Lubisz kuchnię azjatycką, włoską albo amerykańską i przytrafiła Ci się dieta bezglutenowa na chwilę lub na zawsze? Nie martw się, w tym odcinku znajdziesz sporo pomysłów i przepisów na rewelacyjne dania bezglutenowe z różnych stron świata. Moją rozmówczynią jest Iza Tycz, która sama ma celiakię i prowadzi w 100% bezglutenowy sklep internetowy i specjalizuje się w wyszukanych produktach. Na dodatek jest obieżyświatem, technologiem żywności z tytułem magistra, piecze mistrzowskie torty i ciasta, a gotuje jak najlepszy szef kuchni. Ten odcinek jest bardzo, bardzo smaczny!
Lubisz kuchnię azjatycką, włoską albo amerykańską i przytrafiła Ci się dieta bezglutenowa na chwilę lub na zawsze? Nie martw się, w tym odcinku znajdziesz sporo pomysłów i przepisów na rewelacyjne dania bezglutenowe z różnych stron świata. Moją rozmówczynią jest Iza Tycz, która ma celiakię, prowadzi w 100% bezglutenowy sklep internetowy i specjalizuje się w wyszukanych produktach. Na dodatek jest obieżyświatem, technologiem żywności z tytułem magistra, piecze mistrzowskie torty i ciasta, a gotuje jak najlepszy szef kuchni. Ten odcinek jest bardzo, bardzo smaczny!
Iza opowiada, jak przygotować szybkie danie na bazie makaronu ryżowego i gotowych sosów, przypraw bezglutenowych, sezamu i różnych cudów, których nawet nie pamiętam, by o nich napisać. Mówi, jak zrobić wegańskiego burgera, pizzę, szybką pitę, a nawet nachosy i taco. Nie zapomina o polskim skarbie – o kapuście kiszonej, ale również o strączkach, które poleca dodawać, gdzie się da.
A co, jeśli dotychczas korzystałaś / korzystałeś z usług Pana Kanapki albo z obiadów z firmy cateringowej, a teraz masz celiakię i…? Jak żyć? Co jeść? Spokojnie, celiakia to nie koniec świata. Mamy z Izą i na to parę patentów, słuchaj uważnie.
W rozmowie podkreślamy kilkukrotnie, że:
– w celiakii trzeba przestrzegać ścisłą dietę bezglutenową do końca życia
– nie jemy produktów niepewnych, które mogą zawierać gluten, zboża lub pochodzą z niepewnych źródeł
– nie pozwalamy sobie nawet na maleńkie grzechy
Oczywiście również w tym odcinku przedstawiam wyniki badań produktów, które laboratorium sprawdziło pod kątem glutenu. Czy coś tam było tym razem nie tak? Wyniki badań dwunastu innych produktów są również omówione w poprzednich dwóch odcinkach, również zrealizowanych w ramach dotacji z UOKIK.
Więcej o celiakii i diecie bezglutenowej dowiesz również z innych wpisów na moim blogu, zostań tu na dłużej 😁
Zadanie „Dieta bezglutenowa w celiakii czyli bezpieczne zakupy w sklepach stacjonarnych i internetowych” jest realizowane dzięki finansowaniu ze środków Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Na obecność glutenu, w ramach projektu finansowanego przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, przebadałam w laboratorium akredytowanym Nuscana w sumie 33 produkty. Wśród nich znalazły się polskie, czeskie i słowackie wyroby oznaczony znakami przekreślonego kłosa (wszystkie dostępne w stacjonarnych lub internetowych sklepach bezglutenowych) i wyroby oznaczone napisem „bez glutenu”, „gluten free” lub „produkt bezglutenowy” – czyli zgodnie z polskimi i unijnymi przepisami ich producenci gwarantują, iż są bezpieczne dla osób z celiakią (czyli mają poniżej 20 ppm glutenu). Do laboratorium przekazałam również produkty znanych dużych i odpowiedzialnych marek, których etykieta może wskazywać, że są to wyroby bezpieczne dla osób z celiakią. Ja już znam wszystkie wyniki, ale w podcastach będę je publikować stopniowo. Ponieważ projekt zakłada stworzenie 5 podcastów, w czterech odcinkach opowiadam o 6 produktach, a w ostatnim – aż o 9 wyrobach. Czy gdzieś był gluten? Słuchajcie uważnie podcastu o diecie bezglutenowej – zwłaszcza pierwszych pięciu odcinków 😁
W obecnym trzecim odcinku podcastu przebadałam: białą czekoladę Milkę, boczek parzony Kaminiarza, Kinder Chocolate, mąkę ziemniaczaną bezglutenową Pepees Łomża, tapiokę nawodnioną Koala (do wrapów), zupkę chińską Vifon z kluseczkami ryżowymi.
Poniżej zobacz produkty, o których rozmawiałyśmy z Izą.
KOMENTARZE