Blog

9

Wegańskie bezglutenowe kopytka z batatów

26/01/2018

Wegańskie bezglutenowe kopytka z batatów

26/01/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pytacie czasem o przepis na wegańskie bezglutenowe kopytka, które są miękkie i rozpływają się w ustach. Ponieważ lubię kolory na talerzu, kilka dni temu zrobiłam eksperyment: bezglutenowe kopytka z batatów. Pewien sekretny składnik dodał tej potrawie wykwintności, ale o tym za chwilę. Zapewniam, że to były najlepsze kluski, jakie jadłam! Rozpływają się w ustach i nie dorównują kopytkom z ziemniaków! Wegańskie, bezglutenowe kopytka z batatów doskonale smakują na słodko, ale świetnie komponują się z masłem i roztartym rozmarynem. Mogą być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem. Te wegańskie, bezglutenowe kopytka z batatów nikogo nie zostawią obojętnym. Przetestowałam to podczas obiadu i sesji fotograficznej. Poniżej podaję dwie wersje przepisu: na wegańskie bezglutenowe kopytka z batatów oraz na kopytka z batatów na bazie jajka.

Składniki na 25 kopytek wegańskich

  • 300 g surowych batatów obranych ze skórki
  • 80 g bezglutenowej mąki z tapioki
  • 30 g bezglutenowej kaszy kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli

Potrzebne będą:

  • 1 łyżeczka bezglutenowej mąki
    do podsypania stolnicy
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    lub 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła lub oleju

Składniki na 40 kopytek z jajkiem

  • 500 g surowych, obranych batatów
  • 140 g bezglutenowej mąki ziemniaczanej
  • 40 g bezglutenowej kaszy kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

Potrzebne będą:

  • 1 łyżeczka bezglutenowej mąki do podsypania stolnicy
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    lub 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła lub oleju

Sposób przygotowania

W obu przepisach sposób przygotowania jest identyczny. Surowe i obrane bataty pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na parze lub w małej ilości wody (polecam gotowanie na parze). Ostudź je i połącz z pozostałymi składnikami. Całość zblenduj na jednolitą, gładką masę. Ciasto na bezglutenowe kopytka z batatów nie powinno być gęste ani zbite, ale ma się dać uformować w wałek. W razie wrażenia, że ciasto jest zbyt luźne, dodaj 1-2 łyżeczki bezglutenowej mąki.

Zagotuj wodę z 1/2 łyżeczką soli i łyżką oleju. Na stolnicy obsypanej bezglutenową mąką uformuj z ciasta 2-3 wałki o średnicy około 2 cm. Pokrój je ukośnie na kawałeczki. Gdy woda się zagotuje, delikatnie włóż kopytka do wrzątku. Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyjmij je na talerz i podawaj na obiad lub kolację albo jako samodzielną przekąskę. 

Dodatki do wegańskich bezglutenowych kopytek z batatów

Te kolorowe kopytka smakują dobrze z wieloma dodatkami, nawet z sosem pieczeniowym (co potwierdza glutenowy Daniel). Zwróćcie jednak uwagę, że kopytka z batatów są lekko słodkie – bo przecież powstają ze słodkich ziemniaków. Jeśli więc podacie je z cukrem i roztopionym masłem, na pewno zachwycą dzieci (w ich diecie takie potrawy są dozwolone, ale dorośli raczej niech sobie odpuszczą takie dodatki). Dla mnie prawdziwym odkryciem są bezglutenowe kopytka z batatów, okraszone startym rozmarynem i roztopionym masełkiem… O rozmarynie (roztarłam  go w moździerzu), tym sekretnym składniku, powiedziała mi  Alina, zaprzyjaźniona mama dwójki dzieci na diecie bezglutenowej. Posłuchałam jej i … poległam. Przyznam, że zjadłam pełen talerz tego dania i nie potrzebowałam niczego więcej. 

Gdy dziecko na diecie bezglutenowej nie ma apetytu

Wiem od wielu rodziców, że dzieci na diecie bezglutenowej miewają czasem kłopoty z apetytem. Nie chcą jeść i już, mimo wysiłków mam, babć i cioć. Zachęcam wtedy do urozmaiconego menu, do aktywności fizycznej, do jedzenia posiłków w większym gronie – więcej czytaj TUTAJ. Jednym ze sposób na wzbudzenie apetytu u dzieci z celiakią jest zaskakiwanie ich smakami, zapachami i kolorami na talerzu. Dlatego wegańskie i bezglutenowe kopytka z batatów są idealną propozycją. Te kolorowe, mięciutkie i pyszne kluseczki same proszą, by je zjeść :). Na dodatek bataty to skarbnica składników odżywczych. Mają niski (54) indeks glikemiczny (ważne u dzieci z cukrzycą i celiakią). Zawierają: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarkę, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E (*). Bataty mają korzystny wpływ na wzrok i pamięć, rzadko uczulają.

(*) Źródło: www.poradnikzdrowie.pl

KOMENTARZE (9)

Weronika 07/12/2023 11:59
Dziękuję za informacje:)
Weronika 03/12/2023 14:38
Pani Marto dziękuję za informacje:) Chciałabym jeszcze upewnić się do przygotowania tego dania powinna być KASZA kukurydziana czy KASZKA kukurydziana? Czy w sklepach stacjonarnych można kupić kaszę kukurydzianą? Jeśli tak, gdzie można ją znaleźć?
Bezglutenowa Mama 06/12/2023 12:57
Może być kaszka lub kasza :) Czasem jest na regałach ze zdrową zywnością w Inermarche :)
Weronika 29/11/2023 15:38
Jakiej kaszy użyła Pani do przygotowania tego dania: ugotowanej czy surowej? Czy w sklepach stacjonarnych można kupić bezglutenową kaszę kukurydzianą? Jeśli tak, w jakich można ją znaleźć?
Bezglutenowa Mama 01/12/2023 15:16
Kasza była surowa :) A kaszkę kukurydzianą bezglutenową ma marka Radix Bis, ale jest też polenta lub bezglutenowy kuskus w sklepie JedzBezGlutenu.pl
Marlena 18/02/2019 11:22
Smak super ale ciasto było bardzo lepkie więc poszalałam z ilością dodanej mąki..w efekcie wyszły gnioty! Zamiast poczekać chwilkę aż kaszka napęcznieje i zrobi swoje...oj niby doświadczona kucharka...a takie błędy...ten pośpiech... ;-D
Bezglutenowa Mama 18/02/2019 11:28
Nie przejmuj się :) Wiesz, ile razy ja popełniam takie szkolne błędy? :)
Gosia 28/03/2018 22:47
Muszę spróbować!
Bezglutenowa Mama 29/03/2018 11:16
Polecam, są bardzo delikatne w konsystencji i smaku :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się