Choć czasem tworzę wegańskie przepisy bezglutenowe, z mięsa nie rezygnuję i właśnie upiekłam roladę drobiową ze szpinakiem. To jednocześnie wędlina na obkład, jak i pomysł na kolorowy obiad. Przepis na bezglutenową roladę drobiową ze szpinakiem tworzyłam przy kuchennym blacie, wyjmując z lodówki i zamrażarki różne zapasy. Wiedziałam, że szpinak to odwieczny wróg wszystkich dzieci, dlatego w eksperymentalnej, bezglutenowej roladzie drobiowej zastosowałam pewien wybieg. Otóż farsz przygotowałam ze szpinaku, ale również z mięsa mielonego z indyka, przyprawionego czerwoną papryką w proszku, kurkumą, tymiankiem i oczywiście cebulą oraz czosnkiem zeszklonymi na maśle. Przyznam, że po wyjęciu rolady z piekarnika byłam z siebie bardzo dumna – prezentowała się bogato, kolorowo i nietuzinkowo. Dla mnie znaczenie miało również to, że użyłam mięsa z indyka, które – mam nadzieję – nie są tak faszerowane jak kurczaki. Mimo dumy z przepisu, jestem otwarta na Wasze podpowiedzi: czym jeszcze można nafaszerować bezglutenową roladę drobiową z indyka? Czekam na komentarze :). A, przy okazji: ta rolada z indyka będzie się pięknie prezentować na wielkanocnym stole bezglutenowym ;)
Bezglutenową roladę drobiową serwuj na obiad (np. z białą kaszą gryczaną, olejem lnianym i porządną porcją warzyw), ale możesz też podawać ją jako wędlinę na kanapki, z dobrym chlebem bezglutenowym. Przechowuj roladę w lodówce i krój na plasterki. Czy ta rolada przypadnie do gustu dzieciom? Trudna sprawa…. Na pewno ucieszy dorosłych z celiakią, którzy chcą się zdrowo odżywiać lub muszą zwracać uwagę na cholesterol (mięso drobiowe ma go zdecydowanie mniej, niż czerwone). Dzieci na diecie bezglutenowej, otwarte na nowe smaki, również spojrzą na to danie przychylnym okiem – naszej Zosi ta bezglutenowa rolada przypadła do gustu. Ale Antek, który jest niechętny nowym smakom, a zwłaszcza połączeniom mięsno-warzywnym, od razu powiedział „nie”. I gotuj tu, Bezglutenowa Mamo, smacznie, zdrowo i kolorowo dla całej rodziny ;)
KOMENTARZE