Blog

Bezglutenowe pączki z thermomixa - na warsztatach kulinarnych w górach

30/01/2023

Bezglutenowe pączki z thermomixa - na warsztatach kulinarnych w górach

30/01/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pyszne pączki na bezglutenowych warsztatach kulinarnych

To była jednomyślna decyzja. Wszystkie rodziny postanowiły, że na bezglutenowych warsztatach kulinarnych w pensjonacie Moje Tatry chcą nauczyć się smażyć pączki. Bo bezglutenowe pączki, takie puszyste, z dodatkiem ulubionego nadzienia, na bazie dozwolonych składników (np. mleko bez laktozy), świeże, smażone na świeżym tłuszczu to wciąż w Polsce rarytas. 

Dlatego w piątek, gdy tylko dotarłam do pensjonatu, wszyscy zakasali rękawy: dzieci i dorośli. Było dużo radości i zabawy, bo pracowaliśmy ramię w ramię. Ponieważ zepsuł się mikser, powstały pączki bezglutenowe z thermomixa (lub z lidlomixa, bo ciasto powstaje w ten sam sposób).

Można powiedzieć, że to były pączkowe, bezglutenowe warsztaty kulinarne :) Zobaczcie, jak to wszystko wyglądało i zachęcam do wypróbowania przepisu na pączki bezglutenowe z thermomixa - z dowolnym nadzieniem.


Na bezglutenowych warsztatach kulinarnych pracowaliśmy na tym przepisie na pączki


Ciasto z thermomixa na pączki bez glutenu

Bezglutenowe warsztaty kulinarne z Bezglutenową Mamą rządzą się swoimi prawami: otóż zawsze pracujemy na składnikach, które są dozwolone dla wszystkich uczestników. Tym razem musieliśmy wykluczyć laktozę, ale to żaden kłopot w przypadku pączków bezglutenowych. Masło i mleko bez laktozy są bowiem powszechnie dostępne.

Wybrałam mój najnowszy przepis: bezglutenowe pączki z mleczną czekoladą i migdałami, na bazie całych jaj, a nie tylko żółtek. Ciasto przygotowaliśmy w thermomixie: wystarczyło włożyć wszystkie składniki i wyrabiać przez 5 minut w programie Ciasto. 


Ciasto z thermomixa na pączki bez glutenu
z thermomixa paczki bezglutenowe warsztaty

Składniki na pączki bezglutenowe z thermomixa

  • około 280 g mieszanki chlebowej (użyłam Mix for Bread marki Schär)
  • 16 g suszonych drożdży bez glutenu
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • około 170 ml mleka
  • 30 g masła
  • skórka z wyparzonej cytryny
  • 30 g skruszonej czekolady bez glutenu

Jak w thermomixie wyrobić ciasto na pączki bezglutenowe?

  • Do naczynia miksującego włóż mokre składniki (jajka, mleko, miękkie masło)
  • Wsyp mąkę, sól, cukier drożdże, skórkę cytrynową
  • Wyrabiaj 5 minut w programie Ciasto
  • Mokrą dłonią sprawdź konsystencję: jeśli ciasto jest płynne, dodaj 20-30 g mąki i wyrób w tym samym programie 1 minutę (zobacz to na filmiku powyżej)
  • Przełóż ciasto do miski posmarowanej olejem i przykryj folia spożywczą
  • Odstaw na około 20-30 minut, aż stanie się puszyste i porowate (zdjęcie obok)
bezglutenowe pączki mix b schaer

Lepienie pączków jest dziecinnie proste, na warsztatach kulinarnych robiły to dzieci :) 

Nadziewanie i formowanie

  • 30 g czekolady skrusz w młynku do kawy lub drobno posiekaj
  • W szerokim rondlu rozgrzej na małym ogniu 1,5 litra oleju
  • Na stole rozłóż arkusz papieru do pieczenia i posmaruj go olejem
  • Natłuść dłonie i podziel ciasto (na wadze lub "na oko") na 8-10 porcji
  • Z każdej porcji uformuj dłońmi kulkę, palcem zrób wgłębienie i nałóż czekoladę
  • Palcami zamykaj kulkę (jak na zdjęciach i filmiku)
pączki bezglutenowe z thermomixa schar

Rośnięcie i smażenie pączków z thermomixa

  • Ponownie uformuj ładną kulkę, ułóż na papierze, złączeniem do dołu
  • Te pączki bezglutenowe z thermomixa mają dużo drożdży, więc kilka minut po uformowaniu będą gotowe do smażenia; dlatego nie czekaj zbyt długo z wstawieniem na ogień garnka z olejem
  • Sprawdź, czy olej jest wystarczająco rozgrzany: wrzuć do rondla kawałeczek ciasta; jeśli szybko wypłynie, to czas smażyć pączki
  • Smaż je z obu stron na małym ogniu na złoty kolor
  • Gotowe pączki wyłóż na metalową kratkę, by ociekły z tłuszczu i ostygły
  • Możesz udekorować je płynną czekoladą, lukrem lub najprościej: posypać cukrem pudrem
  • Nie należy kroić gorących pączków bezglutenowych, gdyż nabiorą "wtórnego zakalca", staną się gumowate
jak zrobić w thermomixie paczki bezglutenowe

Bezglutenowe warsztaty kulinarne mają ważną zasadę: zjadamy wszystko, co zrobimy :) Tutaj nie trzeba było nikogo zachęcać do uczty. Bezglutenowe pączki z thermomixa zniknęły w mig. 

Powiem jeszcze jedno: na styczniowych warsztatach bezglutenowych w pensjonacie Moje Tatry były głównie rodziny niedawno zdiagnozowane, dopiero uczące się diety bezglutenowej. I wszyscy zgodnie orzekli, że te paczki bezglutenowe smakują identycznie, jak pszenne! To m. in. zasługa sprawdzonej mieszanki Mix B - Bread Mix Schär, która gwarantuje wypieki identyczne jak pszenne. 


Poznajcie inne przepisy bezglutenowe na Tłusty Czwartek


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się