Blog

7

Bezglutenowy chleb dla dzieci

31/03/2015

Bezglutenowy chleb dla dzieci

31/03/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Do dziś pamiętam smak domowego chleba bezglutenowego. Chleba bezglutenowego, który piekła dla mnie Mama przed trzydziestu laty. Piekła go z mąk, które zdobywała cudem, a nie było to łatwe w latach 80-tych XX wieku w PRL-owskiej Polsce. To był najlepszy chleb bezglutenowy

Wczoraj podobny chlebek upiekłam Zosi i Antkowi. Nazwałam go: chleb bezglutenowy dla dzieci. Bo nasza mała celiaczka była nim tak zachwycona, że pocałowała rozkrojony bochenek… Biały, puszysty, lekki, z chrupiącą skórką, subtelny w smaku. Ponieważ dzieci mają często trudności z akceptacją pieczywa bezglutenowego, rodzice muszą mieć sporo cierpliwości i pomysłów, by znaleźć smaczne bułki czy chleb dla malucha. Ale zapewniam, że ten chleb bezglutenowy dla dziecka zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Przepis jest szybki i prosty. Naprawdę. Zobaczcie sami.

Mała podpowiedź: ten jasny chleb bezglutenowy dla dzieci można upiec w kształcie bochna lub w keksówce. W przepisie podaję wykonanie obu wariantów. Zachęcam do wypróbowania obu kształtów chleba, bo czasem właśnie  kształt kromki ma dla dziecka duże znaczenie. Skibki krojone z bochenka będą wyglądać identycznie, jak klasyczny chleb pszenny. I to może być klucz do sukcesu – dziecko zaakceptuje właśnie taki, bochenkowy chleb bezglutenowy?

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską z pomysłami na śniadania, obiady, kolacje, święta i wypieki

Składniki na najlepszy chleb bezglutenowy dla dzieci

  • 500 g bezglutenowe mieszanki chlebowej
    Mix for Bread Balviten KLIK
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie białko jaja rozkłócone
    do posmarowania chleba przed pieczeniem

Chleb bezglutenowy dla dzieci – wykonanie

  • dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia; jeśli wolisz upiec chleb bezglutenowy dla dzieci w keksówce, użyj takiej o wymiarach 35 x 12 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia
  • w dużej misce połącz mieszankę Mix for Bread Balviten z solą
  • dodaj suszone drożdże lub świeże, które rozpuść w 3 łyżkach letniej wody
  • wymieszaj składniki
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 5 minut
  • pod koniec miksowania dodaj olej
  • jeśli chcesz upiec chleb bezglutenowy w keksówce, przełóż ciasto do formy, mokrą łyżką wygładź powierzchnię, posmaruj ją olejem i przykryj folią spożywczą; odstaw na około 40-50 minut do wyrośnięcia
  • gdy zdecydujesz się na bochenkowy chleb, natłuść dłonie olejem, przełóż ciasto na dużą blachę z papierem i uformuj bochenek; po obu dłuższych bokach zbuduj barykady, dzięki którym chleb w czasie rośnięcia nie rozpłaszczy się; przykryj chleb folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia na 40-50 minut

Chleb bezglutenowy dla dzieci – etap pieczenia

  • piekarnik nastaw na 250 stopni, opcja góra – dół
  • na dolną półkę piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z 200 ml wody, by powstała para, która nawilży chleb w czasie pieczenia
  • wyrośnięty chleb możesz posmarować rozkłóconym białkiem, mokrym nożem zrobić delikatne nacięcia i posypać całość np. makiem, oregano, sezamem (w zależności od upodobań)
  • na środkową półkę piekarnika wstaw keksówkę – jeśli w foremce pieczesz bezglutenowy chleb dla dziecka
  • jeśli ma powstać bochenek, zdejmij z blachy „barykady”; w razie potrzeby popraw kształt chleba tak, aby nie był spłaszczony i wstaw blachę do piekarnika 
  • w obu wersjach chleb bezglutenowy dla dzieci piecz około 50 minut, do tzw. suchego patyczka
  • nie otwieraj piekarnika przez 5 minut, następnie uchyl drzwiczki i zostaw chleb w środku przez kolejne 5 minut
  • delikatnie wyjmij wypiek na metalową kratkę i zostaw do ostudzenia

Chleb bezglutenowy dla dzieci – krojenie i przechowywanie

Aby jak najdłużej cieszyć się smakiem i strukturą jasnego chleba bezglutenowego dla dzieci, przechowuj go w lnianym worku (lub ściereczce) z kawałkiem jabłka (zapewni wilgotność). Pamiętaj, by nie kroić ciepłego, świeżego chleba – grozi to powstaniem wtórnego zakalca, takiej „kluchy”. Wiem, że pachnący, domowy bochenek bezglutenowy wyjęty prosto z pieca kusi całą rodzinę, również glutenożerców, ale …. Powstrzymajcie się przynajmniej godzinę 😋

Ten chleb to typowy chleb bezglutenowy z miksu, a więc zawierający dużo skrobi i niewiele błonnika pokarmowego. Oznacza to, że może czerstwieć szybciej, niż ciemne, razowe pieczywo gluten-free. Dlatego zachęcam, aby np. połowę ostudzonego bochenka pokroić i zamrozić. Kromki będą jak znalazł „na czarną godzinę”.

Gdy dziecko całuje bochen chleba bezglutenowego….

Gdy po raz pierwszy upiekłam ten bochenek i pokazałam go kilkuletniej Zosi, była wniebowzięta. Pierwszy chleb bezglutenowy, który wygląda i pachnie jak pszenny, glutenowy, który pamiętała sprzed laty! Z namaszczeniem wzięła chleb w dłonie i pocałowała go, jakby był święty. Z trudem opanowałam łzy i wzruszenie. Zrozumiałam, że chleb bezglutenowy dla dzieci to coś niezwykle ważnego.

I przypomniałam sobie, jak byłam w podobnym wieku i będąc na którejś z kolei prowokacji glutenem, jadłam chrupiący, ciepły chleb pszenny z masłem. Tylko taki mi smakował, nie chciałam jeść glutenowego chleba w innej postaci. Nie smakował mi i już. Ale musiałam go jeść przed badaniami, dlatego miałam swój sposób: cienką kromkę pszennego chleba obkładałam wieloma plastrami szynki, by nie czuć tego smaku… Pamiętam też, że któregoś razu, gdy już po prowokacji, gdy znów byłam na ścisłej diecie bezglutenowej, „ukradłam” z kuchni taka cieplutką piętkę i uciekłam za szafę, a moje siostry naskarżyły Mamie i cała rodzina próbowała wyciągnąć mnie z kryjówki 😁 To są wspomnienia…. 

A teraz moja Zosia, która ma celiakię od trzeciego roku życia, z namaszczeniem całuje chleb bezglutenowy. Trzeba być ze stali, żeby się nie rozryczeć, prawda?

KOMENTARZE (7)

Eve 30/01/2018 21:45
Zrobilam. Ciasto nie wyszło gęste ale lejące a w efekcie wyszedl zakalec. Robiłam wszystko według przepisu. Wykonczy mnie pieczenie chleba bezglutenowego....masakra. Pytanie: w składnikach piszesz o 1,5 jajek a w przepisie o trzech...to ile w końcu?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 30/01/2018 22:10
Evo, pieczenie bezglutenowego chleba to magia i trzeba nabyć praktyki. Wiele osób wie, że najpierw trzeba wiele chlebów wyrzucić, zanim zaczną wychodzić dobre.... Jakiej konkretnie mąki użyłaś? Trzeba użyć 1,5 jajka, te 3 zostały z poprzedniej wersji przepisu, gdy piekliśmy go z podwójnej porcji składników. Dzięki za uwagę, już nanieśliśmy poprawki. Zerknij na ten przepis: https://bezglutenowamama.pl/najsmaczniejszy-chleb-bezglutenowy/
ANA 28/07/2016 23:57
JAKA TO MĄKA CHLEBOWA?
admin 02/08/2016 10:31
Bezglutenowa mąka chlebowa to taka, która jest dedykowana do wypieku bg pieczywa, np. Mix B Schaer, Nutrifree Mix per pane, koncentrat ciasta chlebowego Glutenex itp.
Jadwiga 03/04/2015 14:42
Witam,czy ten przepis nadaje sie na chlebek do żurku wielkanocnego?
admin 02/04/2015 11:45
Mieszanką mąki ryżowej, kukurydzianej oraz skrobi np kukurydzianej i ziemniaczanej.
Marek 31/03/2015 11:41
Jakimi własnymi makami moge zastąpić mix z Schara? Pozdrawiam
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się