Blog

Bezglutenowa rolada drobiowa ze szpinakiem

29/03/2019

Bezglutenowa rolada drobiowa ze szpinakiem

29/03/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Choć czasem tworzę wegańskie przepisy bezglutenowe, z mięsa nie rezygnuję i właśnie upiekłam roladę drobiową ze szpinakiem. To jednocześnie wędlina na obkład, jak i pomysł na kolorowy obiad. Przepis na bezglutenową roladę drobiową ze szpinakiem tworzyłam przy kuchennym blacie, wyjmując z lodówki i zamrażarki różne zapasy. Wiedziałam, że szpinak to odwieczny wróg wszystkich dzieci, dlatego w eksperymentalnej, bezglutenowej roladzie drobiowej zastosowałam pewien wybieg. Otóż farsz przygotowałam ze szpinaku, ale również z mięsa mielonego z indyka, przyprawionego czerwoną papryką w proszku, kurkumą, tymiankiem i oczywiście cebulą oraz czosnkiem zeszklonymi na maśle. Przyznam, że po wyjęciu rolady z piekarnika byłam z siebie bardzo dumna – prezentowała się bogato, kolorowo i nietuzinkowo. Dla mnie znaczenie miało również to, że użyłam mięsa z indyka, które  – mam nadzieję – nie są tak faszerowane jak kurczaki. Mimo dumy z przepisu, jestem otwarta na Wasze podpowiedzi: czym jeszcze można nafaszerować bezglutenową roladę drobiową z indyka? Czekam na komentarze :). A, przy okazji: ta rolada z indyka będzie się pięknie prezentować na wielkanocnym stole bezglutenowym ;)

Składniki na bezglutenową roladę z indyka

  • udo z indyka bez skóry i kości
    lub filet z piersi indyka
  • 300-400 g mielonego mięsa
    np. z indyka
  • opakowanie mrożonego szpinaku
    bez glutenu
  • 2 cebule, 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła lub innego tłuszczu
    do zeszklenia cebuli i czosnku
  • przyprawy bez glutenu: sól, pieprz, czerwona papryka słodka. tymianek, kurkuma

Jak przygotować bezglutenową roladę drobiową?

  • Udo lub filet rozbij tłuczkiem na cienki płat mięsa
  • Przypraw je solą i pieprzem
  • Cebule i czosnek zeszklij na maśle
  • Mrożony szpinak wrzuć do garnka z 2 łyżkami roztopionego masła, dopraw go solą i pieprzem. Mieszaj raz po raz i gotuj, aż wyparuje woda. Ostudź szpinak.
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C
  • Mielone mięso zmieszaj w misce z ostudzonym szpinakiem, cebulą i czosnkiem. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami
  • Farsz mięsno-szpinakowy rozprowadź równomiernie na płacie mięsa
  • Zroluj wzdłuż lub wszerz i zepnij długimi wykałaczkami lum zwiąż grubą nicią
  • Bezglutenową roladę drobiową ze szpinakiem ułóż na blasze  z papierem do pieczenia
  • Piecz około 50-60 minut
  • By racjonalnie wykorzystać prace piekarnika, możesz równocześnie piec roladę i chleb bezglutenowy – KLIK PRZEPIS
  • Jeśli pieczesz jednocześnie roladę i chleb bezglutenowy, ustaw wspólną temperaturę na 190 stopni C i pod koniec pieczenia przykryj wierzch rolady papierem do pieczenia

Jak podawać bezglutenową roladę z indyka?

Bezglutenową roladę drobiową serwuj na obiad (np. z białą kaszą gryczaną, olejem lnianym i porządną porcją warzyw), ale możesz też podawać ją jako wędlinę na kanapki, z dobrym chlebem bezglutenowym. Przechowuj roladę w lodówce i krój na plasterki. Czy ta rolada przypadnie do gustu dzieciom? Trudna sprawa…. Na pewno ucieszy dorosłych z celiakią, którzy chcą się zdrowo odżywiać lub muszą zwracać uwagę na cholesterol (mięso drobiowe ma go zdecydowanie mniej, niż czerwone). Dzieci na diecie bezglutenowej, otwarte na nowe smaki, również spojrzą na to danie przychylnym okiem – naszej Zosi ta bezglutenowa rolada przypadła do gustu. Ale Antek, który jest niechętny nowym smakom, a zwłaszcza połączeniom mięsno-warzywnym, od razu powiedział „nie”. I gotuj tu, Bezglutenowa Mamo, smacznie, zdrowo i kolorowo  dla całej rodziny ;)

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się