Blog

3

Razowy chleb bezglutenowy Doves Farm

28/09/2016

Razowy chleb bezglutenowy Doves Farm

28/09/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Możecie nie wierzyć, ale upieczony w domu, mocno wyrośnięty, puchaty chleb bezglutenowy wcale nie jest powodem do radości. Oznacza bowiem, że mieszanka zawiera dosyć dużo dodatków i spulchniaczy, a to – w dłuższej perspektywie – może nie być korzystne dla zdrowia bezglutenowych dorosłych i dzieci z celiakią. Dziś chcę Wam pokazać bezglutenowy chleb razowy bez gumy guar. Pyszny, pożywny i zdrowy. Przepis jest naprawdę prosty. Zerknijcie, oto razowy chleb bezglutenowy z angielskiej, naturalnej mieszanki bezglutenowej marki Doves Farm.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Chleb razowy bezglutenowy Doves Farm – składniki

  • białka jaj lub 20 g bezglutenowej mąki z ciecierzycy wymieszanej z 60ml wody
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około 460 mleka lub mleka roślinnego
  • 500g mąki do wypieku ciemnego chleba Doves Farm – Brown Bread Flour
    do kupienia na Allegro i w sklepach internetowych
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
  • opcjonalnie – 2-3 łyżki pestek słonecznika, dyni, lnu itp.
    bez zanieczyszczeń glutenem

Chleb razowy bezglutenowy Doves Farm – wykonanie

  • formę do chleba (około 30 x 12 cm) wyłóż papierem do pieczenia
  • do miski wlej białka jaj, 3 łyżki oleju (połowę porcji podanej w składnikach), ocet, sól, cukier i mleko
  • wyrabiaj mikserem przez kilkanaście sekund
  • mąkę wymieszaj z drożdżami w osobnej misce i stopniowo wlewaj płynne składniki, wyrabiając ciasto mikserem (haki)
  • czas wyrabiania – około 5 minut
  • ciasto na razowy chleb bezglutenowy przełóż do formy, skrop pozostałym olejem i widelcem zrób kilkanaście nakłóć
  • przykryj keksówke folią spożywczą i odstaw chleb do wyrośnięcia na około 60-90 minut; ciasto ma niemal podwoić objętość, ale nie może wyrosnąć poza brzegi formy
  • piekarnik nastaw na 230 stopni C, opcja góra-dół
  • wstaw keksówkę na środkową półkę piekarnika i piecz bezglutenowy chleb razowy  przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka
  • otwórz drzwiczki piekarnika, ale keksówke wyjmij dopiero po kilku minutach
  • przełóż chleb na metalową kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia
  • bezglutenowy chleb razowy Dovez Farm krój dopiero, gdy ostygnie
  • przechowuj w bawełnianej ściereczce, nigdy w folii ani w lodówce

Zalety bezglutenowego chleba razowego Doves Farm

Chleb razowy z mąki Doves Farm zaskoczył nas delikatnym smakiem i miękkim miąższem. Bajecznie pachniał świeżym pieczywem, bez wyczuwalnej w niektórych chlebach nuty gumy guar. Smakował nam z wszystkimi dodatkami: z nabiałem, wędlinami i dżemem. Szóstego dnia był już lekko czerstwy, więc następnym razem zamrożę część chleba lub po prostu upiekę go z połowy porcji.

Okazuje się, że bezglutenowe chleby bez gumy guar mogą dobrze wyrosnąć i są bardzo smaczne. Cieszę się, że już niektóre firmy wprowadzają chleby bez gumy guar – na razie są to produkty bezglutenowe BIO, a więc odpowiednio droższe. Na pewno jednak zdrowsze i naturalniejsze.

Jeśli chcecie poznać więcej receptur na bazie naturalnych mieszanek Doves Farm, zerkajcie na blog KLIK .  

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej

KOMENTARZE (3)

Justyna 14/11/2018 13:29
Mieszkam w Anglii a tu Doves Farm jest dostepny w kazdym supermarkecie. Make “ plain white” wykorzystuje do wszystkich wypiekow, nalesnikow- jest rewelacyjna. Bez ulepszaczy. Czesto ja “ uzdrawiam “ maka gryczana lub mielonymi migdalami- zalezy do cZego ja wykorzystuje. Bardzo polecam! Ale nie mamy tu Schara. Troszke Wam zazdrosZcze ciast drozdzowych i pierogow... ;)))
Justyna 13/11/2018 18:58
Dziekuje za przepis:) chlebek wyszedl bardzo dobry!! Bez zadnego “ ale”:))
Bezglutenowa Mama 14/11/2018 09:14
Justyno, gratulacje :) Powiedz, gdzie zdobyłaś ten mix? Od niedawna mam sygnały, że jest problem z dostępnością.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się