Kruszon albo skubaniec – to jedno i to samo ciasto, zwane inaczej w różnych regionach Polski. Ten przepis na bezglutenowy kruszon pochodzi od Magdy spod Poznania, która jest mistrzynią słodkich wypieków. Mama bezglutenowego Michała i żona bezglutenowego Piotra przekazuje nam przepis na najłatwiejsze ciasto świata, przygotowane bez użycia miksera. Kochani, oto bezglutenowy kruszon!
Składniki na ciasto
(prostokątna blacha do placka 35 x 25 cm)
(*) Opcjonalnie zamiast jabłek można użyć dowolny dżem, nakładając go na ciasto zamiast jabłek.
500 g bezglutenowej mąki wymieszaj z bezglutenowym proszkiem do pieczenia, dodaj miękkie masło, żółtka i cukier i zagnieć ciasto. Z ciasta oderwij kawałek wielkości piłeczki ping-pongowej (około 60 g), owiń ją w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto podziel na dwie części: do jednej dodaj 2 łyżki bezglutenowego kakao oraz 30 g masła i ponownie zagnieć. Powstaną zatem dwie porcje ciasta: jasna i ciemna.
Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w plasterki. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Prostokątną blachę do placka wyłóż papierem do pieczenia. To już ostatni etap przygotowania bezglutenowego kruszona (lub bezglutenowego skubańca). Na dnie ułóż pierwszą warstwę z jasnego ciasta: odrywaj kawałki ze świeżo wyrobionego ciasta i rzucaj je swobodnie na spód. Identyczną metodą nałóż warstwę ciemnego ciasta, a na niej ułóż plasterki jabłka (zamiast jabłek możesz nałożyć „kleksy” dżemu). Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę (mikserem lub rózgą), pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Pianę z białek ułóż na bezglutenowym skubańcu, następnie zetrzyj na tarce zamrożone ciasto (to uformowane wcześniej w piłeczkę ping-pongową). Wiórki rozsyp na pianie z białek. Formę z ciastem na bezglutenowy kruszon wstaw do piekarnika na około 35-40 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie się przyrumieniał pod koniec pieczenia, przykryj go folią aluminiową. Gotowy bezglutenowy skubaniec wyjmij z piekarnika, ostudź i podawaj na bezglutenowy podwieczorek.