Uczniowie pierwszej klasy Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu uczestniczyli wczoraj w warsztatach kulinarnych z Bezglutenową Mamą. Zdobyli wiedzę teoretyczną i pracowali na produktach bezglutenowych. Przygotowali wigilijne dania bezglutenowe oraz pieczywo i słodkie wypieki. Zgodnie przyznali, że bezglutenowe pierogi mają inny smak…
Wczoraj (piątek, 18 grudnia 2015 r.) niemal 30-osobowa grupa uczniów wzięła udział w nieobowiązkowych warsztatach. Przyszli kucharze i kelnerzy poznawali zasady stosowania diety bezglutenowej, sposoby bezpiecznego przygotowywania dań, produkty i przepisy. W programie warsztatów praktycznych znalazły się: bezglutenowy chleb jasny i ciemny, bułki śniadaniowe z amarantusem, krokiety z pieczarkami, pierogi z ruskie, pierogi rybne, zimowe śniadanie z amarantusa, ciasto herbaciane, ciasto z marchewką i babka makowa.
Uczniowie pracowali pod czujnym okiem nauczycielki, Justyny Golińskiej – Krzysztofiak oraz Marty Krzyżanowskiej – bezglutenowej blogerki.
To były trzy pracowite i smakowite godziny. Pierogi bezglutenowe kleiły się modelowo, chleb wyrósł znakomicie, mimo że z braku czasu wstawiliśmy go do pieca zanim dostatecznie wyrósł.
Bułki z amarantusem wyszły z piekarnika nieco spłaszczone, ale za to z cudownie chrupiącą skórką. Smakowały wszystkim bez wyjątku. Krokiety (z braku bułki tartej) obtoczyliśmy bezglutenową mąką z amarantusa – smakowały wyśmienicie.
Słodkie ciasta znikały w mig z talerzy degustacyjnych, podobnie jak oba rodzaje pierogów.
– Pierogi są bardzo smaczne, ale różnią się od glutenowych. Wyczuwa się, że są z innego ciasta – oceniali uczniowie podczas degustacji.
Wszyscy uczniowie, którzy wzięli udział we wczorajszych warsztatach, otrzymają certyfikaty, potwierdzające odbycie kursu. Uczniom przyda się ten dokument, gdy będą szukać pracy po zakończeniu szkoły.
Przede wszystkim jednak zyskują osoby na diecie bezglutenowej. Im więcej świadomych kucharzy i kelnerów będzie pracować w branży gastronomicznej, tym bezpieczniej będziemy jadać w restauracjach i barach.
Warsztaty są jednym z elementów owocnej współpracy Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Podkomorskiej w Poznaniu oraz Bezglutenowej Mamy. Dyrekcja oraz nauczyciele szkoły są bardzo otwarci na potrzeby bezglutenowego środowiska, a jednocześnie bardzo zaangażowani w poszerzanie wiedzy swoich uczniów. Dlatego takie warsztaty dla młodzieży odbywają się w szkole dwa razy w roku, za każdym razem dla innej grupy uczniów.
ZOBACZ FILMIK jak ulepić doskonałe pierogi bezglutenowe
Przeczytaj poradnik Jak ulepić pierwsze bezglutenowe pierogi na Wigilię i nie tylko
Galeria zdjęć z warsztatów z uczniami:
KOMENTARZE