Blog

Takich nie kupisz: bezglutenowe pączki z mleczną czekoladą i migdałami

22/01/2023

Takich nie kupisz: bezglutenowe pączki z mleczną czekoladą i migdałami

22/01/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 75 minut
Poziom Średnio łatwe
Budżet Tanie

Są boskie! Bezglutenowe pączki z mleczną czekoladą...

Jesteś na diecie bezglutenowej i martwisz się o pączki bezglutenowe na Tłusty Czwartek? Głowa do góry, z moim przepisem i filmikiem (poniżej) Ci się uda, a na dodatek nie zmarnujesz żadnych składników, bo to pączki bezglutenowe na całych jajkach, a nie tylko na żółtkach. Zaoszczędzisz też  na gotowych wypiekach, one nie są tanie!

Oto prosty przepis na bezglutenowe pączki z mleczną czekoladą i migdałami. Będzie prosty pod warunkiem, że najpierw przeczytasz poradnik (link poniżej). Oczywiście możesz użyć jakiegokolwiek innego, gęstego  nadzienia: marmolady, powideł, a nawet masy makowej - co kto lubi i może.

Mam celiakię od 1979 r. i wiem jedno: nigdzie nie kupisz pączków o tak idealnym składzie jak domowe, smażonych w świeżym oleju. Mam na blogu wiele przepisów na pączki bezglutenowe, chrusty i oponki na Tłusty Czwartek, ale ten jest najnowszy i ... najlepszy dla dzieci!  Gdy wczoraj usmażyłam dwie porcje, pączki bezglutenowe z mleczną czekoladą i migdałami zniknęły w godzinę! Takich mam łakomczuchów w domu :) 

Rady i wskazówki: jak usmażyć puszyste pączki bezglutenowe?

Składniki (8-10 sztuk)

  • około 280 g mieszanki chlebowej (użyłam Mix for Bread marki Schär)
  • 16 g suszonych drożdży bez glutenu
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • około 170 ml mleka
  • 30 g masła
  • skórka z wyparzonej cytryny
  • 30 g skruszonej czekolady bez glutenu


Prosty przepis na szybkie pączki bezglutenowe na ziemniakach

Dekoracje

  • 50 g mlecznej czekolady bez glutenu
  • 50 g mąki migdałowej bezglutenowej lub migdałów zmielonych w młynku do kawy
  • inne, np. lukier, posypka cukrowa, płatki migdałowe, gotowe ozdoby
pączki bezglutenowe z mleczna czekoladą i migdałami

Wykonanie ciasta

  • mleko z masłem podgrzej, ma być letnie
  • mix B wymieszaj z cukrem, drożdżami, solą i skórką
  • wbij jajka
  • wlewaj mleko i miksuj ciasto około 5 minut (haki)
  • sprawdź konsystencję: jeśli jest gliniaste i zbite, dodaj kilka łyżek mleka; jeśli zbyt płynne, wsyp 1-2 łyżki mixu (do konsystencji widocznej na filmiku)

Przykryj miskę i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma stać się puszyste i porowate, jak na zdjęciu powyżej.

pączki bezglutenowe z mleczna czekoladą

Formowanie pączków

  • 30 g czekolady skrusz w młynku do kawy lub drobno posiekaj
  • w szerokim rondlu rozgrzej 1,5 litra oleju
  • na stole rozłóż arkusz papieru do pieczenia i posmaruj go olejem
  • natłuść dłonie i podziel ciasto (na wadze lub "na oko") na 8-10 porcji
  • z każdej porcji uformuj dłońmi kulkę, palcem zrób wgłębienie i nałóż czekoladę
  • palcami zamykaj kulkę (jak na zdjęciach i filmiku)

W czasie nabierania ciasta, formowania i lepienia pączków dbaj, by dłonie były cały czas tłuste. Unikniesz przyklejania się ciasta do palców.

pączki bezglutenowe z mleczna czekolada i migdałami

Smażenie pączków bezglutenowych

  • ponownie uformuj ładną kulkę, ułóż na papierze, złączeniem do dołu
  • te paczki bezglutenowe z mleczną czekoladą mają dużo drożdży, więc kilka minut po uformowaniu będą gotowe do smażenia
  • sprawdź, czy olej jest wystarczająco rozgrzany: wrzuć do rondla kawałeczek ciasta; jeśli szybko wypłynie, to czas smażyć pączki
  • smaż je z obu stron na małym ogniu na złoty kolor
  • gotowe pączki wyłóż na metalową kratkę, by ociekły z tłuszczu i ostygły
domowe pączki bezglutenowe z mleczną czekoladą

Dekorowanie pączków

  • 50 g mlecznej czekolady pokrusz i wsyp do miseczki
  • do większej miseczki nalej wrzątek, wstaw tam czekoladę (jak na filmiku)
  • mieszaj chwilę, aż czekolada się rozpuści
  • nakładaj czekoladę na paczki, posypuj mąką migdałową
  • gotowe, smacznego!

Bezglutenowe pączki z mleczną czekoladą i migdałami można mrozić. Szczegóły - w moim poradniku o pączkach (link na samej górze)

Świeże czy mrożone?

Bezglutenowe pączki z mleczną czekoladą i migdałami zachowują świeżość przez cały dzień. Można je mrozić lub przechowywać 1-3 dni w temperaturze pokojowej.  

By odzyskały puszystość i lekkość, wystarczy je podpiec około 10 minut w 160 stopniach C, razem z dekoracją (i po ostudzeniu zapakować dziecku do śniadaniówki). Z kolei zamrożone pączki bezglutenowe trzeba podpiekać nieco dłużej (około 15 minut).

Najlepiej wyjąc je z zamrażarki około godzinę przed jedzeniem, a potem podpiec 10 minut. Obie metody są skuteczne :) Smacznego :) 

Świeże czy mrożone?

Cieszę się z tego przepisu, bo to moja pierwsza receptura na domowe pączki bezglutenowe na bazie całych jajek, a nie tylko żółtek. Standardowo na pół kilograma mąki potrzeba 8 żółtek, a potem jest  kłopot, co zrobić z tyloma białkami. Można je zamrozić lub upiec tort bezowy, ale nie zawsze jest na to czas i chęci, prawda?

Dlatego opracowałam przepis na domowe pączki bezglutenowe z całych jajek. Są identycznie puszyste, lekkie, pyszne, jak te na samych żółtkach. Zachęcam do spróbowania!


Tutaj można zamówić gotowe pączki bezglutenowe z piekarni Putka Bez Glutenu


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się