Pieczenia bezglutenowych placków i ciast mogłabym się uczyć od Magdy spod Poznania. Ile ona zna przepisów! Torty, babki, ciasteczka, wszelakie placki…. A teraz ten boski bezglutenowy placek kokosowy z ananasami! Wszystko dlatego, że w jej domu nie ma niedzieli bez słodkiego. Pieką więc, pieką, pieką i dzielą się przepisami. A ponieważ od kilku lat cała rodzina jest na diecie bezglutenowej, Magda przerabia przepisy, zamieniając składniki na bezglutenowe. Efekt jest znakomity, sami spróbujcie. Oto przepis na bezglutenowy placek kokosowy z ananasem. Przygotowany na puszystym biszkopcie, przełożony kremem maślano-ananasowym i kokosową kołderką. Po prostu pycha!
Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra – dół). Blachę do placka wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj łyżeczkę soku z cytryny i wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj cukier. Odstaw mikser. Do piany dodawaj stopniowo po łyżce żółtek z cytryną. Delikatnie mieszaj łyżką. Dodaj przesianą mąkę i nadal delikatnie mieszaj łyżką. Na końcu dodaj olej i ponownie wymieszaj. Gotową masę na bezglutenowy biszkopt przełóż do blaszki, wyrównaj powierzchnię i piecz około 12 minut.
Odcedź ananasy z puszki. Owoce odsącz na sitku i pokrój na kawałki (np. każdy krążek na 8 części). Sok użyj do ugotowania budyniu. Przygotuj szklankę soku (w razie potrzeby dopełnij szklankę zimną wodą z kranu). Odlej 1/5 szklanki soku i wymieszaj w nim bezglutenowy budyń. Pozostałą, większą część soku zagotuj w rondelku. Do wrzątku wlej budyń rozpuszczony w soku, mieszaj i chwilę gotuj na małym ogniu. Zestaw garnek i ostudź budyń.
Umyj i wyparz jajka na masę. Oddziel białka od żółtek. W misce utrzyj masło na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj na małych obrotach. Dodaj również 2 łyżki cukru. Nadal miksując dodawaj po łyżce zimnego, gęstego budyniu bezglutenowego. Ma powstać jednolita masa. Wyłóż ją na ostudzony biszkopt i wygładź powierzchnię. Na górze ułóż równomiernie kawałki ananasa.
Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra – dół). Tę samą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. W misce ubij na sztywną pianę 4 białka (pozostałe z masy ananasowej) ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Wyłącz mikser i stopniowo dodawaj po łyżce wiórków kokosowych. Mieszaj delikatnie dużą łyżką. Masę kokosową przełóż do blaszki i piecz około 20 minut – do lekkiego zbrązowienia powierzchni. Wyjmij blachę z piekarnika i ostudź kokosową kołderkę. Gdy ostygnie, wyjmij ją z blachy i delikatnie oderwij od papieru (np. podważaj drewnianą, płaską łyżką do naleśników). Delikatnie przełóż kołderkę na biszkopt z masą ananasową (używając np. dwóch drewnianych łopatek). Kołderka jest delikatna więc uważaj, by jej nie przełamać w czasie przenoszenia. Dociśnij ją lekko do ciasta i wstaw na kilka godzin do lodówki. Twój bezglutenowy placek kokosowy z ananasem jest gotowy!
W bezglutenowym domu Magdy ten bezglutenowy placek kokosowy z ananasem jest ciastem na wyjątkowe okazje. Na co dzień Magda piecze swoim domownikom m. in. bezglutenowe babki, bezglutenowy placek drożdżowy, ciasta z owocami lub z galaretką, bezglutenowego kruszona. Powiedzcie jednak sami: bezglutenowy placek kokosowy z ananasem nie wymaga wyjątkowych umiejętności cukierniczych i naprawdę łatwo go przygotować, prawda? Bezglutenowy biszkopt możecie upiec według dowolnego, własnego przepisu (w razie potrzeby również w wersji glutenowej). Dopuszczalne są również wszelkie eksperymenty. Myślę, że zamiast ananasów można użyć puszki brzoskwiń i przygotować budyń na soku brzoskwiniowym. Jeśli chcecie uczynić to ciasto jeszcze bardziej wyjątkowym, przygotujcie dwa osobne spody biszkoptowe, a do przełożenia użyjcie również ulubionego dżemu.
Bezglutenowy placek kokosowy z ananasem podawajcie schłodzony, z filiżanką bezglutenowej kawy Inki lub z dobrze zaparzoną czarną kawą z mlekiem albo z herbatą. Ale tak naprawdę napoje nie ma ją znaczenia, bo ten bezglutenowy placek jest przepyszny sam w sobie. Smakuje dzieciom i dorosłym na diecie bezglutenowej, ale również glutenowym zjadaczom, którzy w ogóle nie rozpoznają, że jedzą ciasto bez glutenu. I jedni i drudzy chwalą pyszną masę i bajecznie kokosowa kołderkę. Magda, wielkie dzięki za przepis!
A jeśli jesteście z okolic Poznania i potrzebujecie bezglutenowych ciast lub tortów, podam Wam e-mailem numer telefonu do Magdy.