Chrupiące bułeczki bezglutenowe to marzenie zarówno dzieci z celiakią, jak i dorosłych na diecie gluten-free. Posmarowane masłem bajecznie strzelają przy każdym kęsie i sypią się z nich okruszki. Raczej nie kupicie takich w sklepie ani nawet w bezglutenowej piekarni. Chrupiące bułeczki bezglutenowe mogą powstać tylko w domu. A ponieważ w maju zbiera się młode liście pokrzywy, wymyśliłam przepis na chrupiące bułeczki bezglutenowe na miksie bez mąki kukurydzianej, za to z dodatkiem tego cudownego chwastu. Tak naprawdę użyłam susz z herbatki ziołowej, ale chrupiące bułeczki bezglutenowe z pokrzywą brzmią nieco tajemniczo :). Jaka jest cena tego wypieku? Zaledwie 3 zł za sześć najlepszych na świecie bułeczek bezglutenowych dla dziecka z celiakią i nie tylko.
Mix It! Universal to gotowa mieszanka bezglutenowa m. in. do wypieku pieczywa. Nie zawiera kukurydzy, jest dedykowana osobom na diecie bezglutenowej z alergią na to zboże. Jest bardziej miałka, niż inne miksy bezglutenowe. Ma również delikatniejszy smak. Mix It! Universal można kupić m. in. w drogeriach Rossmann, w Kuchniach Świata i w sklepach internetowych. Kosztuje około 6-7 zł za 1/2 kg. Jej polskim odpowiednikiem jest Mix Free Balviten. Nie testowałam jeszcze chrupiących bułeczek bezglutenowych na polskim miksie, ale obiecuję zająć się tym dziś wieczorem ;)
KOMENTARZE