Blog

Bezglutenowe, jaglane kopytka

01/03/2014

Bezglutenowe, jaglane kopytka

01/03/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kopytka z kaszy jaglanej – bezglutenowe, lekkie pożywne. Brzmi dobrze, tanio i zdrowo? W ramach bezglutenowej kuchni kryzysowej „odkurzyłam” dawny przepis na blogu – na bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej. Powstał wiele lat temu, w ramach zero waste, czyli niemarnowania żywności. Jaglane kopytka bezglutenowe smakują wyśmienicie do obiadu, ale również na deser – z sosem owocowym. Warto odrzucić stereotypy, iż kopytka powstają tylko z ziemniaków 😍 Teraz, gdy w czasie pandemii koronawirusa warto liczyć każdą złotówkę, warto wprowadzić do menu jaglane kopytka bezglutenowe. Można je ulepić z kaszy jaglanej pozostałej z obiadu, nawet z takiej, która przeleżała w lodówce 3 dni. Bez obaw – będzie smacznie i zdrowo. Oczywiście ugotowane kopytka z kaszy jaglanej można przechowywać w lodówce, można mrozić albo podsmażać na maśle. Pycha!

Składniki na kopytka z kaszy jaglanej (porcja dla 2 osób)

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
    bez glutenu
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
    bez glutenu
  • 30 g dowolnej mąki bezglutenowej 
    owsianej, kokosowej, jaglanej, z ciecierzycy, z komosy ryżowej itd.
  • 1 jajko
    lub 2 łyżeczki zaparzonego mielonego siemienia lnianego złotego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczka kurkumy
    bez glutenu
  • 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    do podsypania stolnicy
  • 1 łyżeczka soli i 1 łyżka oleju
    do gotowania kopytek jaglanych

Składniki na kopytka z kaszy jaglanej (porcja dla 2 osób)

  • Jeśli chcesz przygotować wegańskie kopytka bezglutenowe, zalej 1/5 szklanki wrzątku 2 łyżeczki mielonego siemienia i zamieszaj
  • Zblenduj wszystkie składniki (w wersji wegańskiej z siemieniem, w klasycznej – z jajkiem) i zagnieć ciasto na stolnicy posypanej skrobią ziemniaczaną.
  • W garnku zagotuj wodę z łyżeczka soli i łyżką oleju
  • Podziel ciasto na 4-5 części, z każdej zroluj wałek o średnicy około 2 cm. Jeśli będzie się rozwarstwiał, zagnieć go ponownie, lekko podsypując skrobią
  • Każdą rolkę pokrój nożem na plastry o grubości około 2 cm
  • Jaglane kopytka bezglutenowe wrzucaj  pojedynczo do wrzątku, gotuj na małym ogniu około 5 -6 minut
  • Podawaj z sosem pieczeniowym, koperkowym, chrzanowym i każdym innym a także na słodko, z cukrem, masłem i cynamonem lub ze zblendowanymi owocami
  • Te kopytka z kaszy jaglanej doskonale smakują samodzielnie, wyłącznie z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek – u nas króluje Casas de Hualdo ze sklepu Oliwny Raj

Przepis sprzed lat – bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej

Bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej pojawiły się w naszym domu kilka lat tamu za sprawą Ewy, mamy Tymka z celiakią. To Ewa wpadła na pomysł, by nie marnować kaszy jaglanej, która została z obiadu (filozofia zero waste w diecie bezglutenowej i nie tylko pojawiła się w Polsce niedawno, ale przecież polskie mamy znają ją przecież od wieków 🥰). Podzieliła się ze mną pomysłem, a ja ulepiłam kopytka z kaszy jaglanej, amarantusa i mixu. 

  • Hurra, kopytka! – zawołała moja Zosia po powrocie ze szkoły. Rzuciła tornister do pokoiku i bez nawoływania usiadła do stołu.

W ulubionej potrawie wyczuła nutę innego smaku, więc przyznałam się, nie zdradzając rzecz jasna całej receptury:

  • Przez pomyłkę dodałam trochę mąki z prażonego amarantusa.

Ów dodatek nie zniechęcił Zosi, gdyż amarantus jadamy na co dzień w różnej postaci.  Zajadała więc kopytka z kaszy jaglanej ze smakiem, a ja w duchu cieszyłam się z małego oszustwa… Przecież było w dobrej wierze :). Natomiast Antek…. klusek, pierogów ani ziemniaków nie jada. Na jego talerzu znalazła się więc kasza jaglana w naturalnej postaci.

To było dobre 6 lat temu, gdy dopiero stawałam się bezglutenową blogerką i gdy jeszcze nie istniało moje bezglutenowe stowarzyszenie dla osób z celiakią. Teraz „odkurzyłam” przepis – do ciasta na kopytka jaglane wrzuciłam to, co znalazłam pod ręką: złotą mąkę kokosową z SANO Gluten Free i skrobię bezglutenową. Powstały zatem kopytka bezglutenowe bez miksów, pełne białka, błonnika i skrobi – dobroczynnej dla żołądka. Jeśli chcesz, aby kopytka z kaszy jaglanej miały totalnie żółty kolor – zamiast mąki koksowej dodaj np. z ciecierzycy lub jaglaną, dosyp też do ciasta z 1/3 łyżeczki kurkumy.

Kasza jaglana – bezcenna  diecie bezglutenowej

 Przy okazji odświeżenia przepisu na bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej mam kilka porad:

  • osoby z celiakią powinny kupować tylko kaszę wyraźnie oznaczoną jako bezglutenowa lub kaszę bez oznaczenia – ale tylko znanego producenta, który wyraźnie oznacza na etykiecie potencjalne alergeny i nie ma wśród nich glutenu
  • przebieranie zanieczyszczonej kaszy z glutenowych ziaren nie ma sensu – i tak nie usuniesz drobinek glutenu (np. mąki pszennej), które mogły przylgnąć do ziarenek podczas wspólnego pakowania w hali produkcyjnej
  • kasza jaglana jest bardzo cenna w diecie bezglutenowej – to źródło witamin z grupy E oraz B (osoby z celiakią maja często niedobory witamin z grupy B), białka, tłuszczu, żelaza i miedzi; ma działanie rozgrzewające oraz wysuszające błony śluzowe (pomaga w przeziębieniu i katarze) i wpływa na dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci 
  • kasza jaglana ma indeks glikemiczny wyższy niż kasza gryczana czy ryz brązowy, więc u osób z insulinoopornością, nadwagą lub cukrzycą nie powinna gościć na talerzu częściej, niż raz w tygodniu 
  • dzieci z celiakią mają często niski wzrost, dlatego w ich diecie powinny gościć codziennie produkty bogate w białko zwierzęce (jaja, ryby, mięso białe i czerwone) oraz roślinne, m. in. kasza gryczana i jaglana, strączki 
  • kaszę jaglaną można podawać na słodko, a także jako dodatek do zup i wytrawnych obiadów
  • jak gotować kaszę jaglaną? Najpierw przelej ją zimna wodą, potem wrzątkiem, a następnie wsyp do garnka z wrzątkiem i gotuj około 10-15 minut; proporcje wody i kaszy: 2,5:2

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się