Blog

2

Czym się różnią tania i droga mąka na chleb bezglutenowy Doves Farm?

24/09/2021

Czym się różnią tania i droga mąka na chleb bezglutenowy Doves Farm?

24/09/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na Allegro kupiłam angielskie, naturalne mąki bezglutenowe Doves Farm, które po długiej przerwie znów zagościły w Polsce. To marka wolna od wszelkich alergenów, po prostu zero. Na pierwszy ogień przetestowałam dwie bezglutenowe mieszanki chlebowe. Jedna kosztuje 8 zł, druga – trzymajcie się krzeseł – 25 zł za pół kilo i nie jest to mąka organiczna! Skąd taka różnica w cenie? Czy ten drogi chleb bezglutenowy jest ze złota? Owszem, ma nieco inny skład, ale bez przesady – pomyślałam. Dlatego wczoraj upiekłam chleb bezglutenowy  Doves Farm za 8 i za 25 zł. Rozpoznajecie na zdjęciu, który jest tańszy, który droższy?

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Składniki tańszej mąki bezglutenowej White Bread Flour Doves Farm

Mieszanka na chleb bezglutenowy White Bread Flour kosztuje na Allegro 16 zł za kg, a skład ma naprawdę prosty, zobaczcie sami: mieszanka mączna (ryżowa, tapioka, ziemniaczana), zagęszczacz (guma ksantanowa). To idealna mąka na naturalny chleb bezglutenowy dla osób z celiakią, które szczególną wagę przywiązują do składu. Nie korzystają z popularnych miksów bezglutenowych, które czasem obfitują w różne dodatki funkcjonalne. Oczywiście z takich mąk i skrobi powstaje typowy, biały, a’la pszeny chleb bezglutenowy. Nie ma zbyt wielu wartości odżywczych ani błonnika (bo nie zawiera pełnoziarnistych mąk ani nasion ani błonnika – np. łuski babki jajowatej itd.), ale jest idealnym wyborem dla dzieci, które przepadają za jasnym, wręcz białym pieczywem. 

Składniki droższej mąki bezglutenowej White Bread Mix Doves Farm

Mieszanka White Bread Mix to już mercedes, skład mówi sam za siebie. To kompletny produkt do upieczenia wegańskiego chleba bezglutenowego w sytuacji, gdy masz tylko wodę i tłuszcz (olej lub nawet masło). Mieszanka zawiera wszystko, przeczytajcie: skrobia ziemniaczana, skrobia z tapioki, mąka z ciecierzycy, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, cukier, drożdże, sól, proszek z łuski psyllium, zagęszczacz guma ksantanowa, ocet w proszku (ocet spirytusowy, maltodekstryna). Jednocześnie jest to nadal NATURALNA mieszanka bezglutenowa, bo każdy składnik to znany od dawien dawna surowiec. 

Składniki, które trzeba dodać do tańszej mieszanki White Bread Flour, znajdują się już w tym droższym mixie, a to już oczywiście wpływa na cenę. Ale przecież nie trzykrotnie! Przypominam: tańsza mieszanka kosztuje 8 zł, a droższa aż 25 zł za pół kilo. Tam musi być jeszcze jakiś haczyk, wynikający zapewne z obecności mąki ziemniaczanej, błonnika i innego zestawu mąk.

Upiekłam jednocześnie: tańszy i droższy chleb bezglutenowy Doves Farm

Wczoraj upiekłam jednocześnie 4 małe chleby bezglutenowe. Zużyłam w sumie kilogram mąki i uzyskałam niemal 2 kg białego chleba bezglutenowego. Korzystałam z przepisów na opakowaniach. 

  • dwa chleby powstały z pół kg droższej mieszanki White Bread Mix (ten miks jest pakowany tylko w opakowania półkilowe za 25 zł)
  • dwa bochenki upiekłam z połowy opakowania White Bread Flour (mieszanka sprzedawana w opakowaniach kilogramowych za 16 zł)

Do tańszego chleba bezglutenowego musiałam dodać 2 białka jaj (lub mąkę z ciecierzycy + wodę), drożdże, ocet, sól, cukier. Do droższego – tylko wodę i olej. Dalsze postepowanie w obu przypadkach było identyczne. Wyrabiać mikserem (haki) przez 5 minut, przełożyć do foremek, skropić olejem, przykryć folią spożywczą. Po wyrośnięciu (około 60 minut) wystarczyło wstawić foremki do piekarnika na 220 stopni C, opcja góra-dół. Czas pieczenia – około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Producent zalecał również, by nie wyjmować chleba z foremki, dopóki całkiem nie ostygnie. Dla próby jeden chleb wyjęłam jakieś 15 minut po upieczeniu. I to był błąd, zobaczcie, co się stało (chleb po prawej stronie). Chleb, który wyjęłam i ukroiłam „na ciepło” lekko zapadł się od dołu, a choć ponownie wstawiłam go potem do formy, powstała niewielka dziura…

Zauważyłam jeszcze coś: ciasto na tańszy chleb bezglutenowy miało rzadszą konsystencję, a to droższe – bardziej gęstą, kremową. 

Poznaj opinie i komentarze o Doves Farm na moim fejsbuku

Czym różni się tańszy i droższy chleb bezglutenowy Doves Farm?

Ledwie chleby ostygły, już była degustacja. Dzieci i Daniel nie dali mi spokoju, domagali się ukrojenia chociażby kromki. Tak im bosko pachniało, tak apetycznie wyglądały wszystkie cztery bochenki! Nie będę opisywać ich zachwytu, ale dawno nie słyszałam takich „och” i „ach” nad pieczywem, który upiekłam! Podstawowa różnica między obydwoma rodzajami chleba była zauważalna gołym okiem: ten droższy, z mieszanki White Bread Mix, ma lekko żółtawy kolor (co wynika z obecności mąk kukurydzianej i z ciecierzycy) i wydaje się być bardziej puszysty i miękki. Oba jednak smakowały bosko, tym bardziej, że były ciepłe, z masełkiem, niebo ….

Rano nadszedł czas na profesjonalną ocenę 😁 Oto, co komisyjnie stwierdziliśmy (oczywiście nasza czworonożna Fiszka też brała udział w testach):

  • oba chleby są pyszne, neutralne w smaku i zapachu, lekkie, nieco wilgotne; oba nie mają specyficznego posmaku chleba bezglutenowego (Daniel ocenił, że chodzi o posmak niezmielonego ziarna, który jest wyczuwalny w niektórych chlebach bezglutenowych)
  • droższy chleb bezglutenowy – White Bread Mix – jest delikatniejszy w konsystencji, bardziej puszysty (ale bez nadmuchania) i sprężysty, ma subtelnie przyjemniejszy zapach
  • tańszy chleb – White Bread Flour – jest delikatnie, podkreślam – delikatnie – zwarty w konsystencji

Rozważania na temat ceny i smaku droższego chleba Doves Farm

Jak widać, różnice są naprawdę subtelne. Oba chleby są po prostu pyszne, co tu dużo gadać 😍 Anglicy znają się narzeczy, dobrze wymyślili swoje produkty… Mieli rację Ci wszyscy, którzy na profilu Bezglutenowej Mamy na fejsbuku KLIK wypowiadali się na temat marki Doves Farm i wypieków na bazie tych mieszanek.

Z pewnością droższy chleb z mieszanki White Bread Mix będzie strzałem w dziesiątkę dla dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej, którym trudno zaakceptować nowe smaki pieczywa gluten-free. Niejadków ujmie puszystość, ale zupełnie inna, niż w znanych nam dotąd chlebach bezglutenowych. Ujmie ich delikatność i doskonały, perfekcyjny smak. Do mam i wszystkich domowych piekarzy, nawet tych „leworęcznych”,  przemówi natomiast obłędnie totalna prostota wykonania. I te wszystkie aspekty mają wpływ na cenę: 25 zł za 2 bochenki chleba o łącznej wadze 900 g. 

Celiakia to przypadłość (nie lubię określenia „choroba”, choć z medycznego punktu widzenia jest to choroba ogólnoustrojowa), która uderza po kieszeni. Ale zróbmy szybkie porównanie: za 900 g puszystego i lekkiego chleba bezglutenowego Maestro Classic Dr Schar (3 bochenki po 300 g, każdy w cenie około 11 zł) zapłacimy w markecie ponad 33 zł. Fakt, to chleb, który uwielbiają dzieci z celiakią, obserwuję to na moich koloniach. Fakt – Maestro Classic, jak na biały chleb, ma bardzo dużo błonnika, ponad 7 g w 100 g produktu (a błonnik jest bardzo ważny w diecie bezglutenowej, m. in. zapobiega zaparciom i reguluje przemianę materii). Jego wadą jest zawartość soi (to ważne dla alergików), nieakceptowalna dla niektórych obecność dodatków funkcjonalnych oraz długi termin przydatności do spożycia.

Przyjrzyjmy się teraz chlebowi z mieszanki White Bread Mix Doves Farm: za 900 g zapłacimy 25 zł. Otrzymujemy chleb totalnie bez alergenów. Świeży i domowy, o 100% naturalnym składzie. Na bank zasmakuje dzieciom, tu mogę sobie dać rękę uciąć. Łatwo go upiec, tu nie trzeba żadnych zdolności ani praktyki. Wadą jest stosunkowo niska zawartość błonnika pokarmowego: 2,2 g w 100 g produktu, choć to i tak więcej niż w tańszym chlebie z White Bread Flour, który ma tylko 1,4 g błonnika. 

Czyli coś jednak przemawia za tą droższą mieszanką, a przynajmniej warto rozważyć jej wypróbowanie. 

Jak długo zachowuje świeżość chleb bezglutenowy Doves Farm?

Oba rodzaje chleba bezglutenowego Doves Farm upiekłam wczoraj wieczorem (czwartek, 23 września). Będę je przechowywać w bawełnianej ściereczce. Sprawdzę, jak długo zachowują świeżość. Ciekawa jestem, czy droższy chleb bezglutenowy okaże się wyjątkowy pod tym względem, co byłoby dodatkowym argumentem uzasadniającym wysoka cenę. Dopisek po paru dniach: oba chleby zachowują świeżość przez 3-4 dni, ale ten droższy pozostaje dłużej pulchny i puszysty.

Ale już teraz napomknę, że domowe chleby bezglutenowe, podobnie jak bułki, drożdżówki czy ciasta, zawsze mają przewagę nad pieczywem ze sklepu. Bo to własne wypieki sprawiają, że dom pachnie domem, a chleb smakuje najlepiej na świecie. Coś w tym jest, bo nawet na moich koloniach z dietą bezglutenową dzieci chętniej zjadają bułeczki i chleb powstające w naszej kuchni. Magia, po prostu magia…

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (2)

Monika 25/09/2021 21:50
Czy łuski babki jajowatej są dobrym wyborem dla małych dzieci?
Bezglutenowa Mama 26/09/2021 10:14
Nie słyszałam, by były złym, to błonnik, bardzo cenny, pomaga w zaparciach, poprawia przemiane materii, obniża poziom cholesterolu i cukru :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się