Blog

2

Czeskie niebo - bezglutenowa babka od Misi, bezglutenowej mamy z Czech

07/03/2024

Czeskie niebo - bezglutenowa babka od Misi, bezglutenowej mamy z Czech

07/03/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowa babka wielkanocna - przepis od bezglutenowej mamy z Czech

Takiego ciasta jeszcze nie było w Polsce! Połączenie czekolady, rumu, cytryny i orzechów włoskich - po prostu czeskie niebo! Genialna babka bezglutenowa na Wielkanoc. Gdy skosztujesz raz, nigdy jej nie zapomnisz! Sama się o tym przekonałam. Bez względu na to, czy upieczesz ją z mixu, czy z mak jednorodnych. 

Przepis pochodzi od zaprzyjaźnionej z nami Misi, bezglutenowej mamy z Ostravy w Czechach. Misia ma męża, syna i córkę z celiakią, i wszyscy lubią słodkości, więc jest prawdziwą ekspertką od ciast bez glutenu. 

Czeskie niebo, czyli bezglutenowa babka na Wielkanoc i nie tylko, piecze się bardzo łatwo, naprawdę każdemu się uda. Według przepisu Misi upiekłam ją pięć razy i za każdym razem wyszła genialna, a wcale się przy tym nie napracowałam. 

Przy okazji zachęcam Was do poznania wpisu Bezglutenowa Wielkanoc, gdzie znajdziecie wiele porad, wskazówek zakupowych i przepisów. 

Liczba osób 8 osób
Czas 80 minut
Poziom Łatwe
Budżet Średnio drogie

Składniki babki - duża forma z kominem

  • 5 jaja (osobno białka i żółtka)
  • 150 g cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki cukru z wanilią
  • 5 łyżek wrzątku
  • 100 ml śmietany 12% (w temperaturze pokojowej)
  • 30 ml rumu (opcjonalnie, ale warto!)
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych
  • 50 g czekolady gorzkiej bez glutenu, zmielonej lub drobno posiekanej
  • 300 g mieszanki bezglutenowej Mix for Cake Balviten lub mieszanka mąk jednorodnych (patrz na samym dole)
  • 12 g bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao bez glutenu
  • łyżeczka masła i 1 łyżka bułki tartej bezglutenowej
  • do dekoracji: łyżka cukru pudru
Nie możesz nabiału? Oto bezglutenowa babka majonezowa - tania!
bezglutenowa babka na wielkanoc czeski raj

Ta babka jest tak pyszna, aromatyczna, puszysta i wilgotna, że nikt nie rozpozna, że jest to babka bezglutenowa!

Wykonanie

  • Formę do babki posmaruj masłem, obsyp bułką tartą
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
  • Piekarnik nastaw na 170 st C. opcja góra - dół
  • Do miski wsyp cukier, wlej żółtka i olej, cukier waniliowy i 5 łyżek wrzątku, wyrabiaj mikserem przez 5 minut
  • Dodaj śmietanę (w temperaturze pokojowej), rum i skórkę z cytryny (gotową można kupić w Lidlu) - wyrabiaj 2-3 minuty
  • Wsyp zmielone orzechy i czekoladę (zmielisz w młynku do kawy lub w thermomixie) oraz mąkę z proszkiem - wyrabiaj 3-4 minuty
  • Ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj ją do ciasta, delikatnie jak w biszkopcie
  • Połowę ciasta wlej do formy, do drugiej połowy dodaj łyżkę kakao, wymieszaj i również wlej do formy
  • Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 50 minut lub kilka minut dłużej, do tzw. suchego patyczka
  • Formę obróć do góry dnem i delikatnie wyłóż na drewnianą deskę

Bezglutenową babkę wielkanocną krój dopiero po ostudzeniu, wcześniej możesz ją możesz udekorować cukrem pudrem.

Przepis z małą zmianą

Tę babkę można upiec również na bazie mąk jednorodnych, będzie równie pyszna, choć minimalnie mniej puszysta.

Oto moja sprawdzona propozycja:

  • 100 g skrobi kukurydzianej lub tapiokowej (w ostateczności: ziemniaczana)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej

Pozostałe składniki są bez zmian, podobnie jak sposób wykonania bezglutenowej babki wielkanocnej

A jak przechowywać tę babkę? Na pewno nie w lodówce, bo może stracić pierwotną miękkość i puszystość. Najlepiej trzymać ją na talerzu lub desce, w temperaturze pokojowej, przykrytą bawełnianą ściereczką. Sprawdzi się też plastikowy pojemnik do ciast. Ta bezglutenowa babka wielkanocna zachowa świeżość nawet przez 4-5 dni. 

Przepis z małą zmianą
Tu znajdziesz wszystkie moje przepisy na bezglutenowe babki wielkanocne
bezglutenowa mama z czech babka misi

Na zdjęciu powyżej, od prawej: Robert i Misia z czeskiej Ostravy, Bezglutenowa Mama i Bezglutenowy Tata


Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                        👇👇👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to
czeskie niebo bezglutenowa babka na wielkanoc


KOMENTARZE (2)

Gosia 10/03/2024 11:24
Mix for Bread czy Cake ma być?
lxbfYeaa 09/07/2024 15:32
1
lxbfYeaa 09/07/2024 15:32
555
lxbfYeaa 09/07/2024 15:15
1
lxbfYeaa 09/07/2024 15:15
1
lxbfYeaa 09/07/2024 15:15
1
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 21:33
Oczywiście Mix C :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się