jest pytanie:czy drożdże zawsze są bezglutenowe?

To częste pytanie: czy drożdże są zawsze bezglutenowe? Odpowiedź jest dwojaka:

  • Świeże drożdże są zawsze bezglutenowe, ALE pod warunkiem, że są kupione w sklepie, a nie „po znajomości” w piekarni, w której mąka pszenna pyli w każdym milimetrze sześciennym
  • Suszone drożdże są naturalnie bezglutenowe, ale większość tych dostępnych na rynku zostaje wtórnie zanieczyszczona glutenem, np. podczas pakowania
  • Z dostępnych na rynku suszonych drożdży bezglutenowe są m. in. Drożdże Babuni, drożdże suszone marki własnej Kaufland, drożdże Dr Oetker (na zdjęciu powyżej) – ale zawsze i tak czytaj etykietę, czy nie pojawiło się tam ostrzeżenie o możliwej obecności glutenu (tak, jak na zdjęciu poniżej)
  • obecnie, gdy koronawirus bezglutenowe życie utrudnia dość porządnie, mimo wszystko starajmy się korzystać wyłącznie z produktów bezpiecznych
  • gdy sytuacja z epidemią koronawirusa się skomplikuje i nie będę miała możliwości zakupu (nawet przez internet) pieczywa bezglutenowego czy bezpiecznych drożdży bezglutenowych, do wypieku chleba czy bułek dla Zosi użyję jakichkolwiek drożdży – nawet tych zanieczyszczonych glutenem. Epidemia to nadzwyczajna sytuacja. 

Tutaj kupisz

Bezglutenowe drożdże suszone

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się