Gotowy, bezglutenowy chleb tostowy kosztuje od 6 do 12 zł za 300 g. Drogo, ale łatwo możemy zmniejszyć wydatki na bezglutenowe jedzenie. Zachęcam do upieczenia bezglutenowego chleba tostowego we własnym piekarniku. To naprawdę się opłaca! Za 10 zł uzyskujemy 1,3 kg pysznego, świeżego bezglutenowego chleba tostowego. Z takiej porcji cała rodzina naje się bezglutenowych tostów – będzie tanio i pysznie. Oto mój przepis na prosty, bezglutenowy chleb tostowy.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę zmieszaj z karobem i drożdżami – jeśli chcesz użyć świeżych drożdży – zerknij na porady poniżej. Stopniowo dolewaj wodę i miksuj ciasto na bezglutenowy chleb tostowy przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. Ma powstać gładkie, jednolite ciasto. Przelej je do formy, posmaruj wierzch olejem i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia. Ciasto ma zwiększyć objętość o niemal połowę. Piekarnik nastaw na 240 stopni C, wstaw na spód naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze w czasie pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj białkiem jaja lub olejem i wstaw formę do pieca. Piecz chleb tostowy bez glutenu przez około 40 minut – do suchego patyczka.
Świeży chleb bezglutenowy do tostów, upieczony we własnej kuchni, jest zdecydowanie zdrowszy niż produkty gotowe. One mają w składzie m. in.: odtłuszczone mleko w proszku, aromaty, glukoz, regulatory kwasowości, czasem jajka, syrop glukozowo-fruktozowy, izolat białka sojowego, sorbitol….
A jeśli chcesz chcesz zmniejszyć wydatki na jedzenie bezglutenowe, pieczenie chleba tostowego bez glutenu pozwoli na spore oszczędności. W cenie niespełna 10 zł uzyskasz 1,3 kg chleba tostowego bezglutenowego własnej roboty. W takiej cenie można przygotować takie same tosty dla wszystkich członków rodziny: glutenowych i bezglutenowych.