Blog

Bezglutenowa zupa chlebowa zamiast tradycyjnego żurku

06/04/2020

Bezglutenowa zupa chlebowa zamiast tradycyjnego żurku

06/04/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowa zupa chlebowa na bazie naturalnego pieczywa to moje odkrycie przed tegoroczną Wielkanocą. Zupa chlebowa sprawdzi się jako szybki żurek bezglutenowy z chleba. Słowo. Sprawdziłam to podczas obiadu. Otóż wczoraj nakarmiłam rodzinę bezglutenową zupą chlebową, a wszyscy byli przekonani, że jedzą klasyczny żurek!

Zamiast więc w czasie epidemii koronawirusa biegać po sklepach w poszukiwaniu gotowego zakwasu na bezglutenowy żurek, zaplanujcie w wielkanocnym menu zupę chlebową. Można ją ugotować na bazie grzanek lub czerstwego chleba bezglutenowego – nawet jest to wskazane, bo uratujemy żywność przed zmarnowaniem. Ponoć żurek najlepiej gotować na wywarze z warzyw i wędzonki, ale …. Są ciężkie czasy, więc przodkowie nam wybaczą, jeśli podamy żurek bezglutenowy (czy też zupę chlebową) na rosole, który został po mięsie gotowanym na pasztet. Do dzieła! Tę zupę przygotujecie nawet godzinę przed wielkanocnym śniadaniem.

Składniki na 4 porcje bezglutenowej zupy chlebowej

  • około 1 l wywaru lub rosołu
  • 3 kromki (80 g) chleba bezglutenowego
    najlepiej razowego bez chemii, np. chleb ciemny bezglutenowy Dr Żurek
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml wody z kiszonych ogórków
    najlepiej z domowych
  • przyprawy bezglutenowe: majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 4 białe kiełbaski bezglutenowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Jak ugotować żurek bezglutenowy z chleba?

  • świeży chleb bezglutenowy pokrój w kosteczkę i piecz przez około 10 minut w 150 stopniach C; jeśli masz czerstwe pieczywo, pomiń ten krok
  • jeśli nie masz gotowego rosołu ani wywaru z warzyw, ugotuj wodę z warzywami (seler, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek) i dodaj kawałek wędzonej szynki lub kiełbasy 
  • do wywaru wrzuć grzanki, 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 5 kulek pieprzu, 4 ząbki czosnku, cebulę
  • gotuj pod przykryciem około 20 minut, raz po raz mieszając, by zupa chlebowa nie przywarła do dna garnka
  • gdy chleb rozgotuje się, odcedź przyprawy i zblenduj zupę, a w razie potrzeby przetrzyj ją przez sitko (jeśli Twoje dzieci nie lubią gęstych zup)
  • dodaj sok z kiszonych ogórków, 1-2 łyżeczki majeranku i gotuj zupę na małym ogniu przez około 10 minut
  • bezglutenową zupę chlebową dopraw solą, w razie potrzeby możesz dodać jeszcze parę łyżek soku z cytryny lub z kiszonych ogórków
  • jajka pokrój w ćwiartki lub w kosteczkę
  • kiełbaskę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni

Bezglutenowa zupa chlebowa na co dzień i od święta

W sytuacji awaryjnej (np. epidemia koronawirusa) bezglutenową zupę chlebową można ugotować na kostce rosołowej, a zakwasić ją sokiem z cytryny. Można ją podawać z samym jajkiem lub tylko z kiełbaską. Sprawdzi się też szynka bezglutenowa, podsmażona na oliwie lub maśle. Bo żurek bezglutenowy z chleba można przygotować na tym, co znajdzie się w lodówce. 

Jeśli chcesz wzbogacić smak i wartości odżywcze bezglutenowej zupy chlebowej, posyp ją startym serem żółtym, zieloną pietruszką oraz świeżo wyciśniętym ząbkiem czosnku. Możesz zblendować ją wraz z warzywami z wywaru albo urozmaicić cebulką zeszkloną na maśle. Wszystkie pomysły są dozwolone. Wielkanocny stół bezglutenowy w czasie koronawirusa może być nieco inny, niż zazwyczaj. Nie bój się eksperymentów. Zostań w domu i przygotuj bezglutenową Wielkanoc z tego, co znajdziesz w lodówce i w kuchennych szafkach. 

Jaki chleb użyć do bezglutenowej zupy chlebowej?

Znawcy tematu twierdzą, że zupę chlebową należy gotować na razowym chlebie (bezglutenowym w przypadku osób z celiakią). Nie bądźmy jednak drobiazgowi. W czasie pandemii koronawirusa można ugotować zupę na bazie każdego pieczywa, nawet z białego czy pełnego ziaren, ze świeżego lub z długim terminem ważności. Przecież i tak zblendujemy je na miazgę, a kwaskowość uzyskamy z soku z kiszonych ogórków. 

Bezglutenową zupę chlebową, zwaną żurkiem z chleba, gotowałam już na kilku rodzajach pieczywa. Danielowi, który jest glutenożercą, najbardziej smakowała zupa na bazie naturalnego chleba z piekarni Dr Żurek bez glutenu. Pewnie dlatego, że on w ogóle uwielbia te chleby, gdyż pachną i smakują jak glutenowe. Docenia też, że powstają bez grama chemii, tylko z mąk, zakwasów, błonników i drożdży. Taka zupa chlebowa jest najbliższa oryginałowi z dawnych lat – naturalna i zdrowa. 

Dzieciom i mnie smakowały wszystkie odmiany zupy chlebowej. Śmiało więc eksperymentuj z tym, co akurat masz pod ręką. Zwłaszcza w epoce koronawirusa. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się