Blog

Bezglutenowe bułki śniadaniowe ze świeżą żurawiną

14/11/2018

Bezglutenowe bułki śniadaniowe ze świeżą żurawiną

14/11/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe bułki śniadaniowe ze świeżą żurawiną powstały z inspiracji czytelników.  Otóż na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK spytałam, do czego najlepiej użyć świeżą żurawinę, którą zdobyłam w markecie. Dostałam mnóstwo pomysłowych przepisów, za które bardzo dziękuję. Ponieważ w chlebaku nie miałam już pieczywa na rano, na pierwszy ogień poszły bezglutenowe bułki śniadaniowe z żurawiną. Tym razem użyłam mleko, ale śmiało można je zastąpić wodą. W obu wersjach upieką się puszyste i mięciutkie. Przygotowane wieczorem zachowają świeżość jeszcze następnego dnia, a potem wystarczy je przez chwilę podpiec w 180 stopniach C. Przepis jest maksymalnie uproszczony, bułki szybko rosną, a dla wygody użyłam nowego mixu B – Mix Bread  New Dr. Schär (dla niewtajemniczonych: ten mix zastępuje w wypiekach drożdżowych mąkę pszenną).

Jak oceniam te bezglutenowe bułeczki  śniadaniowe z żurawiną? Na szóstkę z plusem :). Obawiałam się jednak, że dodatek świeżej żurawiny, niczym nie słodzonej, odstraszy domowników. Co prawda w naszym menu jest obecna na co dzień żurawina suszona, ale ona jest słodka, więc smakuje zupełnie inaczej. Na szczęście obawy były płonne. Zosię zachwycił kwaskowy posmak bezglutenowych bułek śniadaniowych z żurawiną i zamówiła do szkoły podwójną kanapkę. To najlepszy dowód na to, że warto eksperymentować z dodatkami. Tym bardziej, że świeża żurawina jest szczególnym owocem. Wspiera naszą odporność, drogi moczowe, układ pokarmowy. Zawiera też witaminy A, C i z grupy B.

Składniki na  bułeczki bezglutenowe w żurawiną      (około 9 szt)

  • 300 g mixu bezglutenowego do wypieków drożdżowych
    użyłam Mix B New Dr. Schär
  • 290 ml mleka
    u nas bezlaktozowe, może być też woda
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 g świeżych drożdży
    bez glutenu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki owoców żurawiny
    świeżej lub suszonej
  • opcjonalnie jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie bezglutenowych bułek śniadaniowych ze świeżą żurawiną

  1. Wymieszaj na papkę świeże drożdże z łyżeczką cukru i 3 łyżkami wody. Zostaw na około 5-10 minut do wyrośnięcia.
  2. W misce wymieszaj mix bezglutenowy z solą i pozostałą porcją cukru.
  3. Podgrzej mleko do pokojowej temperatury. Jeśli używasz wody, wlej letnią z kranu.
  4. Do miski z suchymi składnikami przełóż rozczyn drożdżowy, wlej letnie mleko.
  5. Wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut. 
  6. Pod koniec wyrabiania dodaj olej.
  7. Ciasto na bezglutenowe buki śniadaniowe z żurawiną odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  8. Ze spulchnionego ciasta uformuj 9 bułek i ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Posmaruj wodą lub jajkiem, do każdej bułeczki wduś 1-3 owoce żurawiny świeżej lub suszonej bez glutenu.
  10. Bułki odstaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut. 
  11. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  12. Blachę z bułeczkami śniadaniowymi wstaw do piekarnika na około 25-30 minut. Piecz do suchego patyczka.

Jak podawać i przechowywać bezglutenowe bułki z żurawiną?

Gorące bułki ostudź na metalowej blaszce. Przechowuj je w lnianym worku do pieczywa. Część możesz zamrozić.  Bezglutenowe bułeczki śniadaniowe z żurawiną zachowają świeżość przez 1-2 dni, potem z każdą godziną będą czerstwieć (ZOBACZ – dlaczego bezglutenowe pieczywo tak szybko czerstwieje?). Wystarczy je skropić wodą i podgrzać w 180 stopniach C przez 3-4 minuty.

Te bułeczki są puszyste i miękkie, a kwaskowy smak jest nieco zrównoważony słodkim mlekiem bezlaktozowym i porcją cukru, nieco większą niż zwykle. Świetnie smakują z samym masłem, z serkami śmietankowymi, z miodem, a także z pasztetem bezglutenowym ze świeżą żurawiną. Można je serwować na śniadanie, ale również na podwieczorek. Smacznego!

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się