Gotowy, bezglutenowy chleb tostowy kosztuje od 6 do 12 zł za 300 g. Drogo, ale łatwo możemy zmniejszyć wydatki na bezglutenowe jedzenie. Zachęcam do upieczenia bezglutenowego chleba tostowego we własnym piekarniku. To naprawdę się opłaca! Za 10 zł uzyskujemy 1,3 kg pysznego, świeżego bezglutenowego chleba tostowego. Z takiej porcji cała rodzina naje się bezglutenowych tostów – będzie tanio i pysznie. Oto mój przepis na prosty, bezglutenowy chleb tostowy.

Składniki (keksówka około 30 x 10 cm)

  • 600 g mąki bezglutenowej Mix – mieszanka ciasta Glutenexu
  • 10 g suszonych drożdży
    bez śladowych ilości glutenu
  • 600 g letniej wody
    może być gazowana
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie białko jaja
    do posmarowania wierzchu chleba
  • opcjonalnie 1 łyżeczka bezglutenowego karobu
    dla uzyskania koloru

Sposób przygotowania domowego chleba tostowego bez glutenu

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę zmieszaj z karobem i drożdżami – jeśli chcesz użyć świeżych drożdży – zerknij na porady poniżej. Stopniowo dolewaj wodę i miksuj ciasto na bezglutenowy chleb tostowy przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. Ma powstać gładkie, jednolite ciasto. Przelej je do formy, posmaruj wierzch olejem i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia. Ciasto ma zwiększyć objętość o niemal połowę. Piekarnik nastaw na 240 stopni C, wstaw na spód naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze w czasie pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj białkiem jaja lub olejem i wstaw formę do pieca. Piecz chleb tostowy bez glutenu przez około 40 minut – do suchego patyczka. 

 

Moje rady – jak upiec bezglutenowy chleb tostowy własnej roboty?

  • Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, zmieszaj 30 g drożdży z łyżką mąki i łyżeczką cukru i 3 łyżkami letniej wody – do uzyskania gęstej papki. Odstaw na 5-10 minut, aż rozczyn podwoi objętość. Dodaj go do mąki i postępuj dalej według powyższego przepisu.
  • Ciasto na tani chleb tostowy bez glutenu musi  niemal podwoić objętość. Gdy nie chce rosnąć, ustaw formę przy źródle ciepła: przy kaloryferze, włączonym palniku lub w piekarniku ustawionym na 30-40 stopni C.
  • Przez pierwsze 25-30 minut nie otwieraj piekarnika – inaczej chleb opadnie. 
  • Gdy wierzch chleba zbytnio się przyrumienia, nakryj go po 30 minutach folią aluminiową. 
  • Gotowy chleb wyjmij z piekarnika i ustaw z dala od chłodnego powietrza lub przeciągu.
  • Odczekaj około 10 minut i wyjmij bezglutenowy chleb tostowy z formy. 
  • Studź go na metalowej kratce.
  • Krój, gdy ostygnie.
  • Bezglutenowy chleb tostowy własnej roboty przechowuj w lnianym worku lub w lnianym chlebaku lub w bawełnianej ściereczce. 
  • Pieczenie bezglutenowego chleba to magia. Nie zrażaj się pierwszymi niepowodzeniami. Trening czyni mistrza. Czasem trzeba zepsuć cztery chleby, by poznać tajniki wypieku. Zachęcam do prób: oszczędzicie wtedy i zdrowie i pieniądze. 

Oszczędzasz i jesz zdrowiej

Świeży chleb bezglutenowy do tostów, upieczony we własnej kuchni, jest zdecydowanie zdrowszy niż produkty gotowe. One  mają w składzie m. in.: odtłuszczone mleko w proszku, aromaty, glukoz, regulatory kwasowości, czasem jajka, syrop glukozowo-fruktozowy, izolat białka sojowego, sorbitol….

A jeśli chcesz chcesz zmniejszyć wydatki na jedzenie bezglutenowe, pieczenie chleba tostowego bez glutenu pozwoli na spore oszczędności. W cenie niespełna 10 zł uzyskasz 1,3 kg chleba tostowego bezglutenowego własnej roboty. W takiej cenie można przygotować takie same tosty dla wszystkich członków rodziny: glutenowych i bezglutenowych. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:41+00:001 października 2017|

    Zostaw komentarz