Wiele osób w Polsce wie, że Leszno jest przyjazne dzieciom i dorosłym na diecie bezglutenowej. Oto kolejny dowód: przed Bożym Narodzeniem grupa 25 dzieci i ich rodziców, a także wielu dorosłych chorych na celiakię lepiło z Bezglutenową Mamą pierniczki gluten-free. Na kulinarne warsztaty bezglutenowe w świątecznej atmosferze zaprosili nas Prezydent Miasta Leszna Łukasz Borowiak oraz Biuro Pełnomocnika ds. Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi. Dzięki zaprzyjaźnionym producentom żywności bezglutenowej wszyscy uczestnicy otrzymali paczki z produktami i przekąskami na święta.
Dzieci na diecie bezglutenowej chętnie biorą udział w warsztatach kulinarnych u Bezglutenowej Mamy. Tym razem na mikołajkowe pieczenie bezglutenowych pierników w Lesznie zapisało się 20 dzieci, ale przy stołach nie brakowało również ich młodszego rodzeństwa, a nawet kuzynostwa. Kilkoro dzieci dojechało do nas z okolicznych miejscowości, ale również z Głogowa czy Wschowy. Dotarli do nas m. in. uczestnicy tegorocznych Magicznych kolonii z Bezglutenową Mamą.
Nasze zaproszenie przyjęli również dorośli na diecie bezglutenowej – lepili pierniczki, pomagali przy ich wypieku i dekorowaniu, urządzali stoły degustacyjne. Gdy dzieci bawiły się na kulinarnych warsztatach bezglutenowych, dorośli rozmawiali o celiakii i diecie, o producentach żywności bezglutenowej, o przepisach na Wigilię bez glutenu, o sklepach z produktami gluten-free. To tematy, o których można porozmawiać tylko w gronie osób na diecie bezglutenowej. Dlatego na swoje eventy Bezglutenowa Mama zaprasza nie tylko dzieci na diecie, ale również dorosłych i seniorów na diecie bezglutenowej. Bo poczucie wspólnoty, integracja i wsparcie są bezcenne dla każdego z nas.
Z okazji zbliżających się świąt tematem kulinarnych warsztatów bezglutenowych były pierniczki. Dlatego spotkanie zorganizowaliśmy w siedzibie zaprzyjaźnionego Stowarzyszenie ECHO w Lesznie, gdzie mieliśmy dostęp do piekarników, ale również do kącika dziecięcego dla najmłodszych.
Ciasto na bezglutenowe pierniki przygotowała Bezglutenowa Mama. Ponieważ w zajęciach brały udział dzieci na diecie bezglutenowej, a dodatkowo na bezmlecznej, bez jajek czy kakao, wszyscy lepiliśmy pierniki w wersji dla alergika: bez kakao, mleka i jaj. Z 2 kilogramów ciasta przygotowaliśmy kilkaset pierniczków. Gdy stygły, dekorowaliśmy je lukrem białym i z barwnikami, bakaliami i orzechami, cukrowymi posypkami. Wiele pierniczków nie doczekało dekoracji, ale w mig znikały też te udekorowane. To, co udało się ustrzec przed pyszną degustacją :), dzieci na tackach wzięły do domu.
Jak zawsze na eventach u Bezglutenowej Mamy, także przed Bożym narodzeniem w Lesznie stoły uginały się od bezglutenowych smakołyków. Uczestnicy próbowali wytrawnych przekąsek, ale również pożywnych produktów (pasztet, hummus, świeże warzywa) i oczywiście słodyczy (gotowe gofry bezglutenowe, bezglutenowe pierniczki norymberskie, ciasteczka). Na degustacji znalazły się produkty znane, ale i takie, które dopiero w 2018 r. pojawią się na polskim rynku (m. in. gotowe gofry bezglutenowe Schaer). Nie zabrakło nam również bezglutenowej kawy INKI.
Kulminacyjnym punktem Mikołajek z Bezglutenową Mamą były mikołajkowe paczki bezglutenowe. Wszyscy uczestnicy imprezy (dzieci i dorośli na diecie bezglutenowej) otrzymali obfite paczki, pełne rozmaitych produktów.
W paczkach od Bezglutenowej Mamy, wręczanych w tym roku w w czasie mikołajkowych warsztatów w Lesznie, znalazły się produkty od zaprzyjaźnionych firm (zawartość paczek różniła się m. in. z uwagi na alergeny): Dr Schaer, Glutenex, Incola, Profi, Nik-Pol, Supermarket Piotr i Paweł, Balviten, Popcrop, Bakra, Bezgluten, DenverFood, Tygryski, Piekarnia Bezglutenowa PUTKA. Dziękujemy, paczki dla dzieci i dorosłych były naprawdę bogate :).
Każdego roku zachęcam, abyście samodzielnie przygotowywali bezglutenowy zakwas z buraków. Jeśli jednak z różnych względów trzeba skorzystać z gotowego zakwasu do wigilijnego barszczu, musi on być bezpieczny w diecie bezglutenowej, jak np. barszcz firmy KINGA. Taki barszcz otrzymali wszyscy uczestnicy pierniczkowych warsztatów w Lesznie.
Na kulinarne warsztaty bezglutenowe w Lesznie zaprosili nas Prezydent Miasta Leszna Łukasz Borowiak oraz Biuro Pełnomocnika ds. Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi, a także Wydział Spraw Obywatelskich Urzędu Miasta Leszna. Bezglutenowa Mama składa serdeczne podziękowania Stowarzyszeniu ECHO w Lesznie, które ugościło nas w swoich przytulnych wnętrzach.
KOMENTARZE