Przepis na te wegańskie i bezglutenowe muffinki bez cukru jest tak szybki i prosty, że poradzą z nim sobie nawet kilkuletnie dzieci. Bez miksera i jakichkolwiek urządzeń, w ciągu pół godziny ustawicie na stole pachnące i zdrowe muffinki bezglutenowe. To przepis na bazie mąk jednorodnych, bez jajek, mleka, glutenu, pszenicy i cukru. Moje bezglutenowe babeczki są słodkie, a jednocześnie pożywne i zdrowe. Zamiast ksylitolu możecie użyć cukru, a zamiast czekolady z maltitolem – zwykłej czekolady bezglutenowej z cukrem. Jeśli jednak uda Wam się kupić czekoladę bezglutenową Torras z kawałkami pomarańczy, której użyłam w tym przepisie, będziecie urzeczeni nutką egzotycznych owoców. Polecam gorąco :).
Jeśli cukier nie jest przeszkodą w waszym menu, dzieci na pewno będą zachwycone kolorową posypką bezglutenową, którą znajdziecie w marketach. Zdrowiej jednak udekorować te babeczki owocami i orzechami. Przygotujcie te wegańskie i bezglutenowe muffinki na podwieczorek albo na poczęstunek w przedszkolu lub szkole. Zasmakują wszystkim, nie tylko dzieciom na diecie bezglutenowej. Z tej porcji przygotujecie około 15 średnich muffinek lub około 30 malutkich babeczek.