W naszym domu jajka stanowią podstawę menu. Na szczęście nikt już nie jest uczulony na białko jaja kurzego, więc możemy używać ich do woli. Tygodniowo schodzi nam jakieś 50-60 jajek ze wsi na 4 osoby i psa…. Zdrowa dieta bezglutenowa powinna opierać się na naturalnych, nieprzetworzonych produktach, a jajka to jeden z takich cudownych surowców. W diecie bezglutenowej nie ma ograniczeń w spożywaniu jajek. Sadzone, jajecznica, na miękko, pasta jajeczna, kotlety z jajek, po wiedeńsku, jajecznica na wodzie czy właśnie omlet bezglutenowy. Sam omlet można urozmaicać dodatkami, takimi jak pieczone warzywa, sałaty, a nawet pospolity keczup (to preferuje nasz Antek). Warzywa można usmażyć z omletem, można też udekorować nimi gotowe danie: jak kto lubi.
Warto zadbać, by bezglutenowe śniadania były sycące, urozmaicone, pełne warzyw, białka, ale i dobrych węglowodanów, takich jak np. razowy chleb pełen błonnika (np. Dr Żurek bez glutenu – chlebbezglutenowy.eu , w którym jest ponad 7 g błonnika w 100 g produktu). Dzieci i dorośli z celiakią w szczególności muszą dbać o zbilansowaną dietę bezglutenową, gdyż niedobory pokarmowe odbijają się niekorzystnie m. in. na mikroflorze jelitowej, na stanie skóry, samopoczuciu, poziomie żelaza, witamin z grupy B itd.
KOMENTARZE