Blog

4

Bezglutenowe tosty na kolację i śniadanie

15/09/2015

Bezglutenowe tosty na kolację i śniadanie

15/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe dzieci nie zjedzą tostów w barze. Na taki rarytas mają szansę w domu albo na bezglutenowej imprezie. Jeśli taki tost powstanie w domowej kuchni i z dobrej jakości składników, nie będzie fast-foodem, lecz smaczną potrawą. Ulepszy także smak bezglutenowego pieczywa, które nie zawsze jest akceptowane przez dzieci. Nasze dzieci uwielbiają bezglutenowe tosty, więc serwujemy je regularnie z bezglutenową salami lub szynką, z sosem pomidorowym i keczupem. 

 

Składniki:

 

Niezbędny jest toster – osoby na diecie bezglutenowej powinny mieć osobny toster, w którym nie jest tostowane glutenowe pieczywo innych domowników.

 

Nagrzałam toster. Cztery kromki chleba posmarowałam masłem. Dwie kromki posmarowałam niewielką ilością sosu pomidorowego, obłożyłam wędliną i serem, nakryłam pozostałymi dwiema kanapkami. Wstawiłam do tostera na 3-4 minuty – trzeba kontrolować stopień wypiekania, by tosty się nie przypaliły.

Tosty wyjęłam drewnianą łopatką i polałam keczupem.

 

(*) Użyłam bezglutenowego chleba świeżego Meisterbäckers Classic Dr Schaer.

KOMENTARZE (4)

Sebastiasia 16/09/2015 10:33
Kroje ale tak jak mi wyjdzie, tzn jeden kawałek przekroje na pol, inny na trzy kawalki. Nam tak smakuje takie tosty, ze nawet znajomym serwujemy podczas wspólnych kolacji i sa zachwyceni
Bezglutenowa Mama 16/09/2015 21:24
Jak dla mnie też pycha, suszone pomidory mają świetny smak i aromat;
Sebastiasia 15/09/2015 11:14
My zamiast przecieru dajemy czasami suszone pomidory. Pycha ☺
Bezglutenowa Mama 16/09/2015 10:14
Kroisz na kawałeczki te pomidory? Spróbuję, ale z góry wiem, że taki dodatek u Antka nie przejdzie. Ale u Zosi - jest szansa :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się