Czasem mi się wydaje, że nie zaskoczy mnie już żaden domowy chleb bezglutenowy. Wtedy dociera do mnie jakiś nowy przepis i znów z pokorą pochylam głowę… Tak było i tym razem. Przepisem na chleb z mąki gryczanej bezglutenowy podzieliła się z Bezglutenową Mamą pani dyrektor szkoły gastronomicznej w Sulechowie. Chleb jest doskonały, nie zawiera drożdży, długo zachowuje świeżość i powstaje z naturalnych składników. Przepis jest ekspresowy, nie wymaga miksera ani wyrastania ciasta. Zobaczcie sami.
Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W większej misce połącz suche składniki: bezglutenową mąkę gryczaną (można samodzielnie zmielić przebrane ziarna kaszy gryczanej), skrobię bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, siemię lniane, pestki i sól. Jeśli w twojej diecie są dozwolone drożdże, możesz dodać również 1/2 łyżeczki suszonych drożdży – pamiętaj, by nie sypać ich bezpośrednio na sól. Jeśli nie możesz drożdży, z tego przepisu przygotujesz doskonały chleb bezglutenowy bez drożdży. Wymieszaj łyżką składniki. W drugiej misce zmieszaj maślankę, jajka, melasę i sok z cytryny. Płynne składniki dodaj do suchych i wymieszaj delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Nie mieszaj zbyt długo – tylko do połączenia składników. Powstanie dość luźna masa. Przelej ją do keksówki i wstaw do piekarnika na około 45-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy chleb z mąki gryczanej bezglutenowy jest gotowy. Wyjmij formę z piekarnika, chleb studź na metalowej kratce. Krój dopiero po ostudzeniu. Przechowuj w bawełnianej lub lnianej ściereczce lub w lnianym worku do pieczywa – ale nie w folii.
Nie spodziewałam się, że chleb z tak prostego przepisu będzie tak pyszny. Z drugiej strony przepis zachwalało całe dyrektorskie grono szkoły w Sulechowie, w tym zjadacze glutenowego chleba…. Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy zachwycił nie tylko mnie i moją rodzinę, ale również znajomych oraz personel w Proharmonii w Lądku-Zdrój, gdzie właśnie przebywam. Upieczony w sobotę chleb nadal był idealny również we wtorek – a tak długa świeżość rzadko się zdarza bezglutenowemu pieczywu. Chleb dzięki zawartości jajek w smaku przypomina nieco babkę, ale świetnie smakuje z samym masłem, a także ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Ten bezglutenowy chleb gryczany sprawdzi się w diecie bezglutenowej osób, które cenią naturalne składniki, a jednocześnie muszą unikać drożdży. Ten chleb bowiem jest doskonały zarówno na drożdżach, jak i bez nich. W tym drugim przypadku nieco mniej wyrasta, ale ciągle jest pyszny, pulchny i ciekawy w smaku. Mnie smakują obie wersje: chleb gryczany bez drożdży i chleb gryczany z drożdżami. Ten przepis nie przyda się jednak osobom, które wykluczają z diety mleko i jajka. Dla Was mam szereg innych przepisów na bezglutenowe chleby, m. in.: