Blog

Bezglutenowy omlet z pieczonymi zielonymi szparagami

27/05/2021

Bezglutenowy omlet z pieczonymi zielonymi szparagami

27/05/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Moja ósmoklasistka z celiakią wróciła we wtorek z egzaminu z języka polskiego i od progu wołała: „jeść”, gdyż przed egzaminem z trudem przełknęła tylko parę kęsów owsianki z orzechami. Miałam dla niej coś specjalnego: puszysty omlet bezglutenowy z pieczonymi szparagami, sowicie podlanymi naszą ukochaną hiszpańską oliwą z oliwek. No niebo, coś nie do opisania. Pomysł na ten bezglutenowy omlet z pieczonymi szparagami pochodzi od Marty, pewnej bezglutenowej mamy o imieniu Marta, mamy Zosi z celiakią – tak, to zupełna zbieżność imion i życiorysów. Marta była korektorką mojej bezglutenowej książki kucharskiej, no i teraz ciągle wymieniamy się przepisami. Gdy na profilu Bezglutenowej Mamy na fejsbuku KLIK napisałam o tym omlecie, w komentarzach pojawiły się sygnały, że przepis trzeba wrzucić na blog. Niniejszym to czynię: oto bezglutenowy omlet z pieczonymi zielonymi szparagami. 
 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską + prezent: ebook na thermomix i lidlomix

Składniki na 4 porcje – szparagi

  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie ząbek czosnku
    przeciśnięty przez praskę

Składniki na 4 porcje – omlety bezglutenowe

  • 4 jajka
    osobno białka i żółtka
  • szczypta soli bez glutenu
  • 15 g mąki kokosowej
    bezglutenowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu bez glutenu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy bez glutenu
  • 50 g masła lub innego tłuszczu
    do smażenia omletów

Wykonanie bezglutenowego omletu z pieczonymi zielonymi szparagami

  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, opcja góra – dół
  • szparagi umyj, obetnij końcówki; pokrój na kawałki o długości około 1 cm
  • szparagi włóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polej oliwą z oliwek i oprósz solą
  • piecz około 10 minut, aż będą al dente
  • żółtka wymieszaj z przyprawami, możesz pominąć kurkumę, jeśli jej nie masz lub nie lubisz
  • białka ubij z solą na puszystą pianę
  • odstaw mikser, dodaj żółtka i mąkę kokosową, łyżką wymieszaj delikatnie ciasto na bezglutenowy omlet
  • na patelni rozgrzej połowę masła, wsyp połowę szparagów i wlej połowę ciasta na omlet
  • smaż na małym ogniu przez kilka minut, następnie delikatnie, długą łopatką, obróć na drugą stronę (możesz przy pomocy talerza lub pokrywki) i smaż jeszcze chwilę
  • bezglutenowy omlet z zielonymi szparagami wyłóż na talerz, polej oliwą z oliwek (my uwielbiamy hiszpańską oliwę z młyna Casas de Hualdo, wytłaczaną z oliwek zebranych 4 godziny wcześniej, oliwy są u polskiego dystrybutora Oliwnyraj.pl) i serwuj na ciepło – jeden omlet to porcja dla dwóch osób
  • na patelni rozpuść pozostałe masło i w identyczny sposób usmaż drugi omlet
  • bezglutenowe śniadanie najlepiej smakuje w towarzystwie sporej porcji warzyw: surowych, pieczonych, kiszonych lub gotowanych na parze

Omlet bezglutenowy – śniadanie na dobry początek dnia

W naszym domu jajka stanowią podstawę menu. Na szczęście nikt już nie jest uczulony na białko jaja kurzego, więc możemy używać ich do woli. Tygodniowo schodzi nam jakieś 50-60 jajek ze wsi na 4 osoby i psa…. Zdrowa dieta bezglutenowa powinna opierać się na naturalnych, nieprzetworzonych produktach, a jajka to jeden z takich cudownych surowców. W diecie bezglutenowej nie ma ograniczeń w spożywaniu jajek. Sadzone, jajecznica, na miękko, pasta jajeczna, kotlety z jajek, po wiedeńsku, jajecznica na wodzie czy właśnie omlet bezglutenowy. Sam omlet można urozmaicać dodatkami, takimi jak pieczone warzywa, sałaty, a nawet pospolity keczup (to preferuje nasz Antek). Warzywa można usmażyć z omletem, można też udekorować nimi gotowe danie: jak kto lubi. 

Warto zadbać, by bezglutenowe śniadania były sycące, urozmaicone, pełne warzyw, białka, ale i dobrych węglowodanów, takich jak np. razowy chleb pełen błonnika (np. Dr Żurek bez glutenu – chlebbezglutenowy.eu , w którym jest ponad 7 g błonnika w 100 g produktu). Dzieci i dorośli z celiakią w szczególności muszą dbać o zbilansowaną dietę bezglutenową, gdyż niedobory pokarmowe odbijają się niekorzystnie m. in. na mikroflorze jelitowej, na stanie skóry, samopoczuciu, poziomie żelaza, witamin z grupy B itd.  

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się