Blog

Bezglutenowe warsztaty kulinarne nowa mieszanka Dr. Schär

05/08/2021

Bezglutenowe warsztaty kulinarne nowa mieszanka Dr. Schär

05/08/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W Polsce pojawiła się nowa mieszanka bezglutenowa włoskiej marki Dr. Schär – to Mix It Universal. Jako jedni z pierwszych przetestowali ją koloniści Bezglutenowej Mamy z grupy Master Chef. Z Mix It Universal upiekli pyszne bułeczki, znakomitą pizzę, rogale, brownie, a nawet ciasteczka i świetnie sie przy tm bawili, co widać na zdjęciach. Wszystkie wypieki trafiały do jadalni na degustację i oczywiście znikały w mig. Na razie trudno mi powiedzieć, czy Mix It Universal jest lepszy od Mix B – Bread Mix tej samej marki. Z pewnością nowa mieszanka ma więcej zastosowań niż Mehl Farine, która dotąd była przez bezglutenowców nazywana mąką uniwersalną. Mix It Universal ma też ciekawszy skład, zawiera m. in. mąkę z sorgo, błonnik oraz bardzo dobry zamiennik glutenu: hydroksypropylometylocelulozę. 

Pyszne bułeczki bezglutenowe z mieszanki Mix It Universal

Zajęcia kulinarne dla grupy Master Chef na moich koloniach bezglutenowych prowadziły instruktorki Zosia i Kamila, celiaczki i zaprawione w bojach domowe ekspertki od wypieków gluten-free. Znakomicie poradziły sobie z przepisami na bazie nowej mieszanki Mix In Universal Dr. Schär.  Korzystały z moich przepisów bezglutenowych na bazie Mix B – Bread Mix, lecz zastępowały go nową mąką. Nieco tylko zmieniały proporcje wody, by uzyskać właściwą konsystencję ciasta. 

Na pierwszy ogień poszły zajęcia o bezglutenowych bułkach, standard zajęć kolonijnych. Wszystkie dzieci z grupy Master Chef mają umieć piec bułeczki – to moje motto 😎Koloniści pod opieką instruktorek wzięli „na tapetę” mój przepis, stworzony specjalnie pod kątem Mix It Universal – KLIK. Słuchajcie, bułeczki, które powstały, były  DOSKONAŁE! Puszyste, lekkie, z chrupiącą skórką. Klasyczne białe bułki bezglutenowe. , które dzieci z celiakią uwielbiają. A ile było przy tym zabawy, kręcenia filmików, dekorowania się ciastem i mąką! Na warsztatach kulinarnych powstało w sumie 40 bułek, więc wystarczyło po połówce dla każdego uczestnika kolonii. Byście widzieli, z jakim apetytem dzieci chrupały te buły!

Pizza bezglutenowa z Mix It Universal

Kolejnym udanym wypiekiem na warsztatach kulinarnych była pizza bezglutenowa – również obowiązkowy punkt programu dla grupy Master Chef. Zosia i Kamila umiejętnie dobrały proporcje Mix It Universal oraz wody i powstały gigantyczne pizze, z białego ciasta, niektóre z dodatkiem suszonego oregano lub bazylii. Korzystały z mojego najlepszego przepisu na pizzę bezglutenową KLIK, tylko podmieniły mąkę. Efekt był doskonały, ale tym razem wypieku nie wystarczyło dla całej grupy na degustację. Ale nic straconego – pozostali koloniści w ten sam wieczór zajadali na kolację pizze przygotowane na gotowych spodach Pizza Base Dr. Schär KLIK

Zobacz galerię zdjęć z warsztatów kulinarnych dla dzieci z celiakią

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się