Blog

Czechy: bezglutenowe makarony warzywne Bonduelle

13/04/2021

Czechy: bezglutenowe makarony warzywne Bonduelle

13/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Wczoraj udało mi się wjechać do Czech i w markecie znalazłam makarony warzywne Bonduelle, wyraźnie, w kilku językach oznaczone jako bezglutenowe. Cena – około 14 zł za 250 g, w promocji – około 7,5 zł. Skład: pierwsza klasa. W Polsce nie widziałam ich w marketach, jedynie w sklepach internetowych, więc trudno mi ocenić, czy na etykiecie jest oznaczenie o bezglutenowości. Poniżej wrzucam fotkę etykiety z Czech – zobaczcie sami. Czekam teraz na odpowiedź z Bonduelle Polska. Spytałam ich, czy te warzywne makarony bezglutenowe z Czech również u nas są bezpieczne dla osób z celiakią. Fakt, nietuzinkowe makarony bezglutenowe zyskują u nas na popularności, ale zwróćcie uwagę, by zawsze, ale to zawsze miały wyraźny napis „bezglutenowe”.

Tutaj kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi

Warzywny makaron bezglutenowy – zalety

Makaron bezglutenowy makaronowi bezglutenowemu nierówny KLIK. Znaczenie ma skład, pochodzenie surowców, technologia itd. Dobry makaron bezglutenowy nie może być tani – takie jest moje zdanie. Moje najlepsze typy to: Barilla, Dr. Schär, Incola oraz Piaceri Mediterranei (nowa włoska marka w Polsce – w sklepie Jedz Bez Glutenu). Ale uwielbiam też warzywny makaron bezglutenowy i jeden przepis stworzyłam specjalnie na potrzeby mojej książki kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”, dostępnej w Sklep.bezglutenowamama.pl 

Jakie są zalety warzywnych makaronów bezglutenowych – tych o dobrym składzie? Przede wszystkim skład, a więc warzywa, głównie strączkowe: soczewica, groszek, ciecierzyca i dodatki: marchewka, szpinak. Czy to ma znaczenie? Ma.

Otóż mąka kukurydziana i biała mąka ryżowa lub skrobia pszenna bezglutenowe, które są obecne w większości makaronów bezglutenowych, mają wysoki indeks glikemiczny, nie są wskazane w diecie osób z celiakią i cukrzycą. Takie składniki mogą tuczyć i przyczyniać się do powstawania insulinooporności u osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Dlatego w miarę możliwości warto wybierać makaron bezglutenowy, który niesie więcej wartości odżywczych, a mniej szkód. To m. in. warzywny makaron bezglutenowy, makaron z brązowego ryżu lub gryczany makaron bezglutenowy, a także jajeczny makaron bezglutenowy, w którym wyższa zawartość białka równoważy obecność węglowodanów prostych. Ważne, by osoba z celiakią kupowała wyłącznie makarony opisane jako produkty bezglutenowe. Nie wystarczy sam napis: makaron gryczany czy makaron z zielonego groszku. takie produkty są bowiem najczęściej zanieczyszczone glutenem.

Tutaj kupisz

Makarony bezglutenowe czeskie i włoskie, m. in. gryczane, ryżowe, jajeczne itd.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się