Masz dwie lewe ręce do pieczenia ciasta bezglutenowego i każdego innego? To ten przepis jest dla Ciebie. Wbijasz jajka i sypiesz cukier, dodajesz naturalną mieszankę bezglutenową i olej, soda i proszek i dżemik i gotowe. No, jeszcze figi suszone, bo to czekoladowe ciasto bezglutenowe z figami, na wypasie. Dziecinnie proste. Upiekła je niedawno 12-letnia Natalka, podczas ferii w pensjonacie Moje Tatry. Nastolatka nie jest na diecie bezglutenowej, ale ma kontakt z celiakią – niedawno została zdiagnozowana jej mama.
To było jej pierwsze ciasto bezglutenowe i od razu sukces, zachwyciło wszystkich gości. Pomysł był również jej, bo w spiżarce znalazła naturalną mieszankę z rzemieślniczej piekarni Dr. Żurka, wyszperała też suszone figi i dżemik borówkowy, czego chcieć więcej? Zobaczcie sami 😋
Borówkowe, bezglutenowe ciasto czekoladowe z figami – składniki
forma 20 x 20 cm