INCOLA wprowadziła właśnie cztery nowe produkty bezglutenowe, które szybko zdobyły ciekawość i zaufanie u konsumentów: chleb tostowy, bułki do pity, spody do pizzy i crunchy 4 ziarna z truskawkami. Są dostępne w sklepach internetowych i stacjonarnych eko, w sklepach firmowych Incoli KLIK, a także w Auchan – tam trafiły bezglutenowe bułki do pity. Maj to międzynarodowy miesiąc celiakii i diety bezglutenowej – nic dziwnego, że producenci rozpieszczają nas nowościami.
Moim zdaniem strzałem w dziesiątkę jest wegańska, bezglutenowa bułka do pity, obecnie jedyny taki produkt na rynku (do niedawna bezglutenowe bułki pita sprzedawał Glutenex – KLIK). Puszysta, jasna, miękka – jak glutenowa. Nie zawiera skrobi ziemniaczanej, mleka, jaj, soi i żadnych alergenów. Można ją faszerować mięsem, warzywami, surówkami – czymkolwiek. Wypełniona smacznym i pożywnym nadzieniem staje się zdrowym, domowym fast-foodem bez glutenu.
Bezglutenowy chleb tostowy to kolejny dobry produkt – male opakowanie sprawia, że w ciągu 1-2 dni zdążysz wykorzystać wszystkie kromki. Jednym z ciekawszych składników są otręby ryżowe, pełne błonnika (6,3 g w 100 g produktu, świetna porcja)) i składników mineralnych. Tutaj alergenem jest białko jaja kurzego. To typowy, bezglutenowy chleb tostowy – lekki i puszysty, który po 2-3 minutach w opiekaczu zamienia się w chrupiące tosty lub grzanki. 200 g chleba kosztuje około 8 zł, czyli tyle, ile 300 – 350 g chleba tostowego bez glutenu innych producentów (w tych chlebach jednak występuje skrobia pszenna i np. mleko).
Pełen błonnika są również crunchy 4 ziarna z truskawkami, stworzone z płatków owsianych, siemienia lnianego, słonecznika i ekspandowanego prosa). Tego crunchy bezglutenowego nie jedz bezkarnie, jeśli dbasz o linię lub masz cukrzycę – syrop ryżowy dodaje produktowi cukru, a proso podnosi indeks glikemiczny.
Bezglutenowe spody do pizzy – kolejna nowość Incoli – są jednocześnie wegańskie i nie zawierają żadnych alergenów. Co ważne – w odróżnienia od konkurenta z Balvitenu (300 g w cenie ok 9-11 zł) – nie zawierają również skrobi pszennej bezglutenowej. Są gotowe do obłożenia dodatkami i odpieczenia przez około 10 minut. W opakowaniu są 3 prostokątne spody o łączne wadze 230 g – idealnie na kolację dla trójki dzieci. W sklepach internetowych bezglutenowe spody do pizzy z Incoli kosztują od 8,30 zł do 10,50 zł.
Produkty bezglutenowe Incoli nie należą do najtańszych na polskim rynku, ale wyróżnia je nowoczesna technologia oraz surowce: Incola nigdy nie używa w produktach skrobi pszennej bezglutenowej. To skrobia bezpieczna dla osób z celiakią, ale zabroniona w diecie bezglutenowej osób z nietolerancją pszenicy. Produkty Incoli bazują na skrobi tapiokowej, kukurydzianej i ziemniaczanej, w niektórych jest białko jaja kurzego lub mleko (pieczywo). Spora część asortymentu Incoli to produkty jednocześnie bezglutenowe i wegańskie (bułki vitalift superfoods, pita, spody do pizzy, crunchy, chrupaki, chałka zwykła oraz z kawałkami czekolady, wszystkie rodzaje makaronów kukurydziano – ziemniaczanych).
Do wielu produktów jest dodawany zakwas (czasem jest go bardzo dużo w produkcie), który ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. A w bogatej ofercie pieczywa, przekąsek, ciast, makaronów i płatków każdy znajdzie coś dla siebie.
(*) Wpis powstał w współpracy z marką Incola
KOMENTARZE