Blog

1

Celiakia, alergia i nadwrażliwość na gluten jak je rozpoznać? Podcast, odc.7

19/01/2022

Celiakia, alergia i nadwrażliwość na gluten jak je rozpoznać? Podcast, odc.7

19/01/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nietypowe objawy u dziecka lub dorosłego mogą sugerować celiakię, alergię lub nadwrażliwość na gluten. Jak je zdiagnozować? Czym się różnią? Na które badania szkoda pieniędzy? Jakie błędy w diagnostyce są niewybaczalne? Które badania zrobić jeszcze przed wizytą u lekarza? Czy może lepiej od razu przejść na dietę bezglutenową?

Moim gościem jest dzisiaj Marta Brojer, kierownik laboratorium medycznego. Prostym językiem wyjaśnia wszystkie zawiłości badań na celiakię, alergię i nadwrażliwość na gluten. W podcaście Porady Bezglutenowej Mamy posłuchajcie eksperta (nie pseudoekspertów na grupkach i na przypadkowych stronach), zróbcie notatki, działajcie!

Celiakia, alergia lub nadwrażliwość na gluten – objawy

Może się okazać, że:

  • przewlekłe bóle głowy
  • kłopoty z zębami
  • zaparcia
  • choroby skóry
  • zaburzenia neurologiczne
  • kłopoty z zajściem w ciążę
  • niski wzrost dziecka
  • bezsenność
  • i wiele innych objawów, których lekarze nie potrafią przyporządkować do konkretne choroby i leczyć, to może być celiakia!

Celiakia jest chorobą podstępną, lubi się ukrywać, czasem daje o sobie znać dopiero w wieku 50 czy 70 lat. No i bywa, że nawet lekarze popełniają błędy diagnostyczne, które potem trudno naprawić. Dlatego powstał ten podcast i obecny odcinek o tym, jak diagnozować celiakię, alergię czy nadwrażliwość na gluten. 

Z rozmowy z moim ekspertem dowiecie się też, dlaczego we Włoszech jest tak dużo osób z rozpoznaną celiakią i dlaczego ten kraj to bezglutenowy raj.

 

A może wolicie czytać, zamiast słuchać? Na blogu Bezglutenowamama.pl znajdziesz tę wiedzę we wpisie: Celiakia – jak ją wykryć?

 

Zapraszam do odsłuchania kolejnego odcinka mojego podcastu bezglutenowego, polecam też poprzednie rozmowy z ekspertami. Zaglądajcie na profile Bezglutenowej Mamy na Instagramie, Facebooku, YouTube, Twiterze, TikToku, Pintereście, bądźcie ze mną, komentujcie, piszcie emaile. Pamiętajcie: warto słuchać eksperta, a nie przypadkowych „znawców”. Moc wiedzy, porad i przepisów znajdziecie też w mim poradniku i bezglutenowej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + e-booki

Celiakia jest na całe życie

Jeśli już poznacie diagnozę, że to choroba trzewna, to pamiętajcie: celiakia jest na całe życie. Jedynym lekarstwem jest rygorystyczna dieta bezglutenowa. Jakiekolwiek odstępstwa powodują nawrót objawów oraz zmiany zapalne w jelicie cienkim. Dlatego nie ma sensu podjadać gluten czy pozwalać sobie na „małe” grzeszki. O tym, jak monitorować dietę bezglutenową, dowiecie się z tego odcinka podcastu.  

Na diecie bezglutenowej jestem od 1979 r. Wiem, że celiakia i dieta nie przeszkadza w aktywności zawodowej i towarzyskiej, w realizowaniu pasji, w podróżach – w niczym. Owszem, celiakia wymaga od nas większej logistyki, przygotowania prowiantu, rozmów z kucharzami w restauracjach czy hotelach – ale to naprawdę żaden kłopot, wiem co mówię. Od wielu lat, mimo diety bezglutenowej, spędzam wakacje pod namiotem (w Polsce i Europie), chodzę po Tatrach z przyjaciółką Elą (na zdjęciu), która prowadzi 100% bezglutenowy pensjonat i restaurację Moje Tatry koło Zakopanego. Aktywnie pracuję zawodowo, prowadzę również stowarzyszenie dla osób z celiakią, szkolę kucharzy i pracowników przedszkoli. I znam wiele osób, które nauczyły się żyć z dietą bezglutenową i nie narzekają. Tym bardziej, że coraz więcej producentów ułatwia nam codzienne funkcjonowanie. Choćby piekarnia Putka Bez Glutenu, która wypieka dla nas pieczywo, cista, paszteciki, przekąski i sprzedaje je stacjonarnie oraz internetowo. Głowa do góry!

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE (1)

Żaneta 21/01/2022 17:11
Kolejny świetny podcast:) Wszystko wyjaśnione bardzo prostym i zrozumiałym językiem:)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się