Szczęście to przyjaciel pod ręką, dwie filiżanki dobrej kawy i talerz pysznego ciasta na stole. Wyłączyłam telewizor i upiekłam rano coś specjalnego, a jednocześnie łatwego: to bezglutenowa tarta na baaaajecznie kruchym spodzie, z nieziemsko bogatym wnętrzem. Podniebne doznania i przenikające się smaki, które gwarantują długie rozmowy albo cudowne milczenie, i tylko czekają, by po nie sięgnąć. Łyżeczką albo zębami, jak kto woli… Czego tam w środku nie ma! Bo moja bezglutenowa tarta ze słonym karmelem i kruszonką z płatków kukurydzianych nie ma sobie równych. Posłuchajcie
Zaczynamy od spotkania z niezwykle kruchym ciastem (nie kruszy się, nie rozpada, jest genialne!), potem lekko kwaskowa nutka czarnej porzeczki w połączeniu z kajmakiem o smaku słonego karmelu. Dalej jest puszysta pianka bitej śmietany i serka mascarpone, a wreszcie chrupiąca kruszonka z płatków kukurydzianych zatopionych w maślano – czekoladowej polewie. Chrup, chrup, chrup…. Słyszycie to?
Jak mówiłam, przychodzi moment, gdy trzeba sobie osłodzić dzień… Chodźcie do kuchni, ta bezglutenowa tarta ze słonym karmelem i z kruszonką z płatków kukurydzianych zabierze zaledwie 30 minut pracy!
Składniki spodu bezglutenowej tarty ze słonym karmelem
forma około 24 cm
Spód do bezglutenowej tarty wykonałam ściśle według wskazówek z opakowania mieszanki Mix per Pasta Frolla, gdyż wyszłam z założenia, że producent mąki przeznaczonej do takich ciast ma doskonale przetestowany przepis. Zatem:
KOMENTARZE