Blog

Bezglutenowa tarta: słony karmel i kruszonka z kukurydzianych płatków

12/03/2022

Bezglutenowa tarta: słony karmel i kruszonka z kukurydzianych płatków

12/03/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Szczęście to przyjaciel pod ręką, dwie filiżanki dobrej kawy i talerz pysznego ciasta na stole. Wyłączyłam telewizor i upiekłam rano coś specjalnego, a jednocześnie łatwego: to bezglutenowa tarta na baaaajecznie kruchym spodzie, z nieziemsko bogatym wnętrzem. Podniebne doznania i przenikające się smaki, które gwarantują długie rozmowy albo cudowne milczenie, i tylko czekają, by po nie sięgnąć. Łyżeczką albo zębami, jak kto woli… Czego tam w środku nie ma! Bo moja bezglutenowa tarta ze słonym karmelem i kruszonką z płatków kukurydzianych nie ma sobie równych. Posłuchajcie

Zaczynamy od spotkania z niezwykle kruchym ciastem (nie kruszy się, nie rozpada, jest genialne!), potem lekko kwaskowa nutka czarnej porzeczki w połączeniu z kajmakiem o smaku słonego karmelu. Dalej jest puszysta pianka bitej śmietany i serka mascarpone, a wreszcie chrupiąca kruszonka z płatków kukurydzianych zatopionych w maślano – czekoladowej polewie. Chrup, chrup, chrup…. Słyszycie to?

Jak mówiłam, przychodzi moment, gdy trzeba sobie osłodzić dzień… Chodźcie do kuchni, ta bezglutenowa tarta ze słonym karmelem i z kruszonką z płatków kukurydzianych zabierze zaledwie 30 minut pracy! 

Składniki spodu bezglutenowej tarty ze słonym karmelem
forma około 24 cm

  • 150 g mieszanki bezglutenowej do słodkich wypieków
    użyłam włoskiej Mix per Pasta Frolla Nutrifree KLIK
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 60 g zimnego masła
  • szczypta proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    bezglutenowego

Bezglutenowa tarta ze słonym karmelem i kruszonką – nadzienie

  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • masa kajmakowa słony karmel
    mała puszka 400 g
  • 200 g zimnej śmietany 30 lub 36%
  • 120 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g masła
  • 70 g bezglutenowej czekolady
    deserowej lub mlecznej
  • 100 g płatków kukurydzianych
    bezglutenowych

Bezglutenowa tarta ze słonym karmelem i posypką – wykonanie

Spód do bezglutenowej tarty wykonałam ściśle według wskazówek z opakowania mieszanki Mix per Pasta Frolla, gdyż wyszłam z założenia, że producent mąki przeznaczonej do takich ciast ma doskonale przetestowany przepis. Zatem:

  • mieszankę wymieszaj z solą, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia
  • wbij jajko
  • dodaj masło pokrojone na kawałeczki
  • szybko posiekaj nożem składniki, a następnie zagnieć je energicznie dłońmi
  • ma powstać elastyczne, jednolite ciasto na tartę bezglutenową
  • owiń je w folię spożywczą, uformuj w prostokąt i włóż do lodówki na około 1-2 godziny
  • w tym czasie zamkniętą puszkę z kajmakiem wstaw do garnka z wrzątkiem i gotuj na malutkim ogniu kilka minut, przykryj pokrywką i zostaw na godzinę, następnie wystaw, otwórz delikatnie puszkę i zostaw do ostudzenia
  • czas poświęcony na tę pracę: 5 minut 😁

Bezglutenowa tarta – pieczenie spodu

  •  formę do tarty posmaruj masłem i obsyp mąką bezglutenową (np. ryżową albo bułką tartą)
  • zimne ciasto odwiń z folii i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia; wałkuj dopóty, dopóki nie uzyskasz „na oko” blatu o średnicy większej o 1,5-2 cm od średnicy formy
  • zdejmij górny papier, a ciasto obróć i trzymając dolnym papierem do góry przełóż do naczynia; papier zdejmij i wyrzuć
  • dłońmi uformuj szybko ciasto, dociskaj je do spodu i brzegów; staraj się, aby spód miał w miarę jednakową grubość; w razie potrzeby oderwij kawałek ciasta z innego miejsca i wklep je tam, gdzie potrzeba  😍 działaj w miarę szybko, by nie rozmiękczać ciasta
  • na brzegach wyrównaj ciasto nożem, odcinając wystające lub nierówne fragmenty; możesz je ułożyć gdziekolwiek na spodzie, broń Boże nie wyrzucaj 😁
  • spód tarty nakłuj widelcem i wstaw na 15 minut do zamrażarki lub na pół godziny do lodówki
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, opcja góra – dół
  • formę z ciastem wstaw na środkowa półkę pieca, piecz około 15 minut, piecz do zrumienienia brzegów
  • czas Twojej pracy – 5 minut 😁

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowa tarta ze słonym karmelem i posypką – dekorowanie

  • dżem przełóż do rondla i gotuj około 5 minut, raz po raz mieszając, by odparował; ostudź
  • ubij śmietanę, a gdy będzie już puszysta, dodaj do niej serek mascarpone i miksuj jeszcze chwilę na wolnych obrotach, pod koniec wsyp cukier puder – wstaw do lodówki
  • do rondla wlej trochę wody, ustaw na nim metalową lub żaroodporną miskę; włóż tam czekoladę i masło; gdy się roztopią, wsyp płatki kukurydziane i dokładnie wymieszaj; zdejmij z ognia
  • spód tarty posmaruj dżemem
  • na to nałóż ostudzoną masę kajmakową
  • następna warstwa to bita śmietana, posypana czekoladowymi płatkami kukurydzianymi
  • bezglutenowa tarta ze słonym karmelem i kruszonką powinna trafić na 2-3 godziny do lodówki
  • smacznego, chłońcie ją wszystkimi zmysłami 😍

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się