Blog

18

Bezglutenowe faworki z wanilią

08/02/2015

Bezglutenowe faworki z wanilią

08/02/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Faworki robiłam raz w życiu, jeszcze jako dziecko, z glutenowej mąki. Nie wyszły mi, bo smażyłam je na patelni, zamiast na głębokim tłuszczu… Teraz, bogatsza w doświadczenia i wiedzę, przygotowałam faworki bezglutenowe, zwane też chrustami bezglutenowymi. Wyszły może nieporadne w kształcie, ale w smaku były idealne! To najlepsze faworki bezglutenowe na świecie! Nie poprzestanę jednak na przepisie z miksu i już jutro zaeksperymentuję z mąkami naturalnymi. A tak na marginesie: używacie nazwy faworki bezglutenowe czy chrusty bezglutenowe?



KLIK KLIK - ruszyły zapisy na specjalistyczne kolonie bezglutenowe 2023!



 

Składniki:

– 250 g bezglutenowej mąki uniwersalnej lub do słodkich wypieków (np Mix C Schar)

– 150 ml gęstej śmietany 18%;

– 10-15 g masła;

– 4 żółtka;

– pół łyżeczki cukru;

– pół łyżeczki soli;

– łyżeczka spirytusu lub octu jabłkowego;

– naturalny ekstrakt z wanilii (opcjonalnie);

 

 

 

walek

 

Mąkę przesiałam z cukrem i solą. Dodałam żółtka, śmietanę, miękkie masło, spirytus, ekstrakt. Zagniotłam dłońmi elastyczne ciasto. Wyłożyłam je na stolnicę posypaną mąką ziemniaczaną i rozwałkowałam na grubość 2 mm.

Nożem wycinałam podłużne pasy o szerokości 4 cm, a potem na krótsze odcinki o długości około 8-10 cm.

 

 

 

Jak powstały moje bezglutenowe chruściki? Nacięłam każdy pasek w środku i przez otworek przeciągnęłam jeden koniec (uwaga, delikatna sprawa :)).

W garnku rozgrzałam niemal litr oleju (sprawdziłam końcówkę drewnianej łyżki: gdy powstały wokół niego bąbelki, olej był gotowy do smażenia).  Wrzuciłam faworki, a gdy się przyrumieniły, obróciłam je na drugą stronę. Po chwili smażenia wyjęłam je łyżką cedzakową i odsączyłam z oleju na papierowym ręczniku. I smażyłam drugą turę.

 

 

faworki1Gdy faworki bezglutenowe przestygły, obsypałam je cukrem pudrem z ksylitolu (może być zwykły cukier puder).

Nadszedł czas degustacji. Ten smak pamiętałam z dzieciństwa, gdy w czasie licznych prowokacji glutenem zajadałam takie smakołyki. Moje bezglutenowe chrusty różniły się tym, że miały dodatkowo posmak wanilii. Zosi zasmakowały, ale Antek nie chciał nawet spróbować (nie lubi nawet pączków).

 

 

Faworki bezglutenowe zniknęły w mig, ale czuję pewien niedosyt, bo…. nie użyłam ani odrobiny jednorodnej mąki. Jutro przygotuję więc bezglutenowe faworki na naturalnie bezglutenowych mąkach: na gryce, amarantusie i kukurydzy.

ZOBACZ NA FILMIE, JAK SMAŻY SIĘ BEZGLUTENOWE CHRUSTY

KOMENTARZE (18)

Paulina 13/01/2021 13:41
Dzień dobry a czy mogę użyć śmietany 12 % zamiast 18 ??
Bezglutenowa Mama 13/01/2021 13:50
Jasne, to bez znaczenia, ile procent :)
Iwona 22/01/2020 18:06
Robiłam w ubiegłym roku, pycha Jest trochę zabawy, ale dałam radę Bezglutenowa familia szczęśliwa. Dzięki za przepis
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 31/01/2020 08:31
Iwona, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu, a domownikom - do podniebień :)
Natalia 27/02/2019 20:42
Czy następnego dnia faworki nie zrobią się twarde? Zrobiłam dzisiaj z tego przepisu i wyszły pyszne ale martwię się że jutro nie będą już jadalne i nie wiem czy muszę dzisiaj wszystkie zjeść hehe
Bezglutenowa Mama 03/03/2019 10:39
Zjadłaś czy zostawiłaś parę na talerzu pod ściereczką? Jeśli zostawiłaś, to pewnie już wiesz, że są OK :)
Jolanta 26/02/2019 11:02
Glutenex mąka niskobiałkowe.maka owsiana procenta.niestety nie udało mi się zlepić ciasta.rozpadało się
Bezglutenowa Mama 26/02/2019 14:35
No tak, teraz wszystko wiadomo... Mix niskobiałkowy zachowuje się inaczej niż zwykły, a do tego mąka owsiana - przy zmianie mąk należałoby zmienić proporcje, w tym przypadku np. więcej masła i żółtek. Jeśli masz jeszcze to ciasto, to dodaj mokre składniki. Powodzenia :)
Jolanta 26/02/2019 09:11
Jak długo trzeba ugniatać ciasto.bo po 10 minutach ciasto mi się rozpada i nie chce się skleić a robię tak jak jest w przepisie.i dodać że proporcje składników są takie same jak w przepisie.
Bezglutenowa Mama 26/02/2019 10:38
Jolu, trudno mi powiedzieć, co jest przyczyną kłopotów... Może zerknij na filmik: https://www.youtube.com/watch?v=Ya27_Je2T2U&t=18s ? Czy użyłaś dokładnie tych samych składników? Jaki masz mix?
Jolanta 20/02/2019 09:14
Ale przecież mąka owsiana zawiera gluten.A jak wiadomo u nas ciężko jest kupić mąkę owsianą bezglutenową:-(
Bezglutenowa Mama 20/02/2019 09:52
Jolu, istnieje mąka owsiana bezglutenowa wielu firm: Amarello, DenverFood, Glutenex.....
Bezglutenowa Mama 30/01/2018 08:20
Nie testowałam przepisu na faworki bez śmietany, ale mam na blogu oponki bezmleczne: https://bezglutenowamama.pl/dla-alergika/
Anna 10/02/2015 13:33
czy można śmietanę czymś zastąpić? Bo moje dziecko jest bezglutenowo-bezmleczne?
Aga 29/01/2018 22:10
Też chciałabym zastapić śmietanę czymś bezmlecznym :(
Bezglutenowa Mama 26/02/2019 14:33
Może śmietanką kokosową? Myślę, że by się sprawdziła.
Olga 08/02/2015 16:29
Witam, polecam wybić ciasto wałkiem- zrobić mu solidne lanie przed wałkowaniem - wtedy faworki będą delikatniejsze i będą miały bąble. I wałkować cieniutko :)
Bezglutenowa Mama 09/02/2015 12:31
O, dzięki za radę!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się