Takiego ciasta jeszcze nie było w Polsce! Połączenie czekolady, rumu, cytryny i orzechów włoskich - po prostu czeskie niebo! Genialna babka bezglutenowa na Wielkanoc. Gdy skosztujesz raz, nigdy jej nie zapomnisz! Sama się o tym przekonałam. Bez względu na to, czy upieczesz ją z mixu, czy z mak jednorodnych.
Przepis pochodzi od zaprzyjaźnionej z nami Misi, bezglutenowej mamy z Ostravy w Czechach. Misia ma męża, syna i córkę z celiakią, i wszyscy lubią słodkości, więc jest prawdziwą ekspertką od ciast bez glutenu.
Czeskie niebo, czyli bezglutenowa babka na Wielkanoc i nie tylko, piecze się bardzo łatwo, naprawdę każdemu się uda. Według przepisu Misi upiekłam ją pięć razy i za każdym razem wyszła genialna, a wcale się przy tym nie napracowałam.
Przy okazji zachęcam Was do poznania wpisu Bezglutenowa Wielkanoc, gdzie znajdziecie wiele porad, wskazówek zakupowych i przepisów.
Ta babka jest tak pyszna, aromatyczna, puszysta i wilgotna, że nikt nie rozpozna, że jest to babka bezglutenowa!
Bezglutenową babkę wielkanocną krój dopiero po ostudzeniu, wcześniej możesz ją możesz udekorować cukrem pudrem.
Tę babkę można upiec również na bazie mąk jednorodnych, będzie równie pyszna, choć minimalnie mniej puszysta.
Oto moja sprawdzona propozycja:
Pozostałe składniki są bez zmian, podobnie jak sposób wykonania bezglutenowej babki wielkanocnej.
A jak przechowywać tę babkę? Na pewno nie w lodówce, bo może stracić pierwotną miękkość i puszystość. Najlepiej trzymać ją na talerzu lub desce, w temperaturze pokojowej, przykrytą bawełnianą ściereczką. Sprawdzi się też plastikowy pojemnik do ciast. Ta bezglutenowa babka wielkanocna zachowa świeżość nawet przez 4-5 dni.
Na zdjęciu powyżej, od prawej: Robert i Misia z czeskiej Ostravy, Bezglutenowa Mama i Bezglutenowy Tata
Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)
👇👇👇👇👇👇