Blog

31

Bezglutenowe pączki na tłusty czwartek

25/02/2014

Bezglutenowe pączki na tłusty czwartek

25/02/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ


Hit Internetu: bezglutenowe pączki na Tłusty Czwartek! Za 4 zł sztuka!

- Mamo, czy w czwartek dasz mi do szkoły bezglutenowego pączka? – pytanie Zosi przypomniało mi, że przecież za dwa dni koniec karnawału! Dzień na jedzenie słodyczy przypada u nas w soboty, ale tłusty czwartek bez pączków? Nie…. Tradycja to tradycja. W minionych latach zamawiałyśmy pączki w jednej z firm, ale nie były zachwycające (było to w 2013 r.).

Nie istniała też wtedy piekarnia Putka Bez Glutenu ani Sweet-Fit, które na cały kraj wysyłają pączki bez glutenu, skrobi pszennej, laktozy, mleka, oleju palmowego, keto itd.

Czas więc podjąć wyzwanie i przygotować domowe pączki bezglutenowe! Mam sprawdzony przepis, jest genialny! Pod warunkiem, że zadbasz o konsystencję ciasta - nie może być zbite i gliniaste, tylko elastyczne. 

Te duże pączki bezglutenowe kosztują tylko 4 zł za sztukę, z podanych składników usmażysz 15 pączków (lub 20 mniejszych).

UWAGA: zerknij też na przepis na ekspresowe pączki bezglutenowe, bez nadzienia, z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Na blogu mam również rewelacyjny przepis na puszyste, wegańskie pączki bezglutenowe (link poniżej w artykule).

Ostatnie wolne miejsca na najdłuższe w Polsce kolonie Bezglutenowe 2024! Zapisz się jeszcze dziś!

Składniki 15 dużych pączków

Możesz zrezygnować z łuski babki jajowatej, wtedy daj mniej mleka, w sumie około 250 ml. Jednakże dodatek łuski sprawia, że paczką są jeszcze bardziej puszyste.

Poznaj przepis na wegańskie pączki bezglutenowe puszyste i pyszne!

Składniki dodatkowe (nadzienie i dekoracja)

  • 300 g twardej marmolady
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ( lub 300 g na lukier)
  • 3 l oleju do smażenia
  • opcjonalnie kilka migdałów lub 30 g płatków migdałowych

Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj je z łyżką mixu i 3 łyżkami letniej wody (odejmij je z podanej gramatury składników), odstaw na około 10 minut, aż rozczyn urośnie, spieni się. 

Wykonanie ciasta

  • wszystkie składniki mają mieć pokojową temperaturę
  • ciasto możesz wykonać w thermomixie (wyrabiaj 5 minut/obroty Ciasto) lub mikserem
  • mix wymieszaj z suszonymi drożdżami i łuską babki jajowatej, następnie dodaj sól
  • cytrynę umyj, wyparz, osusz i zetrzyj skórkę
  • wyciśnij do miseczki sok
  • mikserem utrzyj żółtka z jajkiem i z cukrem
  • do jajek z cukrem dodawaj porcjami suche składniki, a także mleko, alkohol, skórkę i sok z cytryny
  • ciasto na pączki bezglutenowe wyrabiaj mikserem (haki) przez około 5 minut, pod koniec dodaj roztopione masło
  • ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję, nie może być zbite i gliniaste; w razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka lub mąki i wyrób je ponownie

Miskę przykryj bawełnianą ściereczką, odstaw ciasto na około 30 -45 minut do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. 

prosty przepis na pączki bezglutenowe

Formowanie pączków bezglutenowych

  • na stole lub blaszce z piekarnika rozłóż papier do pieczenia i dodatkowo posmaruj go olejem.
  • gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je w misce i odgazuj. Ma być mięciutkie i klejące. To gwarancja, że paczki będą puszyste.
  • dłońmi natłuszczonymi olejem odrywaj kawałek ciasta i formuj w dłoniach kulkę
  • do każdej kulki nałóż porcję marmolady i zalep brzegi, ponownie uformuj kulkę
  • jeśli chcesz przygotować idealne pączki bezglutenowe z nadzieniem, najlepiej użyj twardej marmolady bezglutenowej. Dżem lub powidła są zbyt rzadkie i mogą wypłynąć lub rozmoczyć ciasto
  • ulepione pączki bezglutenowe posmaruj olejem i przykryj folią spożywczą, by nie wysychały w trakcie rośnięcia. Zostaw je na 15-30 minut – aż wyraźnie się powiększą.
  • W tym czasie zacznij nagrzewać olej w szerokim rondlu. Oleju ma być dużo – około 10 cm od dna

Aby pączki lepiej wyrosły, możesz blachę z pączkami ustawić przy grzejniku lub w innym ciepłym miejscu.

Jak smażyć pączki bezglutenowe? Wskazówki

  • jak sprawdzić, czy olej do smażenia pączków ma odpowiednią temperaturę? Oderwij kawałek ciasta od pączka i wrzuć na tłuszcz. Gdy od razu wypłynie, olej jest gotowy
  • pączki wrzucaj na olej tą stroną, która była na górze podczas wyrastania. Spodnia część, która dotykała płaskiego stołu, podrośnie na rozgrzanym oleju i również się zaokrągli
  • pączki bezglutenowe smaż partiami po kilka sztuk. Czas smażenia zależy temperatury oleju, wielkości palnika, szerokości garnka itp.
  • smaż je na małym ogniu, z każdej strony po kilka minut
  • pierwsza partia pączków smaży się zawsze chwilę dłużej
  • usmażone pączki bezglutenowe układaj metalowej kratce
  • dekoruj pączki, gdy wystygną – cukrem pudrem, lukrem, posypkami itp.

Usmażone (a nawet udekorowane) pączki możesz zamrozić Odmroź je w dowolnej chwili – wystawiając 2-3 godziny wcześniej z zamrażarki lub podpiekając w piekarniku, w 180 stopniach przez 7-8 minut.

gdzie kupić gotowe pączki bezglutenowe

Gdzie kupić gotowe pączki bezglutenowe?

Jeśli nie planujesz smażyć domowych, może kupić gotowe pączki bezglutenowe. Dziś - 2024 r. - oferuje je kilkanaście piekarni bezglutenowych w Polsce, i to zarówno stacjonarnie, jak i wysyłkowo.

Piekarnia Sweet-Fit ma nie tylko klasyczne pączki bezglutenowe, ale dodatkowo można wybrać wegańskie, bezmleczne, keto, pieczone, bez cukru. Z kolei Putka Bez Glutenu tradycyjnie oferuje kilka smaków, w tym roku nowością jest pączek ze słonym karmelem. 

  • piekarnia Sweet-Fit z Białegostoku
  • nie-cukiernia Fit Cake Leszno (Wielkopolska)
  • piekarnia WOLNA w Poznaniu
  • cukiernia bezglutenowa Vaniliowa spod Poznania
Gdzie kupić gotowe pączki bezglutenowe?

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                                  👇👇👇👇👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to
przepis na najlepsze pączki bezglutenowe tanio
jak zrobić pączki bezglutenowe jak pszenne?

KOMENTARZE (31)

Mama dziecka z celiakią 08/02/2024 17:10
Ciasto, mimo propozycji wyszło mi bardzo klejące i rzadkie. Co zrobić? :( Dzieciaczki czekają na pączki, a ja nie wiem jak uratować ciasto. Nie miałam babki, zmniejszyłam ilość mleka :( wWszystko w temperaturze pokojowej.
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 22:51
Strasznie mi przykro... Zwłaszcza, że dzieci czekały na pączki ... To mój najlepszy przepis, jest dopracowany, ale jak często podkreślam, proporcje płynów trzeba indywidualnie dozować za każdym razem, bo bezglutenowe mixy i mąki jednorodne za każdym razem inaczej chłoną płyny.... Wystarczyło w tej sytuacji dodać 2-3 łyżki mąki, by nieco zagęścić ciasto. Trzymam kciuki za kolejne próby, nie poddawaj się :)
Mimika 07/02/2024 16:07
A ja mam pytanie bo czytam któryś raz i wody nie widzę w składnikach- czy to chodzi o mleko tylko jest błąd?
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 22:54
Bardzo Ci dziękuję, już poprawiłam w tej poradzie wodę na mleko :) Zazwyczaj używam łuski babki jajowatej w przepisach na pieczywo i tam się dodaje wodę, więc z rozpędu i tu napisałam o wodzie :) Jeszcze raz dziękuję :)
Estera 06/02/2024 15:26
A ja mam pytanie, jeśli nie używam babki jajowatej to mam ekstra dodać jeszcze wody te 250 ml? Bo w składnikach chyba wody nie ma (albo jestem ślepa 😅)jest mleko, a potem w przypisie jest, że jak się nie daje babki jajowatej to mniej wody dodać? Trochę zgłupiałam, będę robić pierwszy raz 😄
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 23:02
najmocniej Cię przepraszam :( Ta woda pojawiła się omyłkowo, czeski błąd, już poprawiłam - chodziło oczywiście o mleko..... generalnie jak nie dajemy łuski, to zmniejszamy porcję wody/mleka :) Dziękuję za wyłapanie tej nieścisłości i jeszcze raz przepraszam, zachęcam do kolejnych wypieków :)
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 23:02
najmocniej Cię przepraszam :( Ta woda pojawiła się omyłkowo, czeski błąd, już poprawiłam - chodziło oczywiście o mleko..... generalnie jak nie dajemy łuski, to zmniejszamy porcję wody/mleka :) Dziękuję za wyłapanie tej nieścisłości i jeszcze raz przepraszam, zachęcam do kolejnych wypieków :)
Monik 05/02/2024 22:22
Cześć, czy można pominąć spirytus, chciałabym przygotować paczki dla malutkich dzieci ;)
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 22:44
Rozumiem Twoje obawy, ale naprawdę nie bój się spirytusu :) On wyparuje w 100%, a dzięki jego obecności pączki nie wchłoną tyle tłuszczu, więc będzie zdrowiej :)
Ania 31/01/2024 23:01
Mam pytanie co do mąki. Czy któraś z mąk Schär się również sprawdzi w tym przepisie? :)
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 22:43
Tak - mąka chlebowa Mix B - Bread Mix :)
JoannaMN 24/01/2024 19:49
Proszę o informację czy zamiennie można zastosować mąkę Schär mix B?
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 22:54
no jasne, pewnie :)
Ania 22/01/2024 13:29
Bezglutenowa mamo !Jak my cie bardzo kochamy za te pyszności ❤️
Reeds 20/01/2024 13:21
Czy pączki można upiec w piekarniku zamiast w oleju?
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 22:28
Jasne, robiłam takie eksperymenty, na pewno jest zdrowiej, choć pączki będą smakować bardziej jak drożdżówki, ale udekorowane lukrem zachwycą każdego :)
Natalia 10/01/2024 10:05
A mam pytanie, w którym momencie dać marmoladę ? przed smażeniem czy po ?
Bezglutenowa Mama 19/01/2024 08:21
Masz rację Natalia, nie było to doprecyzowane. Już dopisałam :) Po uformowaniu dodajemy marmoladę, zaklejamy ciastem i zostawiamy do rośnięcia :)
Natalia 30/01/2024 09:18
Dziękuję :)
Mama Henia 11/03/2023 10:19
Paczki pycha! Ciasto trzeba robić trochę na wyczucie i cierpliwie czekać aż urośnie. Wyszły identyczne jak glutenowe. Dzisiaj robię drugi raz 😁
Bezglutenowa Mama 13/03/2023 08:16
Miód na moje serce :) To dla mnie zawsze wielka radość, gdy mamy są zadowolone z przepisów, a dzieci - z efektów :)
Kalina 16/02/2023 13:47
Witam serdecznie!!!!!!!!!!!! Zrobiłam sobie kilka lat temu bezglutenowe pączki metodą na oko i były wspaniałe, ale już po raz drugi i kolejny mi nie wyszły... Dzisiaj otworzyłam twój przepis i postanowiłam je zrobić. Bez wyrastania, bo mi się spieszyło... CUDOWNIE MIĘCIUTKIE I PYSZNE!!!!!! Polecam ten przepis wszystkim bezglutenowcom :) :) :)
Bezglutenowa Mama 18/02/2023 16:07
Kalino, świetnie, że po przerwie podjęłaś próbę i od razu sukces :)
Sylwia 15/02/2023 12:14
My na diecie jesteśmy od lipca i cały czas się uczymy. Serdeczne dzięki za super przepisy, bardzo ułatwiają nam życie codzienne.
Bezglutenowa Mama 15/02/2023 20:41
Witajcie w bezglutenowej rodzinie :) Bardzo się cieszę, że moje przepisy i porady są pomocne :) Zapraszam częściej na portal :)
Agnieszka 09/02/2023 21:50
Bardzo chce skorzystać z Pani przepisu na te pączusie ale mam pytanie, co mogę dać zamiast masła? Oprócz glutenu naszym wrogiem jest także kazeina, więc masło nawet ghee odpada, czy w grę wchodzi jakis olej ,np rafinowany kokos??
Bezglutenowa Mama 15/02/2023 20:40
Sprawdzi się wegańska margaryna :)
Renata 06/02/2023 04:38
Ja mam pytanie. Czy takie drożdże świeże są bezglutenowe? Uczę się tego wszystkiego dopiero, bo mam wnuka z celiakią i staram się żeby mógł u mnie zjeść coś domowego ze słodkości.
Bezglutenowa Mama 08/02/2023 09:43
Renato, jesteś kochana :), że tak starasz się dla wnuka :) Oczywiście - drożdże świeże ze sklepu zawsze są bezglutenowe :) Powodzenia, niech wyjdą Ci pyszne pączki bezglutenowe :)
zozo 21/01/2023 21:27
pierwszy raz w życiu robiłam pączki (jakiekolwiek) i wyszły mi za 1 razem rewelacja. Bardzo prosty przepis, gwarantujący pełny sukces, polecam!
Bezglutenowa Mama 22/01/2023 12:19
Gratulacje!!!! Nawet nie wiesz, jak bardzo się cieszę!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się