Blog

Sprawdzony przepis na mrożone spody bezglutenowe do pizzy

14/01/2020

Sprawdzony przepis na mrożone spody bezglutenowe do pizzy

14/01/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy na Instagramie Bezglutenowej Mamy KLIK zapytałam, czy przyda się przepis na mrożone spody do pizzy bezglutenowej, odpowiedź była tylko jedna 😍 Nic dziwnego, bo w e-mailach często pytacie o to, jak zamrozić spody bezglutenowe do pizzy, na bazie których można przygotować szybki i pyszny obiad lub kolację. Przychodzisz do domu, wyjmujesz z zamrażarki pizzę bezglutenową z ulubionymi dodatkami i po 10 minutach chrupiecie ją z porządną porcją warzyw…  Owszem, można kupić w Żabce, w Netto lub Tesco mrożoną pizzę bezglutenową, a w Biedronce – świeżą pizzę gluten-free (i ją sobie zamrozić), ale nie jest to tania przyjemność. Są też dostępne gotowe spody do pizzy bezglutenowej marki Dr. Schär. Ale wyznaję zasadę, że domowe jest zawsze lepsze od kupionego ;) Dlatego poeksperymentowałam i mam przepis na mrożone spody do pizzy bezglutenowej – domowe od początku do końca. Takie spody przygotują również  – w ramach warsztatów – uczestnicy specjalistycznych kolonii bezglutenowych 2020 r. w Kudowie-Zdroju.

Składniki na spody bezglutenowy do pizzy 3 szt

  • 300 g mieszanki mąk bezglutenowych
    np. mix B do pieczywa bezglutenowego
  • płaska łyżeczka soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 200-220 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie: łyżeczka suszonej bazylii
    bez glutenu

Pozostałe składniki na mrożoną pizzę bezglutenową

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • ząbek czosnku
    wyciśnięty przez praskę
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
    bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    bez glutenu
  • 100 g sera
    u nas mozarella w plastrach
  • 100 g szynki bezglutenowej
    lub salami, parówki itp. lub ryba
  • opcjonalnie dowolne, ulubione dodatki
    np. oliwki, cebula, pomidorki, kapary itd.

Jak przygotować spody do bezglutenowej pizzy?

  • wymieszaj mąkę z solą i ziołami
  • drożdże rozpuść w wodzie cukrem i dodaj je do suchych składników
  • ciasto na spody do bezglutenowej pizzy wyrabiaj mikserem (haki) przez około 5 minut, by je dobrze napowietrzyć
  • ciasto ma być gęste i elastyczne, ale nie gliniaste i zbite; gdy jest gliniaste, dodaj parę łyżek wody, a gdy zbyt lejące – 2-3 łyżki mąki
  • przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut
  • w tym czasie przygotuj sos i pokrój dodatki
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • wyrośnięte ciasto podziel na trzy części, każdą rozciągnij w koło lub w podłużny pasek (jak na zdjęciu)
  • aby łatwiej uformować kształt spodu bezglutenowego, nasmaruj ręce olejem
  •  możesz uformować cienki (około 2-3 mm) lub gruby (0,5 – 0,7 mm) spód, w zależności od upodobań
  • zostaw spody do wyrośnięcia na około 15 minut, a piekarnik nastaw na 225 stopni C
  • piecz spody przez około 7-10 minut
  • wystaw blachę z piekarnika; gdy spody ostygną, posmaruj je sosem pomidorowym i obłóż dodatkami; ale możesz również zamrozić same spody, bez dodatków
  • bezglutenowe pizze są gotowe do zamrożenia – owiń je delikatnie folią spożywczą, ułóż na deseczce i wstaw do zamrażarki na około 2 godziny
  • gdy chcesz je zjeść, wstaw zamrożone pizze do piekarnika nastawionego na 200 stopni C i piecz – w zależności od grubości ciasta – około 10 minut – do zrumienienia ciasta; sprawdzaj, by dodatki się zbytnio nie przypiekły
  • smacznego!

Gdzie kupić gotową pizzę bezglutenową lub spody do pizzy?

Gorąco Was zachęcam do pieczenia i mrożenia własnych spodów bezglutenowych do pizzy. W wolnej chwili przygotuj na zapas trzy lub sześc pizz, zamroź je, a w razie potrzeby odpiecz je przez 10 minut w piekarniku, w 180 stopniach.

Jeśli z różnych względów nie upieczesz własnej pizzy bezglutenowej, i tak warto mieć w zamrażarce mały zapas. Gdzie kupić mrożoną pizzę bezglutenową? Szukajcie jej w Carrefour, Intermarche, w Netto, w Żabce, w Auchan oraz w Lidlu – w sezonowej ofercie. W Carrefour, Intermarche i Auchan znajdziecie też gotowe spody do pizzy Dr. Schär o długim terminie ważności. Te własnie spody będziemy testować na feriach bezglutenowych 2020 r. w pensjonacie Moje Tatry, podczas turnusów z Bezglutenową Mamą.  W sklepie internetowym Bavitenu – małe, prostokątne spody. Świeża pizza bezglutenowa Donatello jest dostępna już praktycznie w powszechnej sprzedaży w Biedronce (uwaga, zawiera skrobię pszenną bezglutenową). Przez całą dobę, nie wychodząc z domu możecie też zamawiać mini pizze bezglutenowe Putka Bez Glutenu KLIK. Wiem, że te pizzerki smakują dzieciom nawet bez podgrzania (jako drugie śniadanie do szkoły lub przedszkola), ale ja najbardziej je lubię na ciepło, Zosia i Antek tak samo.

I jeszcze coś – tradycją jest, że na koloniach z Bezglutenową Mamą podajemy pizzę:najczęściej własnej produkcji ;) Tak będzie również na koloniach dla dzieci z celiakią w 2020 r. 

Mini-galeria zdjęć – gotowa pizza bezglutenowa ze sklepu

Zobacz na filmiku, jak Bezglutenowa Mama piecze pizzę bezglutenową bez sera

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się