- Mamo, czy w czwartek dasz mi do szkoły bezglutenowego pączka? – pytanie Zosi przypomniało mi, że przecież za dwa dni koniec karnawału! Dzień na jedzenie słodyczy przypada u nas w soboty, ale tłusty czwartek bez pączków? Nie…. Tradycja to tradycja. W minionych latach zamawiałyśmy pączki w jednej z firm, ale nie były zachwycające (było to w 2013 r.).
Nie istniała też wtedy piekarnia Putka Bez Glutenu ani Sweet-Fit, które na cały kraj wysyłają pączki bez glutenu, skrobi pszennej, laktozy, mleka, oleju palmowego, keto itd.
Czas więc podjąć wyzwanie i przygotować domowe pączki bezglutenowe! Mam sprawdzony przepis, jest genialny! Pod warunkiem, że zadbasz o konsystencję ciasta - nie może być zbite i gliniaste, tylko elastyczne.
Te duże pączki bezglutenowe kosztują tylko 4 zł za sztukę, z podanych składników usmażysz 15 pączków (lub 20 mniejszych).
UWAGA: zerknij też na przepis na ekspresowe pączki bezglutenowe, bez nadzienia, z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Na blogu mam również rewelacyjny przepis na puszyste, wegańskie pączki bezglutenowe (link poniżej w artykule).
Możesz zrezygnować z łuski babki jajowatej, wtedy daj mniej mleka, w sumie około 250 ml. Jednakże dodatek łuski sprawia, że paczką są jeszcze bardziej puszyste.
Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj je z łyżką mixu i 3 łyżkami letniej wody (odejmij je z podanej gramatury składników), odstaw na około 10 minut, aż rozczyn urośnie, spieni się.
Miskę przykryj bawełnianą ściereczką, odstaw ciasto na około 30 -45 minut do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
Aby pączki lepiej wyrosły, możesz blachę z pączkami ustawić przy grzejniku lub w innym ciepłym miejscu.
Usmażone (a nawet udekorowane) pączki możesz zamrozić Odmroź je w dowolnej chwili – wystawiając 2-3 godziny wcześniej z zamrażarki lub podpiekając w piekarniku, w 180 stopniach przez 7-8 minut.
Jeśli nie planujesz smażyć domowych, może kupić gotowe pączki bezglutenowe. Dziś - 2024 r. - oferuje je kilkanaście piekarni bezglutenowych w Polsce, i to zarówno stacjonarnie, jak i wysyłkowo.
Piekarnia Sweet-Fit ma nie tylko klasyczne pączki bezglutenowe, ale dodatkowo można wybrać wegańskie, bezmleczne, keto, pieczone, bez cukru. Z kolei Putka Bez Glutenu tradycyjnie oferuje kilka smaków, w tym roku nowością jest pączek ze słonym karmelem.
Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)
👇👇👇👇👇👇👇👇