Blog

40

Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy

16/05/2017

Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy

16/05/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czasem mi się wydaje, że nie zaskoczy mnie już żaden domowy chleb bezglutenowy. Wtedy dociera do mnie jakiś nowy przepis i znów z pokorą pochylam głowę… Tak było i tym razem. Przepisem na chleb z mąki gryczanej bezglutenowy podzieliła się z Bezglutenową Mamą pani dyrektor szkoły gastronomicznej w Sulechowie. Chleb jest doskonały, nie zawiera drożdży, długo zachowuje świeżość i powstaje z naturalnych składników. Przepis jest ekspresowy, nie wymaga miksera ani wyrastania ciasta. Zobaczcie sami. 

Składniki na formę o wymiarach ok. 30 x 10 cm

  • 300 g mąki gryczanej bezglutenowej
    (opcjonalnie: 270 g maki gryczanej i 30 g dowolnej skrobi bezglutenowej)
    można zmielić niepaloną kaszę gryczaną
  • 1 łyżka siemienia lnianego
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    bez śladowych ilości glutenu
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
    bez śladowych ilości glutenu
  • 4 łyżki ziaren (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp.)
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 l maślanki
    lub wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego

Wykonanie

Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W większej misce połącz suche składniki: bezglutenową mąkę gryczaną (można samodzielnie zmielić przebrane ziarna kaszy gryczanej), skrobię bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, siemię lniane, pestki i sól. Jeśli w twojej diecie są dozwolone drożdże, możesz dodać również 1/2 łyżeczki suszonych drożdży – pamiętaj, by nie sypać ich bezpośrednio na sól. Jeśli nie możesz drożdży, z tego przepisu przygotujesz doskonały chleb bezglutenowy bez drożdży. Wymieszaj łyżką składniki. W drugiej misce zmieszaj maślankę, jajka, melasę i sok z cytryny. Płynne składniki dodaj do suchych i wymieszaj delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Nie mieszaj zbyt długo – tylko do połączenia składników. Powstanie dość luźna masa. Przelej ją do keksówki i wstaw do piekarnika na około 45-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy chleb z mąki gryczanej bezglutenowy jest gotowy. Wyjmij formę z piekarnika, chleb studź na metalowej kratce. Krój dopiero po ostudzeniu. Przechowuj w bawełnianej lub lnianej ściereczce lub w lnianym worku do pieczywa – ale nie w folii.

Zobacz na filmie, jak Bezglutenowa Mama piecze ten chleb

Chleb z mąki gryczanej – po prostu doskonały

Nie spodziewałam się, że chleb z tak prostego przepisu będzie tak pyszny. Z drugiej strony przepis zachwalało całe dyrektorskie grono szkoły w Sulechowie, w tym zjadacze glutenowego chleba…. Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy zachwycił nie tylko mnie i moją rodzinę, ale również znajomych oraz personel w Proharmonii w Lądku-Zdrój, gdzie właśnie przebywam. Upieczony w sobotę chleb nadal był idealny również we wtorek – a tak długa świeżość rzadko się zdarza bezglutenowemu pieczywu. Chleb dzięki zawartości jajek w smaku przypomina nieco babkę, ale świetnie smakuje z samym masłem, a także ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Ten bezglutenowy chleb gryczany sprawdzi się w diecie bezglutenowej osób, które cenią naturalne składniki, a jednocześnie muszą unikać drożdży. Ten chleb bowiem jest doskonały zarówno na drożdżach, jak i bez nich. W tym drugim przypadku nieco mniej wyrasta, ale ciągle jest pyszny, pulchny i ciekawy w smaku. Mnie smakują obie wersje: chleb gryczany bez drożdży i chleb gryczany z drożdżami. Ten przepis nie przyda się jednak osobom, które wykluczają z diety mleko i jajka. Dla Was mam szereg innych przepisów na bezglutenowe chleby, m. in.:

CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE

CHLEB BEZGLUTENOWY DLA ZABIEGANYCH

KOMENTARZE (40)

Aga 29/06/2021 20:11
Wow, rzeczywiście bardzo prosty i szybki przepis. Zrobiłam z samym siemieniem, bo innych ziaren nie miałam akurat w domu. Pierwszy bezglutenowy chleb, który mi naprawdę smakuje, dziękuję!
Kasia 03/05/2021 11:41
Czy zamiast mąki gryczanej mogę użyć mąki żytniej? Czy chleb wtedy wyjdzie? Nie musi być bezglutenowy piekłam według tego przepisu gryczany i był rewelacyjny. Zastanawiam się czy żytni też taki wyjdzie?
Maria 08/06/2019 22:12
Ja mogę dla porównania podać mój przepis, jest on bardziej restrykcyjny bo w diecie Hashimoto oprócz glutenu nie może zawierać soi i laktozy. Jest prosty, zawsze się udaje i smakuje jak normalny ciemny chleb z ziarnami. Oto przepis: 300 g mąki Mix it dunkel firmy Schar, 100g płatków owsianych, 100g mieszanki ziaren słonecznika, dyni, chia w ilościach na oko, byle było 100g, szczyptę nasion kminku, płaską łyżeczkę kminku mielonego, 15 g bezglutenowego proszku do pieczenia, sól himalajska lub inna do smaku (czubata łyżeczka) 500ml wody mocno gazowanej. Suche składniki mieszam w misce, dodaję wodę gazowaną mieszam chwilę mikserem aż ciasto zacznie gęstnieć (pęcznieje chia i płatki owsiane). przekładam do małej keksówki wysmarowanej olejem i piekę 1,5 godz. w temp. 190 stopni bez termoobiegu. Przechowuję na wszelki wypadek w lodówce, jest pyszny cały tydzień, żadnego kruszenia ani zmiany wyglądu czy smaku ziaren. Chleb jest mocno ciemny.
Kasia 08/05/2019 10:08
Witaj, zrobiłam chlebek wczoraj, bez drożdży,wygląda ładnie, nie wyrósł mocno ale nie ma zakalca. Tylko mam problem - pesti słonecznika w środku zzielenialy po upieczeniu i są okropne w smaku :/ wiesz co może być przyczyną? Kupilam je dopiero co w sklepie eko.
Justyna 21/02/2019 10:32
Bardzo dobry chlebekdodatkowym plusem tego przepisu jest fakt ze nie trzeba czekac godzine az chlebek wyrosnie przed wlozeniem do piekarnika. W smaku jest bardzo dobry, mokry, zdrowy dzieki kaszy. Nie dalam tylko melasy- stad pytanie - czy powinnam dodac cukier? Dziekuje za przepis.
Bezglutenowa Mama 21/02/2019 10:35
Zamiast melasy dałabym 1-2 łyżeczki cukru :) Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
Renata 07/11/2018 21:02
Dziękuję, udał się za pierwszym razem. Właśnie robię kolejny
Bezglutenowa Mama 08/11/2018 09:11
Renato, bardzo się cieszę :) Takie komentarze są jak miód na serce :)
Renata 30/10/2018 19:38
W kwestii formalnej: suche do mokrych czy odwrotnie, bo co innego na filmie, a co innego w opisie ?????
Bezglutenowa Mama 30/10/2018 21:15
Widać zatem, że wychodzi w obu wersjach :). Ale generalnie najczęściej dodaję mokre do suchych :)
Alicja 28/04/2018 21:20
Chleb wygląda wspaniale! czy myślisz, że jeśli zamiast samej mąki gryczanej użyje pół na pół ryżowej powinno być w porządku? I jeszcze jedno pytanie, czy można użyć mleka roślinnego np. sojowego, czy lepiej wody? Pozdrawiam :)
Bezglutenowa Mama 30/10/2018 21:14
Alicjo, osobiście rzadko używam mleka roślinnego - zawiera węglowodany, a moim zdaniem niewiele wnosi do wypieku. Woda będzie OK :)
Gala 29/03/2018 14:53
Wow, ten chleb jest wspanialy! To jest moj pierwszy upieczony chleb bezglutenowy i wyszlo super, przy tym ze nie dodalam drozdzy ani proszku do pieczenia - tylko cala lyzeczke sody, oraz uzylam mleka owsianego a nie maslanki. W smaku - rewelacja, w wygladzie tez :D Dziekuje!
Bezglutenowa Mama 29/03/2018 16:54
Gala, gratulacje :) Sama wiem, jak bardzo cieszy udany chleb z własnego piekarnika :) Pozdrawiam wielkanocnie :)
Aleksandra 27/03/2018 21:27
Witam, chciałam dopytać o siemię lniane. Pojawia się raz jako dodatek w postaci ziarenek a wcześniej jest jeszcze w przepisie 1 łyżka - to chodzi o mielone siemię?
Bezglutenowa Mama 27/03/2018 22:39
Olu, racja, nieprecyzyjnie to podałam... W pierwszym przypadku ma być mielone siemię :)
Bezglutenowa Mama 29/01/2018 09:01
Aniu, na liście składników pomarańczowym kolorem jest zaznaczone, że należy użyć bezglutenowego proszku; zwykły oczywiście zawiera gluten;
Anna 29/01/2018 11:41
Dziękuję - nie doczytałam ;) (u mnie niestety sklepów ze zdrową żywnością tyle, co kot napłakał, produktów "bezglutenowych/bez soi/mleka/cukru" coś tam jest, ale i ta na etykietach piszą, że może zawierać a ja nie mogę w żadnym razie, więc mam mocno ograniczony wybór:( ).
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 30/01/2018 09:03
No tak, to pewien kłopot... Ale zawsze możesz skorzystać ze sklepów internetowych, mają spory wybór. To ułatwia zakupy :)
Anna 28/01/2018 16:43
A czy czasem w proszku do pieczenia nie ma mąki pszennej (gluten)?
Magdalena 21/01/2018 08:30
To zrobilam wszystko oprocz przesiania maki....drozdze dodalam. Widocznie mam pecha ;-)
Bezglutenowa Mama 21/01/2018 10:15
Pocieszę Cię, że na początku trzeba sporo chlebów zepsuć, by nauczyć się je piec :)
Magdalena 19/01/2018 12:35
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie przygotowywania chlebka. Czy składniki (suche z mokrymi) miesza się tak krótko jak podczas mieszania ciasta na babeczki (tak żeby były jeszcze grudki)? Czy na tyle długo żeby powstała jednolita konsystencja? Ja mieszałam aż będzie w miare gładka masa a niestety chlebek słabo wyrósł i jest mocno zbity i wilgotny.
Bezglutenowa Mama 20/01/2018 09:19
Magdo, w cieście nie powinno być grudek, ma być gładkie. Czy przesiałaś mąkę? Składniki mokre z suchymi miesza się naprawdę krótko, około 30 sekund (tak na "oko"). Jeśli nie dałaś drożdży, to chlebek słabiej wyrasta, choć nadal jest smaczny.
Magda 14/09/2017 16:03
Przepraszam, chodziło o mleko kokosowe
Bezglutenowa Mama 14/09/2017 21:41
Ok - teraz rozumiem :). Jeśli Twój wypiek wygląda jak chleb i nie ma surowego ciasta, to śmiało można jeść. Następnym razem spróbuj dodać mniej płynów. A przede wszystkim nie zniechęcaj się do kolejnych prób. Trzeba wiele chlebów napsuć, żeby zaczęły wychodzić :).
Bezglutenowa Mama 14/09/2017 15:11
Nie jest dla mnie precyzyjne określenie: "0,15 l mąki kokosowej i resztę wody". Możesz to doprecyzować?
Magda 14/09/2017 14:37
Hej. Zrobiłam chlebek. Z dodatkiem proszku do pieczenia i 0,15 l mąki kokosowej i resztę wody. Jednak wyszedł mi w środku bardzo mokry i nie urósł za bardzo. Skórka jest chrupiąca i peknieta na górze. Ale środek chleba. ..nie bardzo wiem czy to kwestia pieczenia (ok. 60 min więc dość długo) czy może dużej ilości mleka /wody. I czy to co mi wyszło jest zakalcem czy nie. I czy moge to zjeść proszę proszę o poradę.
Magdalena 05/08/2017 17:50
Dziś piekłam chlebek według Pani przepisu z dodatkiem wody i wyszedł wysmienity zamiast proszku użyłam tylko więcej sody, dodałam też łyżeczkę czarnuszki w ziarnach. Pozdrawiam Bezglutenowa mamo
Bezglutenowa Mama 07/08/2017 14:14
Magdo, fajnie, że zrobiłaś eksperyment - Twój komentarz z pewnością się przyda wielu osobom :).
Ania 08/06/2017 07:11
A zamiast maślanki dac wodę mocno gazowaną czy normalna gazownia lub też całkiem bez gazu i mówi pani ze jak się nie da drożdży też wyjdzie i będzie smaczny? bardzo proszę o odpowiedź
Bezglutenowa Mama 08/06/2017 09:09
Tak, będzie smaczny i bez drożdży. Po prostu będzie trochę mniej porowaty. Można użyć wody gazowanej zamiast maślanki, ale jest ryzyko, że wtedy ten chleb trochę szybciej sczerstwieje. Ale na pewno się uda.
Ania 08/06/2017 07:02
Czy jak upiekę go z poczwórnej porcji za jednym pieczeniem to mi wyjdzie . 1 zostawię a resztę zamrożenie , po odmrożeniu będzie dobry. Pozdrawiam.
Bezglutenowa Mama 08/06/2017 09:08
Jasne, można upiec z dużej porcji np. 4 bochenki i je zamrozić w całości lub w kromkach. To ekonomiczne i ekologiczne - za jednym uruchomieniem pieca mamy 4 chleby :).
Monika 19/05/2017 09:38
Bezglutenowa Mamo :) zrobiłam ten przepyszny chlebek, w środę (dziś piątek) jest świeży nadal, ale na boku chlebka jakby wyszło białe...hmmm jakby soda wychodziła? czy to możliwe, czy to efekt że zaczyna się nadpsuwać? w smaku jest ok, ale sama nie wiem? proszę o ew. odpowiedź pozdrawiam :)
Bezglutenowa Mama 19/05/2017 17:08
Moniko, cieszę się, że chlebek się udał. Powiedz proszę, jak go przechowujesz? U mnie leży w lnianym woreczku i nawet przez 5 dni jest OK.
agata 16/05/2017 12:52
Czym zastąpić maślane?
Bezglutenowa Mama 17/05/2017 09:06
Użyj wody lub wody gazowanej, też będzie OK.
Małgorzata 16/05/2017 11:33
Czy da się go przygotować w maszynie do pieczenia chleba?
Bezglutenowa Mama 17/05/2017 09:06
Gosiu, trudno mi odpowiedzieć, nie korzystam z maszyny. A jak się Tobie wydaje, czy to przepis możliwy do wykonania w maszynie?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się