Gdy Bezglutenowa Mama była dzieckiem na diecie bezglutenowej, mogła pomarzyć o bezglutenowym Tłustym Czwartku. A bezglutenowe oponki? Oglądałam je tylko na wystawach cukierni…. Teraz czas to nadrobić! Kilka dni przed tym słodkim świętem polecam najnowszy przepis bezglutenowy bez mixów, wyłącznie na bazie mąk jednorodnych. To bezglutenowe oponki z mąk jednorodnych. Ich zaletą jest fajny skład, szybkość wykonania i cudowny smak. Jeśli choć raz przygotujecie bezglutenowe oponki z mąk jednorodnych przekonacie się, że mixy wcale nie są absolutnie niezbędne w szafce osoby z celiakią. A przy okazji zerknijcie na inne moje przepisy na bezglutenowy Tłusty Czwartek.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zagnieć je w misce, następnie rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm na stolnicy podsypanej mąką bezglutenową. W szerokim garnku rozgrzej olej. Szklanką wycinak krążki, a następnie kieliszkiem wydrążaj środki. Gdyby ciasto lepiło się, dosyp jeszcze trochę mąki owsianej i ponownie zagnieć ciasto. Uformowane oponki bezglutenowe przykryj, aby nie wysychały w oczekiwaniu na smażenie. By sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący, wrzuć kawałeczek ciasta – jeśli od razu wypłynie na powierzchnię, to można smażyć oponki.
Bezglutenowe oponki bez mixów smaży się tak samo, jak tradycyjne: z obu stron na złoty kolor. Do rondla wrzuć tylko tyle oponek, by zmieściły się w jednej warstwie. Usmażone oponki bezglutenowe układaj na talerzu z papierem do pieczenia, by odsączyć je z tłuszczu. Gdy ostygną udekoruj je cukrem pudrem. Oponki bezglutenowe z mąk jednorodnych dość szybko czerstwieją. Można je zamrozić po ostudzeniu, a w dowolnej chwili wyjąć je i odmrozić w temperaturze pokojowej lub w piekarniku (180 stopni 7-8 minut).
Bezglutenowe oponki na Tłusty Czwartek można przygotować z mixu bezglutenowego, ale nie wszyscy lubią wypieki z mieszanek. Dlatego stworzyłam bezglutenowe oponki nie z mixów, tylko z mąk jednorodnych. Ich skład jest prosty, choć przepis wymaga zakupienia kilku rodzajów mąk bezglutenowych. Najczęściej jednak takie mąki są w szafkach osób, które starają się unikać mixów bezglutenowych. Oponki bezglutenowe z mąk jednorodnych są bardziej zbite, ale równie pyszne. I choć dość szybko czerstwieją, szybko odzyskują świeżość. Wystarczy je odpiec przez 3-4 minuty w piekarniku, w 180 stopniach C i znów cieszyć się ich smakiem. Na pewno docenią je dorośli i dzieci z celiakią. Smacznego! A jeśli szukasz przepisu na bezglutenowe oponki dla alergika – KLIKNIJ.