Blog

6

Imbirowa kawa

13/11/2016

Imbirowa kawa

13/11/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Zima zbliża się wielkimi krokami, czas więc na mocno rozgrzewające przepisy bezglutenowe. Moim niedawnym odkryciem jest bezglutenowa kawa Inka z imbirem. Lekko pikantna, niezwykle aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Idealna na podwieczorek, ale i na przeziębienia.

Składniki

  • 2 łyżeczki bezglutenowej kawy Inki
  • 200 ml wrzącej wody lub mleka
    lub pół na pół wody i mleka
  • 0,5 cm świeżego imbiru
    najlepiej startego na tarce
  • opcjonalnie słodzik: miód, ksylitol, cukier

Sposób przygotowania

Starty imbir zalej 1/5 szklanki wrzątku (może być imbir w cienkich plasterkach, ale nie oddaje tak silnego aromatu, jak tarty). Przykryj spodkiem i odstaw  na 10 minut. Kawę zalej gorącą wodą do niepełnej wysokości kubka (można ją również zalać gorącym mlekiem lub pół na pół mlekiem i wodą). Imbirowy napar wlej do kawy, przecedzając przez sitko wiórki.

To mój ulubiony napój na jesienne i zimowe dni.  Nie słodzę kawy – mnie najlepiej smakuje z samym imbirem, bez dodatku mleka czy miodu. Imbirowa kawa pasuje do każdego bezglutenowego ciasta, jest idealna na popołudnie i w czasie pracy, zamiast kawy kofeinowej. Bajecznie rozgrzewa, przegna przeziębienie i wychłodzenie organizmu. Dobrze podawać ją dzieciom, na przykład przed wyjściem do szkoły czy przedszkola. Na pewno ułatwi pierwsze zetknięcie z porannym chłodem.

KOMENTARZE (6)

Monika 23/11/2016 11:13
Dokładnie polecam inkę pyszna kawka, nawet dla dzieciaków - jest zdrowa i doskonale rozgrzewa
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 27/11/2016 22:47
Inka górą :)
Hania 17/11/2016 08:48
Michał a co to za zdziwienie ta kawa jest zdrowsza niż kakao dla dzieci
Bezglutenowa Mama 17/11/2016 11:08
Jest fenomenalna zwłaszcza dla dzieci uczulonych na kakao....
Michał 14/11/2016 14:53
Kawę podawać dziecko??? Co ty piszesz....:-(
Bezglutenowa Mama 17/11/2016 11:08
Bezglutenową Inkę można nawet 3x dziennie :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się