Blog

6

Bezglutenowe, wegańskie muffinki bez cukru nie tylko dla dzieci

23/04/2018

Bezglutenowe, wegańskie muffinki bez cukru nie tylko dla dzieci

23/04/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na te wegańskie i bezglutenowe muffinki bez cukru jest tak szybki i prosty, że poradzą z nim sobie nawet kilkuletnie dzieci. Bez miksera i jakichkolwiek urządzeń, w ciągu pół godziny ustawicie na stole pachnące i zdrowe muffinki bezglutenowe. To przepis na bazie mąk jednorodnych, bez jajek, mleka, glutenu, pszenicy i cukru. Moje bezglutenowe babeczki są słodkie, a jednocześnie pożywne i zdrowe. Zamiast ksylitolu możecie użyć cukru, a zamiast czekolady z maltitolem – zwykłej czekolady bezglutenowej z cukrem. Jeśli jednak uda Wam się kupić czekoladę bezglutenową Torras z kawałkami pomarańczy, której użyłam w tym przepisie, będziecie urzeczeni nutką egzotycznych owoców. Polecam gorąco :).

Jeśli cukier nie jest przeszkodą w waszym menu, dzieci na pewno będą zachwycone kolorową posypką bezglutenową, którą znajdziecie w marketach. Zdrowiej jednak udekorować te babeczki owocami i orzechami. Przygotujcie te wegańskie i bezglutenowe muffinki na podwieczorek albo na poczęstunek w przedszkolu lub szkole. Zasmakują wszystkim, nie tylko dzieciom na diecie bezglutenowej. Z tej porcji przygotujecie około 15 średnich muffinek lub około 30 malutkich babeczek. 

 Składniki mokre

  • 4 bardzo dojrzałe, umyte banany
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

Składniki suche

  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
    bez śladowych ilości glutenu
  • szczypta soli
  • ½ szklanki bezglutenowej mąki ryżowej
  • ½ szklanki bezglutenowej mąki jaglanej
  • ½ szklanki bezglutenowej mąki kukurydzianej
  • ½ tabliczki deserowej czekolady bezglutenowej bez cukru
    jeśli nie możesz jeść czekolady, dodaj suszone owoce

Składniki do dekoracji

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku
  • 2 łyżeczki konfitury lub soku z ciemnych owoców
  • opcjonalnie 1/4 tabliczki czekolady
  • płatki migdałowe, żurawina
    bez śladowych ilości glutenu

Wykonanie muffinek bezglutenowych

  1. Pod nadzorem osoby dorosłej rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Na tarce o grubych oczkach, przy pomocy dorosłego, zetrzyj czekoladę. Jeśli chcesz dodać suszone owoce, pokrój je na kawałeczki.
  3. Obierz banany i widelcem rozgnieć je na talerzu na papkę.
  4. Przełóż je do dużej miski i wlej tam olej. Wymieszaj.
  5. W drugiej misce wymieszaj łyżką suche składniki: trzy rodzaje mąk, sól, cukier i sodę oczyszczoną.
  6. Przełóż tę mieszankę do miski z bananami i olejem, dodaj startą czekoladę lub suszone owoce. Wszystko wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
  7. Na dużej blaszce z piekarnika rozłóż papierowe foremki do muffinek.
  8. Łyżką nakładaj do nich porcje ciasta – do wysokości ¾ foremek.
  9. Przy pomocy osoby dorosłej wstaw blaszkę do piekarnika na około 25 minut. Już po około 20 minutach sprawdźcie patyczkiem konsystencję ciasta. Jeśli patyczek będzie suchy, to znaczy, że muffinki można wyjąć z piekarnika.
  10. Ostudzone babeczki udekoruj rozpuszczoną czekoladą lub lukrem z dodatkiem soku owocowego (przepis poniżej).
  11. Smacznego ;)

Przygotowanie kolorowego lukru bez cukru

  1. Cukier puder wsyp do miseczki i dodaj wrzącą wodę. Energicznie zamieszaj.
  2. Dodaj sok lub konfiturę owocową i wymieszaj.
  3. Kolorowym lukrem posmaruj babeczki.
  4. Możesz je dodatkowo ozdobić suszonym owocami lub startą czekoladą.

KOMENTARZE (6)

Jolka 20/05/2018 13:19
Cukier kokosowy to co najmniej w 80% sacharoza! reszta to glukoza i fruktoza oraz śladowe ilości minerałów. Więc nie jest to żaden ZDROWY zamiennik cukru buraczanego.
Bezglutenowa Mama 21/05/2018 08:06
Chyba na razie najzdrowszy jest ksylitol....
izabela 27/04/2018 06:02
Cukier kokosowy jest świetny. To moje zeszłoroczne odkrycie. W smaku przypomina cukier trzcinowy. Ma karmelowo - lekko"kawowy" smak i dobrze komponue sie z karobem i kawa. Jest mniej słodki niż inne I zdrowy,bo zawiera minerały - potas,wapń i błonnik pokarmowy .Polecam cukier kokosowy bio z firmy De Care z linii - House of Asia opisany jako - produkt bezglutenowy. To ta sama,ktora produkuje np.swietna mieszanke na babeczki z jablkami bez cukru,mleka,slodzone właśnie cukretm kokosowym - z linii Livity,dostepne np.w sklepach Carrefour. Firma ta produkuje jednak takze produkty z glutenem,dlatego nalezy kupować tylko te,ktore sa opisane jako bezglutenowe. Ps.z gorzkich czekolad polecam czekolade Trapa 80%kakao z migdałami. Co ciekawe tych migdalow na szczescie nie ma. Czekolada jest b.dobra w smaku w przeciwienstwie do czekolad mlecznych,ktore sa sztuczne w smaku,a te z orzechami czesto maja stare zjelczale orzechy. Czekolady Torras sa dobre wszystkie,a pochodza od tego amego producenta,co Trapa.
Bezglutenowa Mama 21/05/2018 08:05
Tak Iza, ten producent czekolad jest świetny :) A czekolady z migdałami spróbuję :)
izabela 24/04/2018 06:31
Czy mozna zastapic ksylitol cukrem kokosowym,make jaglana maka gryczana lub dac wiecej maki ryzowej i kukurydzianej,a czekolade lub inne dodatki pominac?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 24/04/2018 08:04
Nie używałam cukru kokosowego, ale na pewno można zastąpić zwykłym cukrem, to kokosowym też :) Możesz mąki sobie dowolnie zmienić, ale ważne, żeby były różne rodzaje mąki; czekoladę i suszone owoce można pominąć :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się