Im bliżej do Wigilii, tym częściej pytacie, który mak jest bezglutenowy lub czy każda masa makowa jest bezglutenowa. W sklepie spożywczym zerknęłam na półki i szybko podsuwam odpowiedzi. Uwaga: czytajcie etykiety, nie kierujcie się tylko zapamiętanym wyglądem opakowania, bo …. możecie tak jak mój mąż kupić przypadkiem Kutię w puszce marki Helio (z pszenicą), zamiast bezglutenowej masy makowej tej samej marki.
Osobiście zachęcam jednak do przygotowania domowej, bezglutenowej masy makowej (przepis poniżej). Będzie miała sto razy lepszy skład, smak, zapach. Serio, wiem co mówię. Niestety, skład gotowych mas makowych, nie tylko bezglutenowych, jest koszmarny. A przecież wystarczy niebieski mak bezglutenowy (np. marki Denver Food – w sklepach internetowych lub marki Helio lub Kresto – oba bezpieczne, choć nie mają oznaczenia „bezglutenowe”), miód, trochę suszonych owoców i orzechów, by przygotować domowa masę makową. Prawdziwą. I wtedy Wigilia bez glutenu smakuje jak prawdziwe, najpiękniejsze w roku święta.
Kto nie ma czasu lub zapału do spędzania w kuchni długich godzin, może kupić gotową masę bezglutenową – np. w puszce marki Helio. Jest oznaczona jako produkt bezglutenowy. Oczywiście chcę podkreślić, że ta masa makowa jest bezglutenowa „naturalnie” – to znaczy do jej wytworzenia użyto tradycyjnych składników, ale w pełni wolnych od glutenu. Taka bezglutenowa masa makowa smakuje identycznie, jak wszystkie inne masy. Nie zawiera bowiem żadnych specjalnych składników i dodatków funkcjonalnych, które można spotkać np. w chlebach czy ciastkach bezglutenowych. Zatem sceptycy mogą być spokojni: wypieki z użyciem gotowych bezglutenowych mas makowych będą smakować identycznie, jak wszystkie inne. A osoby na diecie bezglutenowej to wiedzą, nie trzeba im tłumaczyć 😋
Inne masy makowe, np. marki Bakalland, mają w składzie kaszkę pszenną, zatem są zabronione w diecie osób z celiakią. Masa makowa marki Prospona zawiera skrobię pszenną, z kolei masa z białego maku marki Helcom ma w składzie mąkę pszenną. Masa makowa Croc Crac Bio też jest zabroniona w diecie bezglutenowej – zawiera zwykłe płatki owsiane. Podobnie wszystkie inne masy makowe, które sprawdziłam na półkach w sklepach stacjonarnych oraz w sklepach internetowych.
Pozostaje nam gotowa, bezglutenowa masa makowa marki Helio. Kosztuje tyle samo, co masy innych marek – około 10 zł za 850 g. Uwaga: marka Helio produkuje też kutię w puszce – ona zawiera pszenice i jest zabroniona w diecie osób z celiakią i na diecie bezglutenowej (fot. poniżej).
W sklepach znalazłam mak bezglutenowy trzech marek (patrz niżej). Zazwyczaj mak jest pakowany w woreczki po pół kilo.
Jak wspomniałam, mak Helio i Kresto nie jest oznaczony jako produkt bezglutenowy, jednakże etykieta wyraźnie wskazuje, że są to wyroby bezpieczne dla osób z celiakią. Mak bezglutenowy BIO marki Denver Food to produkt wyraźnie oznaczony przekreślonym kłosem, nosi też nazwę „bezglutenowy”. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także w wielu bezglutenowych sklepach internetowych.
Uwaga: nie kupujcie maku mało znanych producentów, którzy zazwyczaj nieprecyzyjne oznaczają gluten na etykietach.
KOMENTARZE