Blog

1

Borówkowe, bezglutenowe ciasto czekoladowe z figami

09/03/2022

Borówkowe, bezglutenowe ciasto czekoladowe z figami

09/03/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Masz dwie lewe ręce do pieczenia ciasta bezglutenowego i każdego innego? To ten przepis jest dla Ciebie. Wbijasz jajka i sypiesz cukier, dodajesz naturalną mieszankę bezglutenową i olej, soda i proszek i dżemik i gotowe. No, jeszcze figi suszone, bo to czekoladowe ciasto bezglutenowe z figami, na wypasie. Dziecinnie proste. Upiekła je niedawno 12-letnia Natalka, podczas ferii w pensjonacie Moje Tatry. Nastolatka nie jest na diecie bezglutenowej, ale ma kontakt z celiakią – niedawno została zdiagnozowana jej mama.

To było jej pierwsze ciasto bezglutenowe i od razu sukces, zachwyciło wszystkich gości. Pomysł był również jej, bo w spiżarce znalazła naturalną mieszankę z rzemieślniczej piekarni Dr. Żurka, wyszperała też suszone figi i dżemik borówkowy, czego chcieć więcej? Zobaczcie sami 😋

Borówkowe, bezglutenowe ciasto czekoladowe z figami – składniki

forma  20 x 20 cm

  • 6 jajek
  • 250 g ciasta czekoladowego
    naturalnej mieszanki bezglutenowej Dr Żurek bez glutenu KLIK
  • 120 g cukru
  • 120 g oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    bez glutenu (Oetker lub w sklepie internetowym Denver Food)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 200 g fig suszonych bez glutenu
    najlepiej niesiarkowane – są w sklepie firmowym Denver Food KLIK
  • 120 g borówki do mięs i sosów
    lub dżemu borówkowego lub każdego innego gęstego
  • dodatkowo 2 łyżeczki bezglutenowej mąki ryżowej lub kukurydzianej
    do obtoczenia fig
  • do ozdoby 100 g czekolady bezglutenowej
    + kilka fig suszonych

Borówkowe, bezglutenowe ciasto czekoladowe z figami – wykonanie

  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C, góra-dół
  • 200 g fig zalej wrzątkiem na kwadrans, odcedź, odciśnij, pokrój na kawałeczki
  • Mąkę  – ciasto czekoladowe Dr Żurek bez glutenu – wymieszaj z sodą i proszkiem
  • Jajka ubij z cukrem – 3 minuty, na pianę
  • Dodaj olej i jeszcze chwilę ubijaj
  • Stopniowo dodawaj suche składniki i miksuj na jednolitą masę, dodaj sok z cytryny
  • Formę około 20×20 cm wyłóż papierem do pieczenia
  • Wlej ciasto do formy
  • Kawałki fig obsyp mąką, by nie były mokre
  • Równomiernie rozrzuć je po cieście i wstaw do piekarnika na ok 30 minut, piecz do suchego patyczka
  • Ostudzone ciasto polej roztopioną czekoladą, posyp kawałkami fig (nie trzeba ich namaczać)
  • Borówkowe, bezglutenowe ciasto czekoladowe z figami jest gotowe, smacznego 😋

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (1)

XYD 11/03/2022 15:41
jak zamaienić tą gotową mieszankę ciasta czekoladowego? z góry dziękuję za info:)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się