Blog

Do pudełka bezglutenowy indyk z pieczonymi warzywami i ryżem

17/04/2021

Do pudełka bezglutenowy indyk z pieczonymi warzywami i ryżem

17/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jak wiecie, nie potrafię usiedzieć w miejscu i ciągle mnie „nosi”. Dlatego bezglutenowe jedzenie na wyjazdy to ważna sprawa, tym bardziej, że lubię zdrowe i dobre posiłki. Stawiam na prostotę i do plecaka wrzucam to, co znajdę w lodówce lub to, co zostanie z obiadu. Uwierzcie: bezglutenowy prowiant do pudełka lub słoika to naprawdę żaden kłopot, a wręcz przeciwnie. Własne jedzenie sprawia, że na wakacjach bez glutenu czy na wyprawach jesteśmy niezależni od barów czy schronisk, gdzie zresztą można pomarzyć o obierze bezglutenowym. Moim najnowszym pomysłem jest indyk z ryżem i pieczonymi warzywami, czyli pełnowartościowy posiłek bezglutenowy. Jest pyszny na zimno – jako sałatka. Jeszcze lepiej smakuje na ciepło, gdy w schronisku jest mikrofalówka lub miła obsługa, która podgrzeje nasz bezglutenowy obiad. Oto kolejny przepis na bezglutenowy prowiant do pudełka: indyk z ryżem i warzywami. Sprawdzi się w życiu podróżnika z celiakią, obiecuję 😁

Tutaj kupisz

Moją książkę z najlepszymi przepisami bezglutenowymi 

Mięso

  • 300 g surowego mięsa
    z indyka lub kurczaka lub polędwiczki wieprzowej
  • przyprawy: czerwona papryka, sól, pieprz, kurkuma, tymianek
    bez glutenu
  • około 50 ml oleju
    do marynaty i smażenia 

Warzywa 

  • cukinia
  • bakłażan
  • papryka czerwona
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 2 czerwone cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz, kurkuma
    bez glutenu
  • około 5 łyżek oleju

Ryż, najlepiej brązowy

  • 50 g brązowego ryżu
    bez glutenu
  • około 250 ml wrzątku
  • sól, pieprz, kurkuma
    bez glutenu

 

Marynowanie i smażenie mięsa na bezglutenowy prowiant

  • Mięso umyj, osusz i pokrój na plastry, następnie na kawałki/kwadraty
  • Wymieszaj po 1/3 łyżeczki przypraw, pieprzu daj nieco mniej; przyprawy połącz z połową oleju
  • Marynatę wymieszaj z mięsem; jeśli masz czas, wstaw je na kilka godzin do lodówki
  • Na patelni rozgrzej pozostałą część oleju i smaż mięso na złoty kolor, raz po raz mieszając
  • Po paru minutach wlej około 100 ml wrzątku i duś pod przykryciem około 10-1 minut, by stało się kruche
  • Jeśli używasz wieprzowiny, czas smażenia i gotowania należy wydłużyć
  • Miękkie i kruche mięso ostudź
  • W zdrowszej wersji mięso można przygotować na parze, ja bardzo lubię tę technikę (np. w thermomixie na varomie) – gotujemy je wtedy około 25 minut (drób) i około 35 minut (wieprzowinę)
  • Możesz też przygotować dużo większą porcję mięsa (z 1 kg) i większość podać na obiad, a część wykorzystać jako bezglutenowy prowiant do pudełka na kolejny dzień

Pieczone warzywa – wykonanie

  • Umyj i osusz bakłażana, cukinię, paprykę oraz pomidorki
  • Obierz cebule i czosnek
  • Cukinię i bakłażana oraz cebulę pokrój w większą kostkę
  • Paprykę wydrąż i pokrój na kawałki, pomidorki przekrój na pół
  • Wymieszaj z olejem po 1/2 łyżeczki przypraw, nieco mniej daj pieprzu
  • Piekarnik nastaw na 200 stopni C, najlepiej opcja grill
  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • Warzywa wsyp na blachę, polej marynatą i wymieszaj; wstaw do piekarnika na górną półkę na około 30 minut
  • W połowie czasu dodaj pomidorki i zamieszaj warzywa

Gotowanie brązowego ryżu

  • Brązowy ryż jest zdrowszy i dostarcza zdecydowanie więcej węglowodanów złożonych (ważnych podczas wędrówki), niż biały – ale gotuje się dłużej; do tego dania wybierz taki rodzaj ryżu, jaki lubisz lub masz w szafce, ale brązowy – jako twardszy – lepiej się sprawdzi w pudełku czy słoiku (nie rozmięknie)
  • Ryż umyj pod bieżącą wodą
  • Zagotuj wodę z odrobiną soli, pieprzu i kurkumy, do wrzątku wsyp umyty ryż
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut; w razie potrzeby dolej wodę
  • Ryż powinien być delikatnie twardawy; ostudź go lub przelej zimną wodą

Do pudełka –  indyk z pieczonymi warzywami i brązowym ryżem 

Gdy wszystkie składniki potrawy są gotowe, wystarczy je wymieszać w dużej misce, ewentualnie doprawić. Można dorzucić sporo natki pietruszki lub innych ziół (lubczyk, kolendra itp.). One wszystkie są cudowne w diecie osoby z celiakią, dostarczają cenne witaminy i składniki mineralne. Znakomicie sprawdzi się też dobra oliwa z oliwek (my używamy tej z hiszpańskiego młyna Casas de Hualdo ze sklepu Oliwny Raj.pl KLIK). Pamiętaj, że proporcje nie są ważne. W takim daniu może dominować ryż, warzywa lub mięso, w zależności od tego, co zostanie z obiadu lub na jakiej jesteście diecie (np. na diecie redukcyjnej powinno być mało ryżu, a dużo warzyw i mięso no i zero tłuszczu dodanego). Zmieszanie składników jest wygodne, bo w jednym pojemniku masz pełen wartościowy posiłek. Czasem, gdy znajdę w lodówce, wrzucam jeszcze do plecaka cały kotlet drobiowy gotowany na parze (taki najbardziej lubię), może być też pieczony lub smażony. Dobrej jakości białka nigdy dość.

Na wakacjach bez glutenu mogą się zdarzyć różne sytuacje, dlatego w plecaku, samochodzie czy torbie podróżnej lepiej sprawdzi się plastikowe pudełko (BPA free), ale ja i tak preferuję słoiki. Zawsze pamiętam również o łyżce (zabieram najzwyklejszą z domu, nie lubię plastikowych). Takie danie – bezglutenowy indyk z pieczonymi warzywami i brązowym ryżem – to turbo doładowanie na szlaku, w czasie długiej zagranicznej podróży czy w cieniu parasola na plaży. Zachęcam do zabierania takiego bezglutenowego prowiantu – syci, smakuje, dodaje zdrowia, cieszy oko i nie rujnuje kieszeni. A na diecie bezglutenowej to wszystko jest bardzo ważne. 

Co jeszcze jeść podczas wakacji bez glutenu?

Przyznam, że czuję się ekspertem od prowiantu bezglutenowego na wakacje. Byłam już na wakacjach bezglutenowych pod namiotem, w sanatorium, w schronisku górskim, na rowerze, u znajomych, nad morzem … Przede mną wakacje z dietą bezglutenową na dachu samochodu, bo mój Daniel  kupił właśnie mały namiot mocowany na dachu samochodu i zamierzamy tak podróżować w czasie pandemii koronawirusa. 

Wiem, że w plecaku, torbie czy samochodzie podróżnika z celiakią zawsze sprawdzają się:  kabanosy, pieczywo bezglutenowe o długim terminie ważności (pakowane po 3-4 kromeczki), wafle ryżowe w małych opakowaniach, domowe ciastka owsiane, wszelkie batony, gotowe dania obiadowe np. z Jedzbezglutenu.pl,   

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się